Retrospectiva Anului 2016 in Patriarhia Romana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Retrospectiva Anului 2016 în Patriarhia Română

[2016-12-31]
de Andrei Pau

Ianuarie
1 ianuarie 2016: În prima zi a anului, după slujba de Te Deum, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a proclamat în mod oficial anul 2016 drept Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești în Patriarhia Română.
22 ianuarie 2016: Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la lucrările Sinaxei Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe de la Geneva.
24 ianuarie 2016: Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe Autocefale, participanți la Sinaxa ce s-a desfășurat la Chambésy – Geneva, au oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Sfântul Apostol Pavel a Centrului Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy, Elveția.
24 ianuarie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a vizitat după Sfânta Liturghie, Paraclisul comunității românești din Geneva. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit o cruce de binecuvântare, iar pentru lăcașul de cult a oferit mai multe volume apărute la editurile Patriarhiei Române.
31 ianuarie 2016: Patriarhia Ierusalimului a proclamat canonizarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, Patriarhia Română a fost reprezentată la eveniment de o delegație a Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
27 ianuarie 2016: Sinaxa Primaților de Biserici Ortodoxe de la Centrul Ortodox de la Chambésy – Geneva, Elveția a ajuns la final. Lucrările întrunirii s-au încheiat printr-o slujbă de Te Deum oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic.
28 ianuarie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, aflat la Geneva cu prilejul participării la Sinaxa Panortodoxă, s-a întâlnit cu preoții din Protopopiatul Elveției. La întâlnire au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Centrale și Meridionale, precum și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei.
30 ianuarie 2016: Un sobor de preoți a oficiat slujba Parastasului la împlinirea a 3 luni de zile de la incendiul care a avut loc în data de 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv din București.
Februarie
3 februarie 2016: Cel de-al treilea mitropolit al Ardealului, Ioan Mețianu, ctitorul Catedralei mitropolitane din Sibiu, a fost comemorat în cetatea transilvană, în cadrul unui eveniment duhovnicesc și cultural. Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.
9 februarie 2016: La Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în vizită de prezentare pe Excelența Sa Doamna Stella Ronner-Grubaèiæ, ambasadorul Olandei în România.
10 februarie 2016: Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit, la Reședința patriarhală, în vizită de prezentare, pe Excelența Sa doamna Tamar Samash, Ambasadorul Israelului la București.
18 februarie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a sfințit noul sediu al Protoieriei Sector 6 Capitală. Alături de Preafericirea Sa a slujit și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Martie
1 martie 2016: La Reședința patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în vizită de prezentare pe Excelența Sa Domnul Mile Vasiæ, ambasadorul Bosniei și Herțegovinei în România.
1 martie 2016: Un număr de 375 de copii din județul Alba sunt sprijiniți să nu abandoneze școala și să își continue studiile în cadrul unui amplu proiect derulat de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia și Asociația Filantropia Ortodoxă în parteneriat cu mai multe instituții, administrații locale și organizații non-guvernamentale, informează Biroul de Presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
3 martie 2016: Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a oficiat slujba de binecuvântare a Centrului de zi Sfântul Ierarh Nectarie de la Vama Seacă. Acest centru are ca scop sprijinirea copiilor din familii defavorizate să își continue studiile. Instituția inaugurată face parte din rețeaua de prevenire a abandonului școlar coordonată de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.
4 martie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a aniversat împlinirea a 26 de ani de la hirotonirea ca arhiereu.
8 martie 2016: Președintele României, domnul Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, au vizitat Reprezentanța Patriarhiei Române de la Ierusalim. Președintele României și delegația însoțitoare au fost întâmpinați de Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Românești în Țara Sfântă și de obștea ostenitorilor.
Aprilie
4 aprilie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a participat la sesiunea solemnă a Academiei Române cu prilejul aniversării a 150 de ani de existență a instituției.
5 aprilie 2016: La începutul acestei luni, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au oferit Spitalului „Grigore Alexandrescu” din București, Secția Clinică Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) Nou Născuți, aparatură medicală în valoare de 23465,58 lei.
