Patriarhul Ierusalimului a proclamat sfintenia Cuviosului Ioan Iacob de la Neamt - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Ierusalimului a proclamat sfințenia Cuviosului Ioan Iacob de la Neamț

[2016-01-31]
Patriarhia Ierusalimului a proclamat, duminică, 31 ianuarie 2016, canonizarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț.
Festivitățile de proclamare a canonizării au fost conduse de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, care a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu 11 ierarhi din mai multe țări ortodoxe în biserica Mănăstirii Sfântul Cuvios Gheorghe de la Hozeva din Țara Sfântă.
Patriarhia Română a fost reprezentată la acest eveniment printr-o delegație condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În continuarea Sfintei Liturghii s-a dat citire Tomosului de proclamare.
În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a arătat că acest eveniment a fost de maximă importanță făcând referire la mulțimea de credincioși și clerici prezenți.
„Un eveniment de o covârșitoare importanță a avut loc astăzi la Mănăstirea Gheorghe Hozevitul din pustiul Hozeva. Alături de oameni sfinți și oameni drepți care s-au nevoit în acele locuri se adaugă primul sfânt român recunoscut de Patriarhia Ierusalimului. La o distanță de 24 de ani de când Biserica Ortodoxă l-a trecut în rândul sfinților și Patriarhia Ierusalimului recunoaște această canonizare. Poate că niciodată nu au fost atât de mulți credincioși și atât de mulți români reuniți la aceeași Sfântă Liturghie ca în pustiul Hozeva. Peste 1.000 de credincioși, zeci de preoți, zeci de călugări și călugărițe și 11 arhierei l-au cinstit pe cel care, așa după cum spunea Patriarhul Ierusalimului, s-a nevoit în priveghere, în post și în rugăciune”.
Hotărârea de proclamare a canonizării Sfântului Ioan Iacob de la Neamț a fost luată în ședința Sfântului Sinod al Patriarhiei Ierusalimului, din toamna anului 2015.
Cuviosul Ioan Iacob de la Neamț este unul dintre sfinții români contemporani. El s-a nevoit timp de 24 de ani în Țara Sfântă, atât pe Valea Iordanului, cât și în pustiul Hozeva. Biserica noastră l-a canonizat în anul 1992, cu data de prăznuire în 5 august (vezi viața sfântului aici).
Vedeți o înregistrare din timpul Sfintei Liturghii pe contul nostru de Facebook.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 229, Ultimul acces: 2020-05-26 04:22:11