Sfintii Trei Ierarhi sarbatoriti de teologii bucuresteni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfinții Trei Ierarhi sărbătoriți de teologii bucureșteni

[2016-01-30]
În ziua sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, 30 ianuarie 2016, Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București și-a cinstit ocrotitorii în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României.
Sfinții Trei Ierarhi sunt ocrotitorii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din toată lumea. Această zi a fost instituită în anul 1936, la Congresul Mondial al Facultăților de Teologie de la Atena.
În Aula Dumitru Stăniloae a instituției de învățământ a avut loc un concert de muzică religioasă susținut de corul bărbătesc al Facultății de Teologie Ortodoxă Patriarhul Justinian. De asemenea, a fost prezent și maestrul Grigore Leșe care a interpretat câteva piese muzicale.
În continuare, a avut loc lansarea Anuarului Facultății pe anul 2015.
În cuvântul său, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a spus că volumul trebuie recomandat și parohiilor întrucât cuprinde multe studii referitoare la educația tinerilor. Preafericirea Sa a mai arătat că Sfinții Trei Ierarhi sunt un model de ierarhi misionari care îmbină credința și cultura.
„Este mare bucurie pentru noi astăzi și desigur este o mare bucurie că a fost lansat și acest anuar. Aveți foarte multe studii despre educația tinerilor încât trebuie recomandat și parohiilor noastre pentru că sunt multe lucruri deosebit de importante pentru educația tinerilor ca urmare a cooperării între familie, școală și biserică. Această sărbătoare a celor Trei Ierarhi nu a existat până în secolul al XI-lea și este o sărbătoare instituită ca urmare a unei vedenii, vis, a unei comunicări cerești. Este o sărbătoare instituită la cerea și porunca Sfinților Trei Ierarhi înșiși. Aceasta a fost necesară pentru a restabili comunitatea, comuniunea eclesială. În 1936, la primul congres al școlilor teologice, s-a hotărât ca Sfinții Trei Ierarhi, modele, învățători și dascăli ai credinței și ai vieții creștine să devină ocrotitorii, patronii spirituali ai tuturor școlilor de teologie ortodoxă. Motivația principală a fost aceasta: că sunt un model de ierarhi misionari care îmbină credința și cultura. Sărbătoarea de astăzi ne învață că toți oamenii valoroși sunt valoroși pentru Biserica întreagă”.
Pentru profesorii și studenții teologi din Capitală, sărbătoarea a început cu slujba Sfintei Liturghii oficiată la Biserica Sfântul Spiridon Nou – Paraclis Patriarhal, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți profesori ai instituției de învățământ.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru foștii profesori și studenți ai instituției de învățământ, trecuți la cele veșnice.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 265, Ultimul acces: 2020-05-26 00:35:35