Patriarhul Romaniei la Catedrala Patriarhala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul României la Catedrala Patriarhală

[2016-01-31]
Biserica Ortodoxă se află duminică, 31 ianuarie 2016, în Duminica a XXXII-a după Rusalii. La Catedrala Patriarhală din București, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
În această zi, în toate locașurile de cult din Patriarhia Română a fost citită Pericopa Evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul al XIX-lea, versetele de la 1-10: „În vremea aceea trecea Iisus prin Ierihon și iată un om bogat cu numele Zaheu, care era mai mare peste vameși, căuta să vadă cine este Iisus; dar nu putea de mulțime, pentru că era mic de statură. Atunci, alergând înainte, s-a suit într-un dud, ca să-L vadă, căci pe acolo avea să treacă. Dar când a sosit la locul acela, Iisus, privind în sus, l-a văzut și a zis către el: Zaheu, grăbește-te și dă-te jos, căci astăzi trebuie să rămân în casa ta.Și el, grăbindu-se, s-a coborât și L-a primit cu bucurie. Când au văzut aceasta, toți cârteau și ziceau: a intrat să găzduiască la un păcătos. Dar Zaheu, stând în fața Domnului, I-a spus: iată jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am nedreptățit pe cineva cu ceva, întorc împătrit. Iar Iisus a grăit către el: astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, pentru că și el este fiul lui Avraam. Fiindcă Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut”.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Patriarhul României a arătat că Zaheu Vameșul este singurul bogat care se mântuiește dintre cei prezentați de Sfântul Evanghelist Luca.
„Sfânta Evanghelie ne arată cum schimbarea modului de a fi a unui bogat poate să-i aducă mântuirea. Când din om lacom devine un om milostiv, arătând în același timp pocăință și fapte de pocăință, Zaheu Vameșul este singurul bogat care se mântuiește dintre cei prezentați de Sfântul Evanghelist Luca, chiar dacă înainte de întâlnirea cu Domnul Iisus Hristos vameșul era preocupat doar de îmbogățire, asuprind mulți oameni și răpind averea lor”.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a mai subliniat faptul că Zaheu Vameșul și-a schimbat viața pentru că i s-a arătat de către Domnul Hristos o bunătate copleșitoare pe care nu o merita.
„Evanghelia de astăzi, deși este relativ scurtă, ne arată o mare taină și anume, modul în care Hristos Domnul caută pe cei pierduți ca să-i recupereze, ridică pe cei căzuți, vindecă pe cei bolnavi sufletește și trupește. Mâi întâi, harul lui Hristos, harul dumnezeiesc a intrat în sufletul lui Zaheu Vameșul pe când acesta Îl căuta pe Iisus și apoi Iisus a intrat în casa celui care Îl căuta. I-a dat vindecare și a proclamat mântuirea casei, adică izbăvirea sau eliberarea de patima lăcomiei. Evanghelia aceasta este deosebit de importantă pentru noi, deoarece ea ne arată că omul care și-a schimbat viața după întâlnirea cu Hristos Care S-a autoinvitat în casa sa nu s-a schimbat din om rău în om bun fiindcă a fost certat de Iisus sau fiindcă a fost amenințat de Iisus că dacă nu se schimbă va trece prin multe necazuri și suferințe. Acest păcătos și-a schimbat viața nu pentru că a fost pedepsit, nici pentru că a fost certat, ci pentru că a fost onorat, deși nu merita. Pentru că i s-a arătat o bunătate copleșitoare pe care nu o merita fiind foarte rău și s-a schimbat deci nu pentru că a fost certat, ci pentru că a fost onorat într-un mod neașteptat”.
De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai evidențiat că mulțimea de daruri primite de la Dumnezeu trebuie să o considerăm chemarea tainică la înnoirea vieții.
„Cu alte cuvinte, bunătatea lui Iisus Hristos a schimbat răutatea din el și l-a făcut milostiv. Prin aceasta Evanghelia ne învață că nu trebuie să așteptăm niciodată de la Dumnezeu pedepse, necazuri, boli ca să ne eliberăm de patimi egoiste, ci însăși îndelunga răbdare și bunătatea lui Dumnezeu trebuie să ne schimbe, să ne ajute să devenim și noi buni și milostivi. Când Dumnezeu ne dăruiește o mulțime de daruri ca sănătate, ajutor în viață, deși nu le merităm, totuși trebuie să considerăm aceasta ca o chemare tainică la înnoirea vieții, la sfințirea vieții și să devenim mai milostivi, mai recunoscători față de Dumnezeu și mai sensibili față de nevoile celor din jur și să fim mai drepți și să ne gândim că cea mai mare nu este bogăția materială, ci bogăția bunătății sufletului, a iubirii smerite și milostive a lui Dumnezeu Care Se sălășluiește în omul credincios și împlinitor al voii Lui”.
Patriarhul României a arătat și moduri prin care noi ne putem schimba în bine.
„Cum și când ne putem noi converti sau schimba în bine ? În foarte multe chipuri și în orice moment. De pildă, când vedem un om mai credincios decât noi nu trebuie să-l invidiem, nici să fim nepăsători, ci să ne hotărâm să avem și noi credință mai mare. Când vedem un om mai generos sau mai milostiv decât noi nu trebuie să-l invidiem, ci să ne hotărâm să fim și noi mai milostivi, mai buni, mai darnici. Când vedem un om că se roagă mai mult decât noi și trăiește o viață curată de sfințenie nu trebuie să-l invidiem, ci să ne hotărâm să ne rugăm și noi mai mult și să avem o viață mai bună, mai bine plăcută lui Dumnezeu și să căutăm să ne eliberăm de păcate prin pocăință și să săvârșim faptele bune ale iubirii milostive. Astfel făcând auzim și noi cum răsună tainic în sufletele noastre cuvintele Domnului Iisus: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia pentru că și acesta este fiul credinței”.
Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.
Duminica viitoare, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a XVI-a după Rusalii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1732, Ultimul acces: 2020-05-26 10:59:46