Patriarhul Ecumenic transmite un apel in Mesajul de Craciun pentru respectarea drepturilor si integritatii copiilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Ecumenic transmite un apel în Mesajul de Crăciun pentru respectarea drepturilor și integrității copiilor

[2016-12-22]
de Aurelian Iftimiu

Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului – Noua Romă și Patriarhul Ecumenic, a făcut un apel în Mesajul de Crăciun publicat astăzi pentru respectarea drepturilor și integrității copiilor.
Patriarhul Ecumenic spune în mesajul său că vestea Nașterii Domnului, deși reprezintă o mare bucurie pentru oameni, este anunțată astăzi într-o lume în care se aude zgomotul armelor și în care predomină inegalitatea și nedreptatea socială.
El face referire și la întâlnirea sa cu papa Francisc și Arhiepiscopul Ieronim al Atenei în insula Lesbos, în care au văzut cu ochii proprii circumstanețele tragice ale refugiaților și imigranților.
În continuare, Patriarhul Ecumenic atrage atenția că Sărbătoarea Nașterii Pruncului Iisus Hristos este o invitație la purtarea de grijă față de copii, care sunt astăzi victime vulnerabile ale conflictelor și crizelor din lume.
Un semnal de alarmă este tras în ceea ce privește influențele nefaste ale televiziunii și internetului asupra minții copiilor. Patriarhul Bartolomeu avertizează că sufletul copiilor este afectat de consumul influent de media electronică, lucru care le alungă rapid inocența.
Date fiind amenințările constante la care sunt expuși copiii, Sanctitatea Sa Bartolomeu declară anul 2017 – An al Protecției și Sfințeniei Copilăriei, invitând pe toți să recunoască și să respecte drepturile și integritatea copiilor.
Patriarhul Ecumenic își încheie Mesajul de Crăciun cu îndemnul de a continua lupta cea bună în Biserică, respectând poruncile Domnului.
Redăm în continuare textul integral al Mesajului de Crăciun al Patriarhului Ecumenic Bartolomeu adresat plenitudinii Bisericii:
Bartolomeu, prin mila lui Dumnezeu Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă și Patriarh Ecumenic,
Către plenitudinea Bisericii,
Har, Milă și Pace de la Mântuitorul Hristos Cel născut în Betleem.
„Întruparea lui Hristos este propria mea creare din nou” [1]
Iubiți frați și surori, dragi fii în Domnul,
Lăudăm și slăvim pe Dumnezeu Cel în Treime, Care ne-a învrednicit încă o dată anul acesta să ajungem la marele praznic al Nașterii după trup a Fiului și Cuvântului lui Dumnezeu Tatăl, în „micul Betleem”.
Sfânta Biserică prăznuiește cu bucurie deplină că Hristos „și-a asumat carnea” prin întrupare [2] și a făcut Biserica „o podoabă pentru lume”[3]. Într-adevăr, întregul neam omenesc și chiar „toată făptura” se bucură de această binecuvântare dumnezeiască. „Astăzi toată zidirea se bucură că Hristos S-a născut din Fecioar㔠[4].
Spre deosebire de primum movens al grecilor antici, Dumnezeul nostru este comuniune de dragoste și se mișcă plin de iubire în timp către omenire și către lume. „În aceasta este dragostea, nu fiindcă noi am iubit pe Dumnezeu, ci fiindcă El ne-a iubit pe noi” (1 Ioan 4,10).
Cuvântul Tatălui Cel mai înainte de veci, care a adus la „ființ㔠omenirea, ne aduce acum „buna ființ㔠prin întruparea Sa. „Acesta este pentru noi praznicul; de aceea prăznuim noi astăzi: și anume, coborârea lui Dumnezeu către oameni pentru ca noi să putem să ne ridicăm – sau să ne întoarcem – la Dumnezeu… pentru ca lăsând la o parte omul cel vechi, să ne îmbrăcăm cu omul cel nou; și după cum am murit în Adam așa să trăim în Hristos; și pentru ca născându-ne împreună cu Hristos, să fim răstigniți cu El, să ne îngropăm cu El și să înviem împreună cu El” [5]. Calea îndumnezeirii prin har este de acum înainte deschisă pentru tot cel ce vine în lume. Noi toți „putem să-L cuprindem pe Dumnezeu înlăuntrul nostru”. „Nu mai este iudeu, nici elin; nu mai este nici rob, nici liber; nu mai este parte bărbătească și parte femeiască, pentru că voi toți una sunteți în Hristos Iisus” (Galateni 3,28).
Din nefericire, Evanghelia Crăciunului este vestită unei lumi în care se aude zgomotul armelor, în care se recurge la violență neprovocată împotriva persoanelor și popoarelor, și în care predomină inegalitatea și nedreptatea socială. Este intolerabil să observăm starea a nenumărați copii, victime ale conflictelor militare, ale situațiilor nefirești, ale multiplelor exploatări, persecutări și discriminări, precum și ale foametei, sărăciei și lipsurilor dureroase.
