Un nou staret pentru Manastirea Cetatuia din Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Un nou stareț pentru Mănăstirea Cetățuia din Iași

[2016-01-26]
La Mănăstirea Cetățuia din Iași a avut loc luni, 25 ianuarie 2016, instalarea în demnitatea de stareț a părintelui protosinghel Arsenie Hanganu de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în prezența părintelui arhimandrit Nichifor Horia, starețul Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași și exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, informează site-ul doxologia.ro. Rânduiala instalării a avut loc după oficierea Sfintei Liturghii.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a menționat că așteaptă de la noul stareț al Mănăstirii Cetățuia să continue și să intensifice lucrarea înaintașului său și, de asemenea, să fie dedicat vieții monahale: „Părintele Arsenie, ca prim ajutător al starețului Partenie Petric, preia de la acesta conducerea acestei sfinte mănăstiri. Ne rugăm ca noul stareț să fie împodobit cu darul răbdării, al cumințeniei și al șederii de strajă, astfel încât lucrarea părintelui Partenie să fie continuată și intensificată. Nădăjduim că și părinții, cei de acum și cei care, cu mila Domnului, se vor adăuga acestei cinstite obști, vor veghea alături de noul stareț ca Mănăstirea Cetățuia să fie loc de sfințenie și loc de împreună- rugăciune a monahilor și a credincioșilor din parohiile orașului, care găsesc aici tărâm de scăpare întru cele ale Duhului, întru cele ale lui Dumnezeu“.
La final, conform rânduielii, părinții Mănăstirii Cetățuia au făcut metanie și au luat binecuvântare de la noul stareț.
***
Preacuviosul părinte protosinghel Arsenie Hanganu s-a născut în anul 1974, în comuna Beceni din județul Buzău, primind numele de botez de Adrian Constantin. A urmat cursurile Liceului de Chimie Buzău în perioada 1989-1993. După terminarea studiilor liceale a îmbrățișat viața monahală, intrând ca frate în Mănăstirea Horaița din județul Neamț, în data de 25 august 1993. În data de 20 martie 1994, a fost tuns în monahism, primind numele de Arsenie. În luna august a anului 1995 a fost transferat în obștea Mănăstirii Cetățuia, județul Iași, unde a îndeplinit ascultările de secretar și de econom al mănăstirii. În luna octombrie a anului 1997, a fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah, pe seama aceleiași mănăstiri. În anul 2008 a fost hirotesit protosinghel.
Între anii 1995-2000 a frecventat și absolvit cursurile Facultății de Teologie Ortodox㠄Dumitru Stăniloae“ din Iași, iar între 2000-2005 pe cele ale Facultății de Litere din cadrul Universității „Al. I. Cuza“ din Iași. În perioada 2006-2008 a urmat cursurile de Master din cadrul Facultății de Teologie Ortodox㠄Dumitru Stăniloae“ din Iași, secția Istorică-Practică. Începând cu luna ianuarie a anului 2006, a fost numit în ascultarea de egumen al Mănăstirii Cetățuia din Iași. Din luna august a anului 2008, îndeplinește ascultarea de secretar al Sectorului exarhat din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6257, Ultimul acces: 2019-10-16 18:22:18