40 de ani de slujire romaneasca in Parohia „Nasterea Domnului” - München - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

40 de ani de slujire românească în Parohia „Nașterea Domnului” - München

[2016-01-20]
Parohia ortodoxă română Nașterea Domnului din München a aniversat în zilele de 15-17 ianuarie 2016, 40 de ani de la înființarea oficială. Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim și Preasfințitul Părinte Episcop vicar Sofian Brașoveanul, de Pr. paroh Alexandru Nan, protoiereu pentru Bavaria și Pr. Prof. Dr. Mircea Basarab, fostul paroh și fondator al parohiei, la sărbătoare au participat numeroși preoți, reprezentanți ai altor culte creștine, autorități locale și numeroși credincioși din München și alte parohii românești din Germania, după cum informează site-ul oficial al Eparhiei.
Vineri, 15 ianuarie 2016, a fost săvârșită taina Sf. Maslu, de către mai mulți preoți din Germania, Austria și România, de la orele 17:00, în biserica vechilor-catolici, unde parohia este găzduită încă de la înființarea ei. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Pr. Prof. Dr. Mircea Ielciu, Prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă Andrei Șaguna din Sibiu, care, pornind de la învățătura Sf. Ioan Casian, a vorbit despre lupta cu gândurile și despre modul cum acestea pot fi stăpânite.
Duminică, 17 ianuarie 2016, Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, împreună cu Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop vicar, alături de un sobor de preoți și numeroși credincioși și oaspeți.Din soborul de preoți slujitori au făcut parte Pr. Prof. Dr. Mircea Basarab, fondatorul parohiei și preot paroh până în anul 2012, Pr. Prof. Dr. Mircea Ielciu, Prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă Andrei Șaguna din Sibiu, Pr. Alexandru Nan, protoiereu pentru Bavaria, preoți români din apropierea orașului München, precum și preoți din celelalte jurisdicții ortodoxe (greacă, sârbă și rusă).
Printre oaspeții la acest eveniment s-au numărat reprezentanți ai Bisericilor catolică, vechi-catolică și evanghelică, din partea Comunității de lucru a Bisericilor creștine în Bavaria (Arbeitsgemeinschaft Christlicher Kirchen in Bayern), din partea Consulatul General al României din München, membri ai parohiei și credincioși din parohii învecinate.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Serafim a vorbit despre importanța evenimentului jubiliar, amintind că pentru mulți români plecați în Occident Biserica le-a fost casă și mamă, după cum odinioară scria poetul Mihai Eminescu. În sânul Bisericii, credinicioșii învață să iubească pe aproapele, neoprindu-se numai la cel de un neam sau o credință, fiindcă toți oamenii sunt copiii lui Dumnezeu. Ierarhul a lăudat activitatea misionară de-o viață a părintelui Mircea Basarab, a parohului actual, părintele Alexandru Nan și a mulțumit gazdelor care oferă lăcașul spre slujire, credincioșii din comunitatea vechi-catolică din München.
După împărtășirea credincioșilor și încheierea Sfintei Jertfe, Preasfințitul Episcop Vicar Sofian Brașoveanu a dat citire scrisorii Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la împlinirea a 40 de ani de slujire românească în Bavaria. De asemenea, au fost citite de reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe surori mesajele de felicitare al ÎPS Augoustinos, Mitropolitul ortodox grec al Germaniei și Exarh pentru Europa Centrală din partea Patriarhiei Ecumenice și al PS Sergije, Episcop ortodox sârb de Frankfurt și Germania. Invitații din partea Bisericilor Romano-Catolică, Evanghelică și Vechi-Catolică, AcK Bavaria au mulțumit pentru buna colaborare cu reprezentanții românilor ortodocși din München, iar Prof. Dr. Konstantinos Nikolakopoulos a felicitat parohia românească din partea corpului profesoral al Facultății de Teologie Ortodoxă din München, unde părintele Mircea Basarab a predat mulți ani la catedra de Vechiul Testament.
În continuare, părintele Mircea Basarab, fondator al parohiei, a evocat momente din istoria acestei comunități românești, amintind de bucuriile și greutățile vieții parohiale de-a lungul a aproape 40 de ani.
În final, Pr. Alexandru Nan a mulțumit și numeroșilor colaboratori și ostenitori ai parohiei, iar apoi ÎPS Serafim a înmânat gramate de binefăcători membrilor consiliului parohial și altor oameni de suflet ai comunității, ca semn de mulțumire pentru dragostea de Biserică. Totodată, Înaltpreasfinția Sa i-a conferit titlul de iconom stavrofor părintelui Alexandru, pentru activitatea administrativă, culturală, misionară și intercreștină, ca preot paroh și protoiereu al Bavariei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1043, Ultimul acces: 2023-09-17 05:39:09