Papa Francisc: Botezul este mai puternic decat diferentele - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Botezul este mai puternic decât diferențele

[2016-01-20]
La audiența generală ținută în cadrul Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, Papa Francisc s-a oprit asupra temei Botezului comun creștinilor, spunând că forța acestei legături este mai puternică decât ce ne separă. "Suntem realmente Poporul Sfânt al lui Dumnezeu, chiar dacă, din cauza păcatelor noastre, încă nu suntem un popor pe deplin unit", a afirmat Pontiful astăzi, adăugând că "milostivirea lui Dumnezeu, care lucrează în Botez, este mai puternică decât diviziunile noastre".
Audiența generală a avut loc în Aula Paul al IV-lea din Vatican, în contextul SRUC (18-25 ianuarie). Tema din acest an este "Chemați să vestim faptele minunate ale Domnului", inspirat din capitolul 2 al primei scrisori lui Petru, fiind aleasă de un grup din Letonia, unde se găsesc și catolici, și protestanți și ortodocși. În discursul său, Sfântul Părinte a amintit de baptisteriul din sec. XII din Catedrala luterană din Riga, Letonia, unde a evanghelizat Sf. Mainard. Baptisteriul este semn al originii credinței, recunoscut de toți creștinii din Letonia, iar originea este "Botezul nostru comun".
Referindu-se la Conciliul Vatican II, mai exact la documentul "Unitatis redintegratio", Pontiful a afirmat că Botezul "stabilește o legătură sacramentală de unitate ce ne leagă pe toți cei ce ne-am renăscut din el". Mai presus de toate, acest Botez comun înseamnă că suntem cu toții păcătoși, având nevoie de salvare, de mântuire, de eliberare de rău. Când creștinii spun că împărtășesc același Botez, ce se afirmă de fapt este că toți - catolici, protestanți și ortodocși - împărtășesc experiența "de a fi chemați din întunericul nemilos și alienant la întâlnirea cu Dumnezeul cel viu, plin de milostivire".
Papa Francisc a spus că în ciuda rădăcinilor comune, creștinii experimentează totuși egoismul, care plantează semințele diviziunii, închiderii și sfidării în mințile și inimile noastre. Repornind de la Botezul nostru, creștinii pot pleca din nou de la "izvorul milostivirii și speranței, de la care nimeni nu este exclus". Această experiență a harului împărtășit "creează o legătură indisolubilă între noi creștinii așa încât, în virtutea Botezului, putem să ne considerăm cu toții realmente frați", și cu cât primim mai bine acest har și milostivirea, cu atât aparținem mai mult Sfântului Popor al lui Dumnezeu. De asemenea "devenim capabili și să vestim tuturor faptele sale minunate, tocmai pornind de la o simplă și fraternă mărturie de unitate".
O cale bună pentru toți creștinii pentru a conlucra în această vestire este să facem faptele de milostivire trupească și spirituală, ceea ce ar fi "o mărturie concretă de unitate între noi creștinii: protestanți, ortodocși, catolici". Pontiful și-a încheiat discursul indicând spre misiunea comună pe care o au creștinii de transmitere a milostivirii pe care au primit-o în Botez, către alții, începând cu săracii și abandonații.
Legături:
textul integral al audienței generale

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 986, Ultimul acces: 2023-09-19 12:27:02