Activitati cu tineretul in Eparhia Banatului Montan - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Activități cu tineretul în Eparhia Banatului Montan

[2016-01-19]
Începând cu anul 2012, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în cadrul Departamentului de tineret, au luat ființă 12 centre de tineret, atât în mediul urban cât și în mediul rural, după cum ne-au precizat Diac. Pavel Canea și Darius Herea.
Centrul de tineret este un concept nou caracterizat prin programe educative, culturale și artistice cu caracter duhovnicesc, program permanent (cel puțin două activități pe săptămână), parteneriate cu diverse instituții: școli, biblioteci, case de cultură, voluntariat în Biserică, activități monitorizate, coordonate și susținute de Centrul eparhial. Cele 12 centre de tineret din Episcopia Caransebeșului găzduiesc aproximativ 200 de copii cu vârste între 6-16 ani, meditații, ateliere artistice, întâlniri tematice, cateheze, educație non-formală, aproximativ 30 de preoți, profesori, artiști plastici, asistenți sociali, psihologi, ca voluntari și consiliere școlară.
În cadrul proiectului Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest (POSDRU), implementat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Fundația World Vision România au fost înființate, începând cu vara anului 2014, 4 centre educaționale inovative, în 4 orașe ale județului: Reșița, Caransebeș, Oravița și Moldova Nouă. Înființarea acestor centre la nivelul județului a însemnat activități educative pentru 110 copii și tineri cu vârste între 6-17 ani aflați în risc de abandon școlar, activități educative (educație remedială) pentru 29 de tineri care au părăsit de timpuriu școala, înscriși în programul A doua șansă, activități de consiliere oferite unui număr de 86 de părinți ai copiilor aflați în risc de abandon școlar, tabere gratuite oferite tuturor celor 110 copii înscriși în proiect, cursuri de formare pentru preoți și profesori pentru ocupația lucrător de tineret și dotări ale centrelor cu aparatură și material didactic în valoare de aproximativ 15.000 euro.
Proiectul – cadru al Departamentului de tineret, implementat începând cu toamna anului 2012 este Tineri în Biserică un program complex destinat copiilor din clasele gimnaziale care cuprinde întâlniri pe diferite teme și discuții interactive, spectacole artistice și cu caracter filantropic susținute de copii, pelerinaje, procesiuni, seminarii, work-shop-uri, concursuri pe teme religioase, tabere de creație, excursii tematice și studiul sociologic Împreună pentru copiii noștri. Până în prezent au participat aproximativ 400 de copii cu vârste între 10-15 ani din mai multe localități ale județului.
Proiectul Împreună pentru copiii noștri - proiect adresat părinților copiilor membri ai centrelor de tineret, cuprinde activități specifice, seminarii de consiliere a părinților (parenting) / școala părinților, dezbateri, mese rotunde, întâlniri pe diverse teme de interes pentru părinți (alimentație sănătoasă, prevenirea traficului de persoane, ș.a.), aplicare de chestionare pe diverse teme de interes pentru copii și părinți. Proiectul este implementat ca activitate permanentă în cadrul Centrelor de tineret Sf. Arh. Mihail și Gavriil Moniom și Sf. M. Mc. Ecaterina Oravița, seminarii și întâlniri cu părinții în diverse locații din județ (Reșița, Oravița și Gârliște). Proiectul a debutat în vara anului 2014 și, până în prezent, de activitățile specifice beneficiază 50 de părinți (cu caracter permanent) și alți 150 de părinți au fost prezenți la activități ocazionale.
Concursul eparhial Să ne cunoaștem credința! adresat copiilor din clasele gimnaziale a debutat în toamna anului 2012 și a cuprins concursuri în 15 parohii din 12 localități, aproximativ 300 de copii participanți, 3 festivități de premiere la nivel eparhial, precum și premii și recompense pentru toți participanții. În total, aproximativ 700 de copii au participat la proiectele educative cu caracter permanent desfășurate în perioada octombrie 2012 – octombrie 2014.
Începând cu iulie 2013 Școala de vară Credința altfel a ajuns anul acesta la cea de-a 3-a ediție. Activitățile au fost diverse, având caracter educativ, religios, jocuri și concursuri educative, seri tematice, discuții, work-shop-uri, educație non-formală (lucrul în echipă, liderul, strategii de comunicare), participarea la sfintele slujbe, spovedanie, împărtășanie, drumeții în aer liber, jocuri de orientare în natură și Școala valorilor - invitați din diverse domenii de activitate în mijlocul tinerilor. La cele trei ediții au participat aproximativ 90 de copii din tot județul. Aproximativ 380 de copii și tineri din tot județul au participat la cele 14 tabere organizate în perioada august 2012 – august 2015.
Au fost de asemenea mai multe reuniuni și întâlniri ale tinerilor din județul Caraș-Severin. Reuniunea tinerilor ortodocși de la Baia Mare, 3-6 Septembrie 2014 – au fost prezenți 50 de tineri cu vârste între 15-30 ani, întâlnirea tinerilor ortodocși de la Cluj-Napoca, 4-7 Septembrie 2015 – au participat 100 de tineri cu vârste între 15-35 ani, reuniunea Centrelor de tineret din Episcopia Caransebeșului – 2 ediții (2014 și 2015) – festivitate de prezentare a activităților desfășurate în centrele de tineret și de premiere a celor mai active centre, a voluntarilor și a tinerilor cu rezultate deosebite, precum și zilele Tineretului Ortodox, 1-3 Februarie 2015 – activități culturale, educative și artistice desfășurate în diverse locații din județ.
Biserica are în atenție și preocupare în mod special tinerii cu posibilități materiale reduse, dar cu rezultate bune la învățătură și de aceea una din prioritățile Episcopiei Caransebeșului este activitatea în mod organizat cu tinerii și copiii. În anul 2016, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, Departamentul de tineret al Episcopiei Caransebeșului își propune ca pe lângă activitățile deja existente să intensifice lucrarea cu tinerii, deoarece copiii și tinerii sunt o prioritate zero, mai ales într-o societate secularizată.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1072, Ultimul acces: 2024-04-08 20:21:55