Vizita ministrului delegat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Dan Stoenescu, in Ungaria - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Vizita ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, în Ungaria

[2016-01-26]
În perioada 15-17 ianuarie 2016, Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a întreprins o vizită de lucru în Ungaria. În data de 15 ianuarie 2016, demnitarul român a avut, o serie de întrevederi cu Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul ministerului ungar al resurselor umane, responsabil pentru relația cu cultele, minoritățile naționale și societatea civilă, cu Erzsebet Sándor-Szalay, adjunct al comisarului pentru drepturile fundamentale (Ombudsman) și cu reprezentanți ai comunității românești din Ungaria.
În cadrul discuțiilor purtate cu oficialii statului ungar, ministrul delegat a subliniat angajamentul asumat de România în vederea consolidării dialogului bilateral, în spiritul Parteneriatului Strategic dintre țările noastre și a reiterat importantă minorității române din Ungaria și a minorității maghiare din România că punți de legătură între cele două state. Părțile au fost de acord să continue abordarea deschisă și cooperarea pe această tema, prin raportare la normele și standardele internaționale în domeniul minorităților naționale.
În ceea ce privește situația comunității românești din Ungaria, ministrul delegat Dan Stoenescu a subliniat nevoia unei implicări mai susținute și consistente a părții ungare pentru prezervarea și promovarea identității etnice, lingvistice, culturale, religioase a persoanelor aparținând minorității române din Ungaria, respectiv a culturii și a tradițiilor românești. În acest context, oficialul român a evocat importanță acordării unei atenții sporite educației în limba maternă, că principal element în asigurarea continuității lingvistice și culturale a minorității române.
De asemenea, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni a avut o întâlnire cu membri ai prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, în cadrul căreia a evidențiat deschiderea autorităților române pentru a sprijini inițiativele comunității românești din Ungaria pentru menținerea identității naționale. Domnia sa a prezentat prioritățile mandatului sau pentru perioada următoare, în special în domeniul educației în limba maternă, menită să asigure transmiterea limbii și a valorilor culturale românești în rândul tinerei generații.
Ministrul Dan Stoenescu, a avut întrevederi cu autoritățile locale din Micherechi și Chitighaz, cu reprezentanți ai Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria, precum și cu membrii conducerii Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (ATRU).
De asemenea, demnitarul român a participat și la manifestarea dedicată împlinirii a 65 de ani de la publicarea primului număr al săptămânalului „Foaia Românească”. Cu această ocazie ministrul delegat a felicitat membrii redacției pentru activitatea desfășurată și a pus în evidență rolul revistei ca simbol al păstrării identității comunității românești din Ungaria.
În cadrul discuțiilor cu Margit Tat, primarul localității Micherechi, și Maria Kalcso, primarul localității Chitighaz, oficialul român a reafirmat sprijinul acordat de statul român pentru consolidarea învățământului în limba română, a evidențiat rezultatele pozitive ale detașării unor cadre didactice din România la Micherechi și a subliniat posibilitatea preluării acestui model și de către alte școli unde învață copii etnici români din Ungaria.
În cadrul întrevederii cu reprezentanții ATRU, ministrul delegat Dan Stoenescu a reliefat importanța asigurării unei finanțări predictibile și constante a educației în limba română, a mass-media în limba maternă și a asociațiilor culturale ale românilor din Ungaria și i-a încurajat să respecte decizia comunității locale la referendumul privind preluarea administrării școlii din Micherechi de către primăria locală.
La întâlnirea cu etnicii români absolvenți ai universităților din România, s-a convenit asupra necesității înființării unei asociații a bursierilor statului român din Ungaria care să promoveze oferta universităților românești în rândul elevilor români din Ungaria și care să ofere consiliere viitorilor studenți din cadrul comunității.
Programul ministrului delegat Dan Stoenescu a inclus și vizitarea Casei Muzeu Românești din Chitighaz și a Capelei Ortodoxe Române din Curțile Gojdu, ocazie cu care demnitarul român și-a exprimat susținerea pentru continuarea renovării Curților Gojdu.
Demnitarul român a fost însoțit în timpul vizitei de către Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta și de Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula.

Sursa: Vasiloni Trandafir Florin


Contor Accesări: 250, Ultimul acces: 2019-10-23 18:55:58