Papa i-a indemnat pe ambasadori sa faca alegerea curajoasa a nonviolentei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa i-a îndemnat pe ambasadori să facă alegerea curajoasă a nonviolenței

[2016-12-17]
Papa Francisc
17.12.2016, Vatican (Catholica) - Joi, 15 decembrie 2016, Papa Francisc a acceptat scrisorile de acreditare a șase noi ambasadori la Sfântul Scaun, îndemnându-i să lucreze pentru promovarea binelui comun în țările lor, adoptând tactici de nonviolență la nivel politic. „În particular cei care dețin funcții publice la nivel național și internațional sunt chemați să cultive un stil nonviolent în conștiințele lor și în exercițiul datoriei lor”, a spus Pontiful în audiența din 15 decembrie.
„Aceasta nu este același lucru cu slăbiciunea sau pasivitatea; mai degrabă presupune fermitate, curaj și capacitatea de a înfrunta problemele și conflictele cu onestitate intelectuală, căutând cu adevărat binele comun înainte și mai presus de toate interesele partizane, fie ele ideologice, economice sau politice.” Cei șase noi ambasadori s-au întâlnit cu Papa Francisc în Aula Clementină din Vatican. Ei sunt din Suedia, Fiji, Republica Moldova, Mauritius, Tunisia și Burundi. Audiența sa cu diplomații a avut loc în contextul în care violența și instabilitatea afectează multe zone ale lumii, inclusiv Burundi, care a menținut o pace precară în cei 10 ani de când țara a trecut printr-un război civil incredibil de violent ce a durat 12 ani.
Audiența a avut lor de asemenea la doar trei zile de la publicarea mesajului său pentru următoarea Zi Mondială pentru Pace, celebrată la 1 ianuarie în fiecare an, și care în 2017 se va concentra pe tema nonviolenței. Vorbindu-le ambasadorilor, Papa Francisc a subliniat că în ciuda diferitelor conflicte care tulbură lumea, pacea este realizabilă, așa cum se vede în exemplele și eforturile unor lideri naționali și internaționali din lume. „În decursul ultimului secol, afectat de războaie și genocide proporții nemaiauzite, am văzut totuși prin exemple remarcabile că nonviolența, îmbrățișată cu convingere și practicată consecvent, poate aduce rezultate semnificative, pe plan social și politic”. Între figurile specifice menționate de Pontif în mesajul său pentru pace se numără Sf. Tereza de Calcutta, Mahatma Ghandi, Martin Luther King Jr. și activistul liberian pentru pace Leymah Gbowee.
„Unii oameni, și cu adevărat națiuni întregi, mulțumită eforturilor liderilor nonviolenți, au atins în mod pașnic țelurile libertății și dreptății”. Papa Francisc a explicat apoi că pacea nu poate fi atinsă doar prin cuvinte, ci trebuie să fie urmărită și prin refuzul de a participa la o politică de dominare și la traficul de arme. Acest lucru este în mod special adevărat când multor oameni din țară le pot lipsi necesitățile de bază pentru viață, cum este cazul în Venezuela. Faptul că noii ambasadori vin din părți foarte diferite ale lumii „este întotdeauna o sursă de satisfacție”, a spus Sfântul Părinte, „deoarece orizontul Sfântului Scaun este intrinsec universal”.
„Aceasta se datorează vocației și misiunii încredințate de Dumnezeu Succesorului Apostolului Petru, o misiune care este în principal religioasă, dar care în decursul istoriei a implicat și relații cu statele și cu cei care le conduc”. Papa a explicat că valorile de bază ale Sfântului Scaun sunt spirituale și morale, nu temporale, așa ca în cazul statelor suverane. În Sfântul Scaun se găsește „centrul unității și direcției Bisericii Catolice”. De aceea, este chemat „să transmită și să dea mărturie despre valorile spirituale și morale înrădăcinate în însăși natura ființelor umane și în societate, și care, ca atare, pot fi împărtășite de toți cei angajați în urmărirea binelui comun”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 328, Ultimul acces: 2021-05-07 13:19:34