2017 – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor si al pictorilor bisericesti si Anul comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului in Patriarhia Romana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

2017 – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română

[2016-12-31]
de Iulian Dumitrascu

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în ședința de lucru din 28 și 29 octombrie 2015, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2017 drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. În acest sens, Cancelaria Sfântului Sinod a elaborat un program-cadru național bisericesc care se va desfășura după coordonatele de mai jos.
În primul semestru al anului 2017, sub genericul „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești”, vor fi evidențiate următoarele teme: apariția icoanei și a picturii în Biserică, teologia icoanei, prevederi canonice, juridice și ermineutice privitoare la icoane și pictură bisericească, icoana în cultul ortodox, icoana în viața creștinului ortodox, icoana în școală, pictorul de icoane, tradiția iconografică românească; actualitatea, importanța și necesitatea sfintelor icoane pentru viața și misiunea Bisericii astăzi.
În acest context, facem precizarea că în anul 2017 se împlinesc 1230 de ani de la întrunirea Sinodului VII Ecumenic (Niceea, 787), care a condamnat iconoclasmul și a restabilit cultul sfintelor icoane.
În al doilea semestru al anului 2017, sub genericul „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”, va fi evidențiată personalitatea și moștenirea misionară a Patriarhului Justinian la împlinirea a 40 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, precum și jertfelnicia unor ierarhi, preoți și mireni din toate eparhiile care au mărturisit și apărat credința creștină ortodoxă în timpul regimului comunist (prin înțelepciune și tact pastoral, prin curaj și fermitate în transmiterea credinței, prin mărturisire jertfelnică în timp de prigoană).
În timpul anului 2017, Patriarhia Română va organiza un congres teologic internațional dedicat Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și un simpozion bisericesc internațional dedicat Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.
De asemenea, în anul 2017, Patriarhia Română va organiza a VI-a ediție a Concursului Național „Icoana ortodox㠖 lumina credinței”.
Eparhiile și instituțiile de învățământ teologic ale Bisericii Ortodoxe Române vor organiza, în anul 2017, congrese, colocvii și seminarii sub genericul 2017 – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești în Patriarhia Română.
Cele două teme ale anului omagial și comemorativ – 2017 vor fi prezentate și aprofundate, de asemenea, în timpul conferințelor pastoral-misionare semestriale de primăvară și toamnă organizate în eparhiile Patriarhiei Române.
Agenția de Pelerinaj BASILICA Travel și centrele de pelerinaj ale Patriarhiei Române vor organiza pelerinaje în țară și străinătate la bisericile și mănăstirile care sunt înzestrate cu icoane și picturi renumite pentru frumusețea lor și reprezentative pentru arta creștin-ortodoxă.
La sfârșitul lunii octombrie 2017, va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod în care va fi prezentată o sinteză a evenimentelor organizate de către eparhiile din țară și străinătate în anul 2017.
Manifestările organizate în 2017 – Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Român㠖 vor fi mediatizate de către Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, mass-media bisericească eparhială și presa laică receptivă la valorile credinței creștine.
BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 584, Ultimul acces: 2021-04-18 07:24:40