Intalnire ecumenica de rugaciune in Catedrala greco-catolica din Lugoj - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Întâlnire ecumenică de rugăciune în Catedrala greco-catolică din Lugoj

[2016-01-25]
În după-amiaza zilei de 24 ianuarie, cu începere de la ora 16, în Catedrala greco-catolică Pogorârea Spiritului Sfânt din Lugoj, a avut loc o întâlnire ecumenică și de rugăciune, ajunsă la a XX-a ediție în acest an. Au participat reprezentanții cultelor din municipiul Lugoj, însoțiți de credincioși din comunitățile lor, dar și de reprezentanți ai autorităților locale și centrale, aflăm de pe BRU.ro. Tema întregii Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor de anul acesta a fost: "Chemați să vestiți faptele minunate ale Domnului" (cf. 1Petru 2,9). Proiectul textelor pentru 2016 a fost pregătit în Letonia, de un grup interconfesional reunit la invitația Arhiepiscopului de Riga, Mons. Zbigneves Stankeviès.
La întâlnirea de la Lugoj au participat: Preasfinția Sa Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj; Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj; pr. dr. Marius-Petru Pop, consilier și secretar eparhial al Eparhiei de Lugoj; pr. Teodor Baba, consilier eparhial, protopop greco-catolic de Lugoj; pr. Ioan Pop, parohul Catedralei greco-catolice; pr. Petrișor Gherghel; pr. Alin Taichiș, paroh la Izvin; pr. Ioan Cerbu, protopopul ortodox român al Lugojului, și pr. Cristian Cerbu, de la parohia ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, din Lugoj; pr. Ilie Albiciuc, protopopul ortodox ucrainean de Lugoj, și pr. Ioan Brotnei, din partea protopopiatului ucrainean Lugoj; pr. Mihail Titi Dumitrescu, decan, parohul romano-catolic de Lugoj; pr. Daniel Pozsonyi, vicarul parohial romano-catolic de Lugoj; pastorul reformat Zoltan Gall, de Lugoj; pastorul Ionel Tuțac, din partea Comunității baptiste Lugoj; pastorul Cadmiel Paveloni, Biserica Penticostală Lugoj; Ivan Bloch, Comunitatea evreiească Lugoj; senatorul Ioan Iovescu; Sorin Stragea, deputat; ing. Marius Martinescu, fost primar al Lugojului, consilier județean; și prof. ing. Francisc Boldea, primarul Lugojului.
Reprezentanții cultelor au intrat în procesiune solemnă în Catedrală, pe parcursul deplasării fiind însoțiți de dangătul clopotelor. După cuvântul de bun venit adresat de PS Alexandru Mesian, gazda evenimentului, Ierarhul a prezentat pe scurt evenimentul din acea zi și participanții la acesta. După citirea de către pr. dr. Marius-Petru Pop a textului biblic ales pentru acest an (1 Petru 2,9-10), reprezentantul fiecărei comunități s-a adresat celor de față citind un fragment biblic, făcând un scurt comentariu legat de fragmentul respectiv și rostind o rugăciune pentru unitatea creștinilor. Momentele de lectură, comentariu și rugăciune rostite de reprezentanții cultelor a fost intercalate de scurte fragmente muzicale religioase interpretate de corul "Reînvierea" al Catedralei din Lugoj, dirijat de prof. Olimpia Drăgan.
După reprezentanții Bisericilor au fost invitați să se adreseze asistenței oficialitățile locale. În cadrul întâlnirii, PS Alexandru a fost felicitat cu ocazia aniversării zilei de naștere de către primarul Francisc Boldea. Intervenția lui a fost urmată de rostirea rugăciunii "Tatăl nostru" în limbile română, maghiară, germană și ucraineană. În cadrul întâlnirii a luat cuvântul și prof. Gert Richter - președintele Asociației pentru promovarea parteneriatului între orașele Lugoj și Jena, care a transmis un mesaj din partea reprezentanților cultelor de la Jena, oraș înfrățit cu Lugojul.
Preasfințitul Alexandru a transmis din partea Preafericitului Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, un mesaj de pace, dragoste și binecuvântare "Căutarea unității Bisericii celei Una este indispensabilă pentru a fi credibili astăzi în vremurile tulburi în care trăim. În același timp suntem conștienți că unitatea se va desăvârși când El va porunci, și în modul în care El va hotărî, mod care poate ne va surprinde: un mod tainic, așa cum este orice lucrare a lui Cristos Mântuitorul". Întâlnirea s-a încheiat cu acordarea binecuvântării arhierești a Preasfințitului Alexandru. Reprezentanții cultelor au ieșit din catedrală în procesiune, îndreptându-se spre sacristie.
Octava de Rugăciune ecumenică este o tradiție la Lugoj, prima ediție având loc în 1997. Edițiile ulterioare au fost găzduite de Biserica Română Unită, Greco-Catolică în 1997, 2003, 2009 și 2016; Biserica Ortodoxă Română - 1998, 2004 și 2010; Biserica Romano-Catolică - 1999, 2005 și 2011; Biserica Ortodoxă Ucraineană - 2000, 2006 și 2012; Biserica Creștină Baptistă "Harul" - 2001, 2007 și 2013; Biserica Reformată - 2002, 2008 și 2015; și Biserica Penticostală "Filadelfia" în anul 2014.
(Sursa: BRU.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 165, Ultimul acces: 2019-10-14 21:23:55