Hram la Liceul Teologic „Nicole Steinhardt” din Satu Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hram la Liceul Teologic „Nicole Steinhardt” din Satu Mare

[2016-01-26]
Ziua de 25 ianuarie 2016, pentru elevii și cadrele didactice de Liceul Teologic Ortodox Nicolae Steinhardt din Satu Mare a fost o zi de mare sărbătoare, după cum ne-a precizat Andrei Fărcaș.
În primul rând, pentru că a fost sărbătorit patronul spiritual al acestei instituții ortodoxe de învățământ preuniversitar, Sfântul Grigore Teologul. În al doilea rând, pentru că în mijlocul elevilor și al cadrelor didactice s-a aflat Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. În al treilea rând, pentru că Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, primul liceu confesional ortodox din țară, a împlinit un deceniu de la înființare.
Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Justin Sigheteanul în biserica de lemn din curtea unității de învățământ teologic, în fruntea unii sobor de 17 preoți, din care au făcut parte părintele protopop de Satu Mare, pr. Ioan Socolan, arhim. dr. Timotei Bel, starețul Mănăstirii Scărișoara Nouă și exarhul mănăstiresc al Episcopiei, arhim. dr. Hrisostom Rădășanu, consilier cultural mitropolitan la Iași, pr. prof. Gabriel Groza, directorul liceului gazdă, pr. conf. univ. dr. Adrian Gh. Paul, de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, pr. lect. univ. dr. Marius Nechita, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, preoți slujitori ai bisericii gazdă, preoți din parohiile din municipiu, diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul liceului, dirijat de prof. Ioan Popa Bota.
La Sfânta Liturghie au asistat toți cei 580 de elevi ai liceului, împreună cu educatoarele, învățătorii și profesorii lor, părinți ai elevilor, credincioși din Parohia „Sfântul Nicolae”, în care este situat liceul, dar și oficialități precum prefectul Eugeniu Avram, președintele Consiliului Județean – Adrian Ștef, primarul municipiului Satu Mare – Dorel Coica, viceprimarul Radu Roca, deputatul Octavian Petric, inspector școlar general – prof. Călin Durla, inspector școlar general adjunct – prof. Mariana Roman, credincioși din alte parohii ale municipiului.
Sfânta Liturghie a fost încheiată cu un Te Deum de mulțumire lui Dumnezeu pentru cei 10 ani rodnici de activitate ai liceului și pentru ca Dumnezeu să își reverse Harul Său cel Sfânt peste elevii și dascălii lor.
În cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Justin Sigheteanul a vorbit despre viața exemplară a Sfântului Grigore Teologul, cea din tinerețe și de la vârsta maturității, prezentând-o ca exemplu pentru tineri liceului, iar apoi a făcut câteva referințe la tineretul zilelor noastre. Ținem tineretul aproape de Hristos. Ținem tineretul în biserică, a fost concluzia Preasfințitului Părinte. Școlile noastre teologice sunt de o importanță extraordinară, încât avem tineri de o mare și frumoasă vocație. În Occident tineretul nu mai vrea să audă de Hristos, ori noi, românii, încă mai avem această moștenire.
O altă referire a fost la familia normală, creștină, și a îndemnat credincioșii să nu fie indiferenți la semnăturile prin care se solicită referendum pentru schimbarea Constituției, în care să se specifice că familia este formată din bărbat și femeie, așa cum a lăsat Dumnezeu pe primii locuitori ai Pământului.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 211, Ultimul acces: 2019-10-09 17:14:38