Relicve ale Sf. Grigore si Sf. Augustin vor fi expuse in Canterbury - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Relicve ale Sf. Grigore și Sf. Augustin vor fi expuse în Canterbury

[2016-01-09]
Relicve asociate cu Sf. Grigore cel Mare și Sf. Augustin de Canterbury vor fi aduse împreună în Catedrala din Canterbury, săptămâna viitoare, când liderii anglicani se vor întâlni pentru o reuniune privind viitorul Comuniunii Anglicane din întreaga lume. O parte a unui valoros toiag episcopal din biserica San Gregorio al Celio din Roma a fost trimis vineri, 8 ianuarie 2016, în Marea Britanie, unde va fi expusă, alături de o carte rară din secolul al VI-lea cu Evangheliile, dată de Papa Grigore Sfântului Augustin când a plecat în misiunea sa de a duce credința creștină în Anglia. Manuscrisul este cea mai veche carte ilustrată a Evangheliilor în limba latină și una dintre cele mai vechi cărți europene care există.
Ideea împrumutării relicvelor, chiar înainte de anuala Săptămână de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, aparține pr. australian Robert McCulloch, timp de mulți ani misionar în Pakistan, care actualmente este procurator general al Societății Sf. Columban în Roma. Pr. Robert și Rev. Marcus Walker, director asociat al Centrului Anglican din Roma, vor însoți relicva în istoricul ei pelerinaj la și de la Catedrala din Canterbury. Înainte de a pleca din Roma, pr. Robert a precizat pentru Radio Vatican că relicva este un cap de toiag episcopal, sculptat din fildeș, tradițional asociat cu Sfântul Papă Grigore cel Mare.
El a fost cel care, în 597, l-a trimis pe Sf. Augustin să îi convertească pe englezi după ce, în forumul roman, a văzut băieți englezi sclavi pe care i-a numit "non Angli, sed angeli" (nu englezi, ci îngeri) - aceasta, a remarcat pr. Robert, subliniază preocuparea Papei Grigore pentru evanghelizarea în întreaga Europă. Pr. Robert a declarat că ideea pentru acest eveniment ecumenic i-a venit după ce Arhiepiscopul de Canterbury, în luna iulie a anului trecut, l-a invitat pe Cardinalul australian George Pell să celebreze Liturghia la altarul principal al Catedralei din Canterbury - fiind primul Cardinal care a făcut aceasta de la Reformă încoace.
Relicva va fi escortată de gărzi de securitate la aeroportul din Roma și apoi de la aeroportul Heathrow la Catedrala din Canterbury. Va fi expusă publicului în week-end-urile de 9-10 și 16-17 ianuarie, iar în timpul săptămânii se va afla, ca obiect pentru reflecție, la dispoziția primaților anglicani, la întâlnirea lor cu ușile închise. În 15 ianuarie, va fi expusă aici de asemenea cartea cu Evangheliile, a Sf. Augustin, în ceea ce pr. Robert a descris ca "o extraordinară aducere împreună" a capului de toiag, simbol al autorității eclesiastice, și a cărții Evangheliilor, simbol al autorității Cuvântului lui Dumnezeu. Relicva se va întoarce la Roma în 18 ianuarie, prima zi a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1168, Ultimul acces: 2024-04-11 05:08:18