Rugaciuni pentru fauritorii Unirii Principatelor din 1859 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

>

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Rugăciuni pentru făuritorii Unirii Principatelor din 1859

[2016-01-26]
10.000 de persoane au fost prezente duminică, 24 ianuarie 2016, în Piața Unirii din Iași, pentru a lua parte la manifestările organizate de municipalitate cu prilejul împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, informează site-ul doxologia.ro.
În cadrul evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat o slujbă de Te Deum, apoi au urmat discursurile oficiale, depuneri de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza și o paradă militară.
Primul discurs oficial a fost cel al șefului statului, domnul Klaus Iohannis, care a transmis un mesaj de unitate, după care a urmat discursul prim-ministrului Dacian Cioloș.
„Cinstirea noastră adusă lor este și devine adevărată numai în măsura în care gândul lor este preluat și pus în aplicare“
În cuvântul rostit, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat ce înseamnă a ne cinsti cu adevărat înaintașii: „Purtarea de grijă a lui Dumnezeu, oameni vizionari, context exterior favorabil, capacitatea de jertfă a moldovenilor de a renunța la statutul de capitală a țării - toate acestea au condus la unirea fundamentală din 1859, fără de care credem că unirea cea mare din 1918 nu s-ar fi împlinit. Am înălțat rugăciune sfântă pentru toți cei care, în diferite forme, dar cu același gând, au făurit Unirea. Cinstirea noastră adusă lor este și devine adevărată numai în măsura în care gândul lor este preluat și pus în aplicare. Iar așteptarea lor îndreptată din veșnicie către noi, cei de astăzi, nu poate fi altceva decât credință în Dumnezeu, integritatea țării, revenirea acasă a Basarabiei, apărarea familiei, stoparea dezastrului demografic și rezolvarea problemei legate de emigrarea românilor în afară, precum și cinste, onestitate și înțelegere între noi“.
Slujba Parastasului pentru domnitorii Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir și Alexandru Ioan Cuza
La finalul manifestărilor publice, oficialitățile centrale și județene prezente, printre care s-au numărat președintele României, Klaus Iohannis, și prim-ministrul Dacian Cioloș, au participat la slujba de pomenire pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza și pentru înfăptuitorii Unirii Principatelor, precum și pentru domnitorii Vasile Lupu și Dimitrie Cantemir, oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în biserica Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 242, Ultimul acces: 2019-10-23 07:26:45