Noul Nuntiu Apostolic isi incepe misiunea in Romania - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Noul Nunțiu Apostolic își începe misiunea în România

[2016-01-14]
Mons. Miguel Maury Buendía, noul Nunțiu Apostolic, a sosit duminică seară în România. Conform unui comunicat semnat de pr. Francisc Ungureanu, Nunțiul a fost întâmpinat la aeroportul Otopeni de Mons. Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de București și președinte al Conferinței Episcopilor din Romania (CER), Mons. Mihai Frățilă, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de București și de Mons. Baudouin Biajila Muankembe, Însărcinat cu Afaceri al Nunțiaturii Apostolice din România. Din partea Ministerului Afacerilor Externe a fost prezent Cosmin Victor Lotreanu, director al Direcției de Protocol al MAE.
A doua zi, Nunțiul a fost primit de ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, cu ocazia prezentării copiilor scrisorilor de acreditare. Conform comunicatului MAE, șeful diplomației române l-a felicitat pe Arhiepiscopul Miguel Maury Buendia pentru numirea în noua funcție, asigurându-l, totodată, de întreg sprijinul autorităților române în îndeplinirea misiunii sale, inclusiv a activității sale de decan al Corpului diplomatic acreditat la București. Cu acest prilej, cei doi oficiali au subliniat relațiile diplomatice foarte bune între România și Sfântul Scaun, precum și disponibilitatea pentru o cooperare aprofundată, inclusiv la nivel sectorial.
În fine, un al treilea comunicat, apărut pe BRU.ro, informează că Mons. Miguel Maury Buendia va vizita Blajul, unde se va întâlni cu Preafericitul Cardinal Lucian Mureșan, întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Vizita din 15 ianuarie 2016 coincide în mod fericit cu sărbătorirea nașterii lui Mihai Eminescu și se desfășoară la exact 150 de ani după ce acesta a venit la Blaj pentru a-și încheia studiile gimnaziale. Denumit de Eminescu în mod poetic "Mica Romă", Blajul este nu numai centrul spiritual al Bisericii Române Unite, dar și un important focar al culturii românești. Aici, mitropolitul Petru Pavel Aron a deschis prima școală publică cu predare în limba română din Ardeal, aici a fost tipărită prima carte cu litere latine și de aici s-a răspândit un curent literar ce a redat culturii române legătura ei cu originile latine, cunoscuta Școală Ardeleană.
La orele 12.00, Nunțiul va depune o coroană de flori la statuia lui Mihai Eminescu din Piața 1848, în cadrul evenimentului cultural "Porni Luceafărul...", ce marchează în acest an, la Blaj, Ziua Culturii Naționale, organizată în fiecare an în ziua în care s-a născut poetul național Mihai Eminescu, 15 ianuarie. Vor avea loc depuneri de coroane și jerbe de flori, iar elevii Școlilor Gimnaziale din Blaj vor susține un moment poetic. Excelența Sa Nunțiul Apostolic se va reculege apoi în Catedrala "Sfânta Treime", la mormântul Episcopului Ioan Inocențiu Micu Klein și al Cardinalului Alexandru Todea.
Încheiem cu datele furnizate de secretarul CER: Mons. Miguel Maury Buendía s-a născut la Madrid, în Spania, la 19 noiembrie 1955. A fost hirotonit preot la 26 iunie 1980 și încardinat în Arhidieceza de Madrid. A obținut licența în teologie dogmatică la Universitatea din Salamanca (1985) și doctoratul în drept canonic la Universitatea Pontificală San Tommaso, din Roma (1987). A intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în iulie 1987, activând ulterior ca secretar la Nunțiaturile Apostolice din Ruanda, Uganda, Maroc și Nicaragua (1987-1996), consilier la cele din Egipt, Slovacia, Macedonia și Irlanda (1996-2004), și din 2004 a lucrat în secretariatul de stat al Sfântului Scaun, în secțiunea pentru relațiile cu statele.
În 2008 a fost numit Arhiepiscop titular de Italica și Nunțiu Apostolic în Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, fiind consacrat Episcop în iunie același an, în Bazilica Santa Maria Maggiore, din Roma. Mons. Buendía vorbește, în afară de spaniolă, limbile engleză, italiană, franceză și slovenă. Funcția de Nunțiu Apostolic în România era vacantă din iulie a.c., după retragerea Mons. Francisco-Javier Lozano, Nunțiatura fiind condusă în această perioadă de Mons. Baudouin Biajila Muankembe. (foto: pr. Francisc Doboș - primirea pe aeroport; MAE.ro - primirea la MAE)
(Sursa: BRU.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1147, Ultimul acces: 2024-03-25 16:12:54