În luna aprilie, am avut ocazia ca, împreună cu Sanctitatea Sa Papa Francisc al Romei și Preafericitul Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și al întregii Elade, să vedem în Lesbos cu ochii noștri circumstanțele tragice ale refugiaților și imigranților și, în special, problemele grave ale copiilor care suferă, victime inocente și fără apărare ale violenței militare, precum și discriminarea rasială și religioasă și nedreptatea, toate acestea fiind într-o creștere constantă.
Sărbătoarea Cuvântului lui Dumnezeu Care S-a făcut Prunc – Pruncul Iisus, a Cărui dispariție era căutată de autoritatea lumească, după cum spune Sfântul Evanghelist Matei (Matei 2,13) – reprezintă pentru noi o reamintire și o invitație la purtarea de grijă a copiilor, de protejare a acestor victime vulnerabile și de respectare a sfințeniei copilăriei. Desigur, copiii și sufletele sensibile sunt amenințate și în țările lumii dezvoltate economic și stabile politic, fie prin imensa criză a căsătoriei și familiei, fie prin diverse intervenții, precum și prin folosirea forței fizice sau spirituale. Sufletul copiilor este afectat de consumul influent de media electronică, în special televiziunea și internetul, și de transformarea radicală a comunicării. Economia dezlănțuită îi transformă încă de la o vârstă fragedă în consumatori, în timp ce căutarea plăcerii le alungă rapid inocența.
În perspectiva acestor pericole, Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe s-a adresat copiilor și tinerilor „cu iubire și grijă special㔠(Enciclica Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe 8), incluzând următorul text în Enciclică: În mijlocul haosului definițiilor contradictorii ale identității din timpul copilăriei, Preasfânta noastră Biserică subliniază cuvintele Domnului: „De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor” (Matei 18, 3) și „Cine nu va primi împărăția lui Dumnezeu ca un prunc nu va intra în ea” (Luca 18, 17), precum și toate cele pe care le spune Mântuitorul despre cei care îi „împiedic㔠(Luca 18, 16) pe copii să se apropie de El și despre cei care „îi smintesc” (Matei 18, 6).
Taina Crăciunului este cristalizată în cuvintele condacului sărbătorii: „Pentru noi S-a născut Prunc tânăr, Dumnezeu Cel mai înainte de veci”. Cuvântul dumnezeiesc ca prunc și pruncul ca Dumnezeu Se descoperă lumii cu „inimă curat㔠și cu simplitatea unui copil. Copiii înțeleg adevărurile pe care oamenii „înțelepți și prudenți” nu le pot cuprinde. După cum [poetul Odysseas] Elytis observă în poezia sa De la aproapele: „Poți clădi Ierusalimul numai din copii!”.
Iubiți frați și surori în Domnul,
Facem un apel către voi să respectați identitatea și sfințenia copilăriei. Având în vedere criza globală a refugiaților care afectează în special drepturile copiilor; având în vedere mortalitatea copiilor, foametea și folosirea copiilor la muncă, abuzul copiilor și violența psihologică, precum și pericolele alterării sufletelor copiilor prin expunerea lor necontrolată la influența mijloacelor electronice contemporane de comunicare și supunerea lor la consumism, declarăm anul 2017 ca An al Protecției și Sfințeniei Copilăriei, invitând pe toți să recunoască și să respecte drepturile și integritatea copiilor.
După cum a fost subliniat în alt document important al Sfântului și Marelui Sinod, Biserica lui Hristos nu caută s㠄judece și să condamne lumea” prin cuvântul ei (Ioan 3,17; 12,47), „ci de a-i oferi drept călăuză Evanghelia Împărăției lui Dumnezeu, nădejdea și încredințarea că răul, în orice formă ar fi, nu are ultimul cuvânt în istorie și că nu trebuie lăsat să-i dicteze cursul.” [6]
Așadar, ne închinăm Mântuitorului nostru cu smerenie și cu zdrobire de inimă, că ne-a cercetat din înălțime; lăudăm prin cântare dumnezeiască măreția Sfintei Întrupări; îngenunchem înaintea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care ține în brațe pe Pruncul Iisus; și din Fanarul cel pururea veghetor adresăm tuturor fiilor Bisericii Constantinopolului celor de aproape și celor de departe salutarea sărbătorească: „Hristos Se naște, slăviți-L. Hristos din ceruri, întâmpinați-L”, împreună cu urările noastre părintești și rugăciunea patriarhală.
„Întărește-te în harul lui Hristos Iisus” (2 Timotei 2,1). Să continuăm împreună cu credință și iubire sinceră lupta cea bună a vieții celei noi în Biserică, respectând tot ceea ce ne-a poruncit Domnul. Fiindcă El este cu noi „în toate zilele, până la sfârșitul veacului” (Matei 28,20).
Crăciunul 2016
†Bartolomeu al Constantinopolului
Fierbinte rugător înaintea lui Dumnezeu pentru toți
—
[1] Sfântul Grigorie Teologul, Poeme Morale 34.
[2] Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilie înainte de exil PG 52.429.
[3] Origen, Comentariu la Evanghelia după Ioan 6.
[4] Utrenia Sărbătorii Nașterii Domnului.
[5] Sfântul Grigorie Teologul, Cuvântul 38 la Epifanie, adică la Nașterea Mântuitorului.
[6] Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană, introducere.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 671, Ultimul acces: 2024-04-05 08:45:40