Seri de spiritualitate ortodoxa in Capitala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

>
eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Seri de spiritualitate ortodoxă în Capitală

[2016-01-31]
Preoți mărturisitori în închisorile comuniste este noua temă a seriei de conferințe de spiritualitate creștin-ortodoxă ce se desfășoară la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București. La prima întâlnire dedicată acestei teme, care a avut loc joi, 28 ianuarie, în amfiteatrul Dumitru Stăniloae, au fost evocați preoții Dimitrie Bejan, Dumitru Argint și Ilie Imbrescu, informează Ziarul Lumina.
Despre cei trei preoți mărturisitori au vor­bit Adrian Nicolae Petcu, istoric și cercetător CNSAS, care a prezentat aspecte biografice inedite, Paul Imbrescu, fiul părintelui Ilie Imbrescu, Sorin Lavric, scriitor și profesor la Facultatea de Filosofie din București, și pr. Gheorghe Holbea, organizatorul serilor de spiritualitate ortodoxă și prodecan al Facultății de Teologie Ortodox㠄Justinian Patriarhul” din Capitală.
Scopul serilor de spiritualitate ortodoxă, a precizat scriitorul Sorin Lavric, este de a cultiva memoria acestor preoți mărturisitori și de a credibiliza mărturia ortodoxă în fața falselor afirmații potrivit cărora Biserica Ortodoxă Română nu s-a opus comunismului, iar drept mărturie stau cei 2.000 de preoți ortodocși care au fost închiși, dintre care aproape 200 au trecut la Domnul. „Acești mărturisitori au apărat credința și este păcat ca astăzi să nu vorbim despre ei. Nu o face doar Biserica, ci și intelectualii laicii, și este foarte important acest lucru. Cazurile preoților mărturisitori sunt valabile pentru noi. Ele sunt situații-limită de trecere printr-o experiență spirituală, care presupun o trecere a pragului, de ieșire din rutină, din comoditate. Pentru acești preoți a fost o inițiere, o transfigurare prin suferință, de aceea, cele trei cazuri sunt pentru noi un model, o încurajare că la capătul suferinței poți să ieși mai bun”, a explicat Sorin Lavric.
Serile de spiritualitate ortodoxă, a explicat și pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea, organizatorul evenimentelor, au menirea de a prezenta mărturia preoților mărturisitori din temnițele comuniste, subliniind astfel că martirajul nu este „o experiență a torturii”, „un produs al torționarilor”, ci presupune „proclamarea în extaz” a vederii lui Dumnezeu, asemenea Sfântului Arhidiacon Ștefan, primul martir, și iertarea torționarilor, precum Mircea Vulcănescu și părintele Dimitrie Bejan. „Noi ne întoarcem spre un trecut care este transfigurat prin suferință, în care nu etichetele, fie ele politice, ne interesează, ci etosul creștin în care omul ajunge să-i ierte pe cei care l-au torturat”, a conchis pr. Gheorghe Holbea.
În cadrul evenimentului a fost vizionat un film despre personalitatea părintelui Dimitrie Bejan, realizat de regizorul Radu Găină, și au fost recitate poezii creștine de scriitoarea Lidia Popița Stoicescu și actorii Ana ­Calciu, Brândușa Mircea, Magda Catone și Tomi Cristin.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 275, Ultimul acces: 2020-07-13 21:17:39