Papa Francisc a vorbit cu liderii columbieni despre acordul de pace - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc a vorbit cu liderii columbieni despre acordul de pace

[2016-12-16]
16.12.2016, Vatican (Catholica) - Papa Francisc s-a întâlnit în dimineața zilei de vineri, 16 decembrie 2016, cu președintele Columbiei, Juan Manuel Santos Calderón, și cu fostul președinte, senatorul Álvaro Uribe Vélez, acum când țara lucrează la finalizarea unui acord de pace care va pune capăt unui conflict de 52 de ani dintre guvern și grupurile rebele. Întâlnindu-se mai întâi cu Santos, “discuțiile au avut loc într-o atmosferă de mare cordialitate, confirmând existența relațiilor bune între Sfântul Scaun și Columbia”, se arată într-un comunicat al Vaticanului din 16 decembrie.
“A fost exprimată aprecierea față de sprijinul Papei pe durata procesului de pace, precum și speranța ca această pace să fie stabilă și de durată”. Papa Francisc s-a mai întâlnit cu Uribe individual și apoi împreună cu Santos, vorbind despre “cultura întâlnirii” și “subliniind importanța dialogului sincer dintre toți membri societății columbiene”; vorbind și despre contribuția pe care o va putea oferi Biserica pentru a susține reconcilierea națională și educația la iertare și armonie. Santos s-a întâlnit și cu secretarul de stat al Vaticanului, Cardinalul Pietro Parolin, și cu Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretar pentru relațiile cu statele.
Țara lucrează încă la a finaliza un acord de pace între guvernul columbian și cel mai mare grup rebel din țară, Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC), după patru ani de negocieri în Cuba. Papa Francisc și-a exprimat susținerea față de un propus acord de pace atunci când acesta a fost aprobat de guvernul columbian și liderii FARC în luna august, dar acesta a fost respins printr-un referendum din 2 octombrie. Acordul ar fi inclus în guvern unii dintre liderii FARC, în schimbul dezarmării lor și al renunțării la răpiri și la traficul de droguri.
Mulți columbieni care au votat împotriva ratificării acordului au acuzat că este prea îngăduitor cu FARC. Oponenții acordului, inclusiv Uribe, au dorit renegocierea acordului, cu mai puține concesii făcute membrilor FARC. În ciuda respingerii de la referendumul național, Santos a primit Premiul Nobel pentru Pace, în 7 octombrie, pentru eforturile lui de a asigura pacea cu FARC.
Un acord revizuit a fost semnat în 24 noiembrie și trimis în Congresul Columbiei pentru aprobare, în loc să mai fie supus votului popular. Legislatorii au aprobat acordul reformat în 30 noiembrie. Acesta prevede între altele ca FARC să predea bunurile pentru a fi folosite pentru despăgubiri și ca rebelii FARC să ofere informații despre traficul lor cu droguri. Cinci lideri regionali ai mișcării de guerila au fost înlăturați pentru că au refuzat să se demobilizeze și să se alăture procesului de pace.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 719, Ultimul acces: 2024-03-25 23:41:26