30 aprilie 2016: Delegația Patriarhiei Române condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a ajuns pe aeroportul Internațional Henri Coandă cu Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Mai
1 Mai 2016: Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în noaptea prăznuirii Învierii Domnului în fața fostului Club Colectiv a fost oficiată Slujba Învierii și au fost rostite rugăciuni de iertare pentru cei adormiți.
9 mai 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a participat la recepția organizată de Președinția României la Palatul Cotroceni, cu prilejul Zilei Europei.
21 mai 2016: În ziua sărbătorii Sfinților Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena, Catedrala Patriarhală din București și-a sărbătorit hramul istoric. Cu acest prilej, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu membrii ai Sfântului Sinod.
31 mai 2016: Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a primit titlul de ,,Cetățean de onoare al Județului Timiș”. Distincția i-a fost acordată pentru contribuția deosebită în promovarea intereselor și imaginii Județului Timiș, a regiunii istorice Banat, pentru aportul adus dezvoltării spiritualității românești, cât și pentru întreaga sa activitate științifică, culturală și socială.
Iunie
4 iunie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit o delegație elenă la Reședința Patriarhală. Membrii delegației au adus în România Moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie și ale Sfântului Nou Mucenic Rafail. Acestea au fost așezate spre închinare la Biserica Buna Vestire – Belu din Protopopiatul Sector 4 Capitală.
8 iunie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit vizita noului ambasador al României în Republica Moldova.
16 iunie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu ceilalți membri ai delegației Bisericii Ortodoxe Române, au aterizat pe aeroportul internațional Ioannis Daskalogiannis din Chania, Creta.
20 iunie 2016: La Academia Ortodoxă din Creta a avut loc sesiunea inaugurală a Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe.
23 iunie 2016: Mănăstirea cretană Gonia a găzduit Sfânta Liturghie în limba română, oficiată de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. La slujbă au participat: Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, și Preafericiții Părinți Teofil, Patriarhul Ierusalimului, Irineu, Patriarhul Serbiei, și Daniel, Patriarhul României.
24 iunie 2016: A avut loc ceremonia de numire a Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe Autocefale, prezenți la lucrările Sfântului și Marelui Sinod, Mari Binefăcători și Prieteni ai Academiei Ortodoxe din Creta. De menționat că Patriarhul Ecumenic și Arhiepiscopul Anastasie al Albaniei au primit acest titlu anterior.
Iulie
6 iulie 2016: Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit la Reședința patriarhală, pe Excelența Sa Domnul Oleg Malghinov, Ambasadorul Federației Ruse la București, la încheierea misiunii diplomatice în România.
22 iulie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a împlinit 65 de ani. Cu acest prilej, la Mănăstirea Sfânta Maria – Techirghiol, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat Sfânta Liturghie și slujba de Te-Deum, în prezența Preafericirii Sale și a numeroși ierarhi, preoți și credincioși.
August
10 august 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a adus un omagiu Reginei Ana a României. O delegație a Bisericii Ortodoxe Române a fost prezentă la Castelul Peleș din Sinaia, unde a fost depus trupul neînsuflețit al reginei.
13 august 2016: Regina Ana a fost condusă pe ultimul drum. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, alături de care s-au aflat și Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, precum și Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.
19 august 2016: A fost lansată recent pagina oficială de internet a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea (ito2016.ro) carea avut loc la București în perioada 1 – 4 septembrie 2016.
24 august 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit la Reședința Patriarhală, vizita Excelenței Sale Domnul Grigorios Vassiloconstandakis, Ambasadorul Greciei în România.
Septembrie
1 septembrie 2016: La București a avut loc festivitatea de deschidere a Întâlnirii tinerilor ortodocși din toată lumea. În deschiderea evenimentului, în prezența Patriarhului Daniel, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat o slujbă de Te Deum în altarul de vară al Catedralei Patriarhale.
2 septembrie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat la Adunarea Generală a Academiei Române, în calitate de membru de onoare. Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-au aflat și Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.
2 septembrie 2016: Mii de tineri din toată lumea au participat la conferința Iisus Hristos – Bucuria Vieții. Evenimentul a avut loc la Sala Palatului din București, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, și a numeroși ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
2 septembrie 2016: Mii de tineri au participat la Procesiunea Luminilor. Procesiunea a fost condusă de Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. În continuare, aceștia au participat, în prezența Patriarhului României, la rugăciunea de seară.
3 septembrie 2016: Cei peste 2.500 participanți la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea au vizitat obiectivele turistice și religioase importante din Capitala României. De asemenea, ei au efectuat și un tur informativ la șantierul Catedralei Mântuirii Neamului.
4 septembrie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu mai mulți ierarhi, a oficiat prima Sfânta Liturghie la Catedrala Națională.
24 septembrie 2016: Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, a vizitat Mănăstirea Putna. Cu această ocazie, Preafericirea Sa a sfințit racla Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei.
25 septembrie 2016: Cu prilejul aniversării a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, împreună ierarhi români și antiohieni, a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată în incinta curții așezâmântului monahal.
27 septembrie 2016: Sute de credincioși au fost prezenți la Sfânta Liturghie oficiată la Patriarhie, în ziua sărbătorii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. În altarul de vară al Catedralei Patriarhale au coliturghisit Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, delegatul Preafericitului Părinte Ilia II, Patriarhul Catolicos al Georgiei.
30 septembrie 2016: Preafericitul Părinte Daniel a aniversat nouă ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Octombrie
1 octombrie 2016: Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al întregului Orient, a așezat piatra de temelie pentru viitorul Centrul de protejare și conservare a patrimoniului cultural al Mănăstirii Snagov din județul Ilfov. La slujbă au participat ierarhi, preoți și numeroși credincioși.
14 octombrie 2016: Mii de credincioși veniți din toate colțurile țării au participat la Sfânta Liturghie de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. De asemenea, la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice naționale și locale.
26 octombrie 2016: Delegația din Biserica Greciei, care a adus moaștele Sfântului Arhidiacon Ștefan a la hramul Catedralei Patriarhale, au vizitat șantierul Catedralei Mântuirii Neamului. Membrii delegației au primit informații despre stadiul construcției de la inginerul Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal.
27 octombrie: Patriarhul României a prezidat Sfânta Liturghie oficiată în altarul de vară al Catedralei Patriarhale. Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au slujit ierarhi români și greci.
27 octombrie 2016: În prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la Palatul Patriarhiei din București a avut loc finala celei de a IX-a ediții a Festivalului-Concurs Național de Muzică Bisericească: Lăudați pe Domnul!.
Noiembrie
1 noiembrie 2016 : Trupul neînsuflețit al Arhiepiscopului Justinian Chira a fost depus luni, 31 octombrie 2016, în Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare.
3 noiembrie 2016: Un sobor numeros de ierarhi, sute de preoți și câteva mii de credincioși au venit la Catedrala Episcopală din Baia Mare, să își ia rămas bun de la Arhiepiscopul Justinian. Slujba de înmormântare a fost precedată de Sfânta Liturghie arhierească.
13 noiembrie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost prezent la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, cu ocazia hramului paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Decembrie
01 decembrie 2016: Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat, cu prilejul Zilei Naționale a României, o slujbă de Te-Deum. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.
1 decembrie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a participat la recepția organizată de Președinția României la Palatul Cotroceni, cu prilejul Zilei Naționale a României.
16 decembrie 2016 : În Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei a avut loc Concertul tradițional de colinde Răsăritul cel de Sus. Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea și în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, fiind organizat de Centrul de Presă Basilica.
17 decembrie 2016: În ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Daniel, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și-a cinstit ocrotitorul spiritual. Cu această ocazie, Preafericirea Sa împreună cu ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriahală din București.
25 decembrie 2016: În prima zi de Crăciun sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Patriarhie de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La slujbă a participat și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 687, Ultimul acces: 2021-04-13 00:27:20