Festivalul de datini si obiceiuri „Tudor Pamfile” la Galati - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Festivalul de datini și obiceiuri „Tudor Pamfile” la Galați

[2016-12-18]
de Andrei Pau

În data de 18 decembrie 2016, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați a avut loc Festivalul de datini și obiceiuri la Nașterea Domnului și Anul Nou Tudor Pamfile, notează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Evenimentul, ajuns anul acesta la cea de-a 26-a ediție, a reunit 250 de persoane din 10 grupuri folclorice și cete de colindători din Buzău, Vrancea, Tulcea, Galați, Brăila și din Republica Moldova.
Colindători și credincioși de toate vârstele au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în Catedrala Arhiepiscopală. În continuare, pe esplanada catedralei s-a desfășurat festivalul propriu-zis.
De asemenea, printre numeroșii credincioși prezenți s-au numărat și preoții din municipiul Galați, care au purtat în mâini Icoana Nașterii Domnului, împodobită cu ștergarul românesc authentic.
Pe lângă tradiționalele colinde Crăciun, participanții au încântat asistența cu cântece de stea, cu tobe, buciumuri și fluiere, capra și ursul.
În cuvântul rostit, Arhiepiscopul Dunării de Jos a îndemnat participanții să se bucure de frumusețea mesajului adus de colinde.
Vestirea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, prin binecuvântarea din Catedrală continuă către sufletele noastre și către întregul oraș prin cea de a 21-a ediție a pelerinajului. Să ne bucurăm de frumusețea mesajului colindelor și, mai ales, de frumusețea comuniunii tuturor celor ce au venit aici pentru a-L lăuda pe Domnul nostru Iisus Hristos, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La finalul interpretării, fiecare ceată de colindători a fost binecuvântată de ierarhul Dunării de Jos și răsplătită financiar, dar și tradițional cu ceai cald și colăcei.
Festivalul s-a încheiat cu procesiunea colindătorilor pe strada Domnească, de la Catedrala Arhiepiscopală până la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos.
Aici, colindătorii au vizitat expoziția În prag de sărbătoare din Sala de Expoziții Temporare Sergiu Dumitrescu, în care sunt prezentate obiecte tradiționale din casa țărănească de odinioară când creștinul se pregătea pentru sărbătorile Nașterii Domnului și Anului Nou.
Evenimentul a fost organizat, ca în fiecare an, de Centrul Cultural Dunărea de Jos prin Secția de Cercetare, Conservare și Valorificare a Creației și Tradiției Populare, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos.
***
Tudor Pamfile, cel al cărui nume îl poartă acest festival, s-a născut la 11 iunie 1883 în comuna Țepu, județul Tecuci, fiind scriitor si folclorist român, autor de monografii etnografice referitoare la ocupații și obiceiuri ale poporului român. A trecut la cele veșnice pe 21 octombrie 1921.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 556, Ultimul acces: 2021-05-17 09:42:43