Funeraliile pr. Gheorghe Antal OFMConv - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Funeraliile pr. Gheorghe Antal OFMConv

[2016-12-30]
30.12.2016, Faraoani (Catholica) - Vineri, 30 decembrie 2016, la Faraoani, jud. Bacău, au avut loc funeraliