Papa Francisc: Se poate ucide prin cuvinte alimentate de invidie si gelozie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Se poate ucide prin cuvinte alimentate de invidie și gelozie

[2016-01-21]
În predica la Sfânta Liturghie celebrată de Papa Francisc joi, 21 ianuarie 2016, în ziua pomenirii liturgice a Sfintei Agneza, fecioară martiră, Pontiful a vorbit despre gelozie și invidie. Domnul să ne ferească de aceste păcate urâte, care există și în comunitățile noastre creștine, s-a rugat Papa Francisc, atrăgând atenția asupra gravității păcatului vorbirii de rău, a calomnierii, a ruinării reputației aproapelui prin cuvinte. Papa s-a inspirat din fragmentul luat din capitolul 18 al cărții întâi a lui Samuel, în care se istorisește despre gelozia lui Saul, regele Israelului, față de David, citim pe situl Radio Vatican.
După victoria împotriva dinastului filistean, femeile au ieșit din toate cetățile lui Israel în întâmpinarea lui Saul, regele, cântând și dansând, cu tamburine, cu veselie și cu instrumente cu trei coarde, spunând: "Saul a ucis miile lui, iar David zecile lui de mii". Din acel moment, Saul l-a privit cu suspiciune pe David și, gândindu-se că ar putea să îl trădeze, a luat decizia de a-l ucide. Invidia este o boală care revine și care aduce cu sine vrăjmășie, a spus Sfântul Părinte: "Cât este de urâtă invidia! Este un comportament urât, invidia și gelozia crescând în inima omului asemenea buruienilor care sufocă plantele bune, nelăsându-le să se dezvolte."
"O inimă invidioasă nu cunoaște pacea, iar o inimă chinuită în permanență ajunge să se urâțească. O inimă locuită de invidie poate fi aducătoare de moarte. Sfânta Scriptură spune în mod clar că moartea a pătruns în lume din cauza invidiei diavolului." Descriind invidia ca fiind comportamentul intolerant, de incapacitate de a suporta faptul că cineva are ceva ce eu nu am, Pontiful a explicat că o inimă invidioasă trăiește într-o stare de suferință continuă. De asemenea, a reliefat că, pentru a vedea comportamente alimentate de invidie, nu este nevoie să mergem prea departe, acestea fiind prezente și în comunitățile noastre.
"Gândindu-mă și reflectând asupra acestui fragment din Biblie, îndemn la cercetarea inimii, pentru a vedea dacă este locuită de invidie, căci invidia conduce la moarte și nu este izvor de fericire. Invidia este asemenea unei boli care face astfel încât tot ce are bun o altă persoană să fie perceput ca ceva potrivnic. Acest comportament este urât și poate duce la fapte josnice. Invidia stă la originea multor ticăloșii. Să îi cerem Domnului harul de a nu ne deschide inimile geloziei, invidiei, căci aceasta este întotdeauna aducătoare de moarte."
Rămânând tot în registrul referitor la invidie, Sfântul Părinte a amintit despre arestarea lui Isus, rod al invidiei, și, făcând trimitere la Pilat, a spus că acesta, deși nu era de acord cu decizia cărturarilor privitoare la Isus, din cauza lașității nu s-a opus cu îndârjire condamnării lui Isus la moarte. La finalul predicii, Papa Francisc ne-a îndemnat la rugăciune stăruitoare astfel încât să nu ajungem vreodată ca, din pricina invidiei, să favorizăm condamnarea la moarte a cuiva, căci o persoană poate fi ucisă și prin învinuiri injuste alimentate de invidie și gelozie.
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 312, Ultimul acces: 2019-10-14 07:30:26