Papa Francisc: Spalarea picioarelor din Joia Mare nu se mai reduce la barbati - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Spălarea picioarelor din Joia Mare nu se mai reduce la bărbați

[2016-01-21]
deo: Audiența generală (20.01.2015)
[ro] (C4-08) Care este planul lui Dumnezeu pentru căsătorie?
[ro] (JM03) Misterul întrupării, expresie a milostivirii
COMENTARII
Alexandru Vasiliu la Eparhia de Oradea se alătură protestelor împotriva Barnevernetului
Alanus din Iasi la Papa Francisc: Spălarea picioarelor din Joia Mare nu se mai reduce la bărbați
v a t i c a n
Papa Francisc: Spălarea picioarelor din Joia Mare nu se mai reduce la bărbați
Sfântul Părinte a trimis o scrisoare, datată pe 20 decembrie și făcută publică astăzi, către Cardinalul Robert Sarah, prefectul Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, în care decretează ca, de acum înainte, persoanele alese pentru spălarea picioarelor la liturgia din Joia Mare să poată fi alese din întreg poporul lui Dumnezeu, nu doar dintre bărbați și băieți.
Papa scrie Cardinalului că a reflectat mai mult timp asupra "ritului spălării picioarelor conținut în Liturghia Cinei Domnului, cu intenția de a îmbunătăți modul în care este făcut, pentru ca să exprime mai bine semnificația gestului lui Isus din Cenacol, dăruirea Sa de Sine până la sfârșit pentru mântuirea lumii, iubirea Sa fără limite". Scrisoarea continuă: "După o atentă analiză, am decis să fac o schimbare în Misalul Roman. De aceea decretez modificarea secțiunii conform căreia persoanele alese pentru spălarea picioarelor trebuie să fie bărbați sau băieți, pentru ca de acum Păstorii Bisericii să poată să aleagă participanți la rit dintre toți membrii Poporului lui Dumnezeu. De asemenea recomand o explicare adecvată a ritului în sine pentru cei care sunt aleși."
Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor a publicat astăzi un decret privind ritul amintit, decret datat pe 6 ianuarie 2016, în care se spune că "Sfântul Părinte a găsit potrivit să schimbe regula din Misalul Roman", astfel încât pentru ritul spălării picioarelor "Păstorii pot alege un grup de credincioși reprezentând varietatea și unitatea fiecărei părți a Poporului lui Dumnezeu. Acest grup poate să fie format din bărbați și din femei, la modul ideal din tineri și bătrâni, sănătoși și bolnavi, clerici, persoane consacrate și laici."
Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, în baza puterii dată de Pontiful Suprem, "introduce această inovație în cărțile liturgice ale ritului roman, amintindu-le Păstorilor de datoria lor de a oferi instruirea adecvată atât credincioșilor aleși, cât și celorlalți, pentru ca să poată participa la rit în mod conștient, activ și deplin".
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 722, Ultimul acces: 2021-11-25 17:19:35