Institutul Secular "Sfanta Tereza a Pruncului Isus" la jubileul de 90 de ani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Institutul Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" la jubileul de 90 de ani

[2016-01-21]
Se împlinesc, la 21 ianuarie 2016, 90 de ani de la înființarea Institutului Secular "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", în anul 1926, la Lugano, Elveția, în urma intuiției profetice a întemeietorului său, venerabilul Aurelio Bacciarini, Episcop de Ticino. Acest institut secular feminin, născut pentru evanghelizare, are ca moto "A sluji pe Cristos și Biserica". În România, prima comunitate a fost înființată în Ardeal în anul 1996, iar în Dieceza de Iași în anul 2000. După 20 de ani, în toată țara sunt 131 de membre, dintre care 103 au depus deja voturile evanghelice de sărăcie, castitate și ascultare, restul fiind aspirante, cu primul angajament, sau simpatizante, citim în materialul de pe Ercis.ro.
Institutul a început cu două surori, Maria Motta și Margherita Dotta, alegând-o de patroană pe Sfânta Tereza de Lisieux. Consacrarea este trăită, străbătând calea "copilăriei spirituale", prin practicarea sfaturilor evanghelice, prin angajarea în muncă și dezvoltarea vieții de rugăciune personală și liturgică. Prima directoare a fost sr. Maria Motta, care, împreună cu fondatorul, s-a îngrijit de formarea primelor surori. În România, sub îndrumarea directoarei actuale, Maria-Teresa Candian, și a pr. dominican Abelardo Lobato, veniți din Elveția, în anul 1996 s-a format primul grup de terezine în Ardeal.
În Anul Jubiliar 2000, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a primit și aprobat cu bucurie prezența acestui institut în Moldova. Sămânța aruncată în brazdă a format în scurt timp noi grupuri: Iași, Bacău, Roman, Onești, Focșani, Huși, Suceava, Poiana Micului, Vatra-Dornei, Sagna, Buruienești, Săbăoani. Terezinele se supun dorinței lui Isus Cristos pentru apostoli: "Dacă ați fi din lume... dar nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales din lume..." (Ioan 15,19). Ele își desfășoară activitatea în spitale, în școli, în Biserică, activând în Acțiunea Catolică, în Legio Maria sau la Grupul de Misionare "Inimă de Mamă".
Revista "Calea cea mică" a apărut cu nr. 1 în anul 2002, la Iași, cuprinzând conferințe tematice, ecouri din activitatea surorilor din toată țara sau din casa-mamă, din Lugano, fotografii, scrieri ale Sfintei Tereza, poezii etc. De la un ziar de patru pagini, a ajuns astăzi la o revista de 24 de pagini, total color. În anul 2011, a fost lansat situl institutului, www.terezine.ro, având rubricile: Istoric, Fondatori, Constituții, Patroana noastră, Contact, Evenimente, Album foto, Terezine, Revista și Biblioteca. În anul 2015 a fost lansată și pagina Facebook www.facebook.com/terezine.ro. La 16 aprilie 2016, va fi un pelerinaj în România pentru a celebra împlinirea a 20 de ani de prezență aici a institutului.
(Sursa: ERCIS.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 259, Ultimul acces: 2019-09-03 20:10:45