Unirea Principatelor sarbatorita la Patriarhie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Unirea Principatelor sărbătorită la Patriarhie

[2016-01-24]
La 24 ianuarie 2016 aniversăm 157 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859), moment istoric înfăptuit la București într-o clădire a Bisericii, situată pe Dealul Mitropoliei, pe locul unde se află acum Palatul Patriarhiei. Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită duminică, 24 ianuarie 2016, și la Patriarhia Română.
Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a precizat faptul că Aniversarea Unirii Principatelor Române este o sărbătoare națională, dar și cu un profund caracter bisericesc.
De asemenea, Ierarhul a arătat că actul istoric din urmă cu 157 de ani a fost înfăptuit cu contribuția oferită de Biserica Ortodoxă Română pe parcursul mai multor secole.
„Tipăriturile vechi românești începând cu «Noul Testament de la Bălgrad», chiar și cu scrierile din a doua jumătate a secolului al XVI-lea, tipăriturile lui Coresi și până la cele din zorii modernității românești au subliniat întotdeauna unitatea noastră, originea comună a tuturor românilor, faptul că ne tragem de la Râm sau de la Roma căci strămoșii noștri au fost romanii și dacii, că avem aceeași credință, aceeași limbă. Aceste idei fundamentale au fost cultivate secole de-a rândul de ierarhii ortodocși români, de călugării cărturari și de preoții de la parohii”.
Ierarhii Bisericii Ortodoxe au avut un rol hotărâtor chiar în realizarea actului unirii, a mai precizat Preasfințitul Părinte Episcop Varlaam Ploieșteanul.
„La București, Mitropolitul Nifon, după ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales în 05 ianuarie 1859 domn al Moldovei, aici în 24 ianuarie 1859, după Slujba de Te-Deum, i-a pus pe toți deputații să jure pe Evanghelie și pe Sfânta Cruce în fața Icoanei Preasfintei Treimi că la Adunarea din după-amiaza aceleiași zile îl vor vota pe Alexandru Ioan Cuza. Și așa se explică faptul că aici la București Alexandru Ioan Cuza a fost ales cu unanimitate de voturi”.
Preasfinția Sa a mai adăugat că rolul de a consolida unitatea și solidaritatea națională revine de acum generațiilor prezente și viitoare.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți făuritorii Unirii, în frunte cu Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitul Nifon al Țării Românești și Mitropolitul Sofronie Miclescu al Moldovei.
La finalul sfintei slujbe, Preasfinția Sa a oficiat și o slujbă de Te Deum ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirea acestui act măreț din istoria poporului român la înfăptuirea căruia Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuție importantă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2737, Ultimul acces: 2024-03-28 04:28:39