Papa Francisc: tehnologia este buna, dar sa nu inlocuiasca oamenii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: tehnologia este bună, dar să nu înlocuiască oamenii

[2016-01-20]
În timp ce progresul tehnologic este în general pozitiv, poate să aibă și efecte negative asupra săracilor și mediului, în plus existând riscul ca "mașini fără suflet" să ia locul oamenilor, a avertizat Papa Francisc. "În fața profundelor și epocalelor schimbări, liderii lumii sunt provocați să asigure că venirea celei de-a patra revoluții industriale, rezultatul roboticii și inovațiilor științifice și tehnologice, nu va conduce la distrugerea persoanei umane."
Pontiful a avertizat împotriva fenomenului înlocuirii oamenilor cu "mașini fără suflet", spunând că dacă tehnologia ne scapă din mâini, planeta se va transforma încet într-o "grădină goală spre bucuria puținilor aleși". "Este nevoie să se creeze noi modele de a face afaceri, modele care, promovând dezvoltarea tehnologiilor avansate, sunt de asemenea capabile să le folosească pentru a crea locuri demne de muncă pentru toți și să susțină și consolideze drepturile sociale, în același timp protejând mediul. Omul trebuie să călăuzească dezvoltarea tehnologică, fără să se lase dominată de ea!"
Afirmațiile au fost făcute într-un mesaj adresat prof. Klaus Schwab, fondatorul și președintele Forumului Economic Mondial, în prima zi a întâlnirii mondiale a acestei organizații non-profit cu sediul în Geneva. Forumul se reunește an de an în Davos-Klosters pentru a discuta cum se poate îmbunătăți starea lumii implicând liderii globali din domeniul afacerilor, politicii și lumii academice pentru o colaborare la agendele globale, regionale și industriale. Având tema "Administrarea celei de-a patra revoluții industriale", forumul are loc între 20 și 23 ianuarie. Cardinalul Peter Turkson, președinte Consiliul Pontifical pentru Justiție și Pace, a citit mesajul papal participanților în prima zi de întâlnire.
În mesaj, Sfântul Părinte vorbește despre ascensiunea "așa-numitei a patra revoluții industriale", ce este însoțită de o "drastică reducere" a numărului de locuri de muncă disponibile. Un studiu recent al Organizației Internaționale pentru Muncă arată că sute de milioane de oameni sunt actualmente afectați de șomaj. "Orientarea pe finanțe și tehnologie a economiei naționale și globale a produs schimbări ample în câmpul muncii", spune Papa, adăugând că lipsa de oportunități pentru "locuri de muncă utile și demne", la care se adaugă declinul în securitatea socială, provoacă "un val îngrijorător" în sărăcie și inegalitate în toată lumea.
Pontiful a îndemnat să nu se uite de cei săraci, spunând că această preocupare este "prima provocare aflată în fața voastră ca lideri ai lumii afacerilor". "Nu trebuie niciodată să permitem culturii prosperității să ne înăbușe, să ne facă incapabili să simțim compasiune la strigătul săracilor, să plângem cu oamenii care suferă, să simțim nevoia de a-i ajuta, ca și cum toate acestea ar fi responsabilitatea altcuiva, nu a noastră", a spus el. A plânge pentru durerea altora nu înseamnă doar a fi părtași la suferințele lor, ci în principal cere să înțelegem că propriile noastre acțiuni provoacă adesea nedreptate și inegalitate. Când înțelegem aceasta, "devenim mai deplin umani, căci responsabilitatea pentru frații și surorile noastre este parte esențială a umanității noastre comune".
"Vă îndemn, de aceea, să reluați conversația despre modul în care trebuie construit viitorul planetei, 'casa noastră comună', și vă cer să faceți un efort unit cu scopul de a urmări o dezvoltare sustenabilă și integrală", spune Papa în mesaj. A face afaceri este o "vocație nobilă", în special când promovează crearea de locuri de muncă, "parte esențială a slujirii adusă binelui comun". Există deci o mare responsabilitate pentru a ajuta la depășirea "complexei crize a societății și mediului", precum și a flagelului sărăciei. Papa Francisc își încheie mesajul exprimându-și speranța că întâlnirea va deveni o platformă ce va susține apărarea și protejarea creației, precum și atingerea unui progres "mai sănătos, mai uman, mai social și mai integral".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1010, Ultimul acces: 2023-09-25 22:21:33