Franta s-ar putea sa nu mai aiba evrei in viitor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Franța s-ar putea să nu mai aibă evrei în viitor

[2016-01-20]
Un val violent și în creștere de cuvinte și gesturi antisemite amenință în Franța însăși existența comunităților evreiești, susține un grup de apărare a drepturilor omului. Atacurile prevestesc o catastrofă pentru societate, afirmă Susan Corke de la Human Rights First. "Lăsat liber, antisemitismul duce la persecuția altor minorități religioase și la o creștere generală a intoleranței."
Rapoartele privind infracțiuni din ură antisemită au crescut în Franța de la 423 în 2014 la 851 în 2015, se arată în raportul "Ruperea cercului violenței: contracararea antisemitismului și extremismului în Franța", publicat pe 7 ianuarie de gruparea amintită. "Aceste incidente sunt tot mai violente", se spune în raport. Evreii reprezintă doar 1% din populația Franței, dar peste jumătate din infracțiunile de ură din 2014 din Franța au fost antisemite. Antisemitismul este aproape singurul responsabil de creșterea cu 30% a "incidentelor rasiste" în 2014 față de 2013. Și trebuie ținut cont că 80% dintre incidentele de acest tip nu sunt raportate, susține un sondaj al UE.
Majoritatea incidentelor constau din amenințări verbale și insulte împotriva evreilor, dar au fost și cazuri de atacuri fizice sau de vandalism împotriva unor sinagogi sau magazine evreiești. Printre cele mai grave acte înregistrate s-a numărat atacul armat din 2012 de la o școală evreiască din Toulouse, cu patru decedați, un alt atac armat având loc acum un an, în ianuarie 2015, la Paris. Evreii au o istorie lungă în Franța, încă din secolul al VI-lea, dar situația din ultimii ani ridică probleme serioase. Dacă în 2013 au plecat din Franța în Israel 3.295 de evrei, în 2014 numărul s-a dublat, la 7.230. Înainte erau circa 1-2 mii pe an.
Evreii care stau în Franța se tem tot mai mult să poarte public simboluri ale credinței lor. Părinții îi transferă pe copii din școlile publice în școli private pentru a scăpa de discriminări și hărțuieli, mulți profesori afirmând că elevii reacționează în spirit antisemit când predau despre Holocaust sau despre istoria evreilor. Mulți părinți evrei nu văd un "viitor iudaic" pentru copii lor. Declinul situației se datorează în mare la doi factori: ascensiunea partidului Frontul Național, de dreapta, și resentimentul față de imigranți și minorități, se spune în raportul amintit la început. Frontul Național a avansat recent în politică, în 2014 câștigând primul loc în alegeri și prima rundă a alegerilor regionale din 2015. Partidul susține animozitatea față de musulmani, țigani, străini și migranți, și mulți dintre membrii lui au viziuni antisemite.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1056, Ultimul acces: 2023-09-25 17:08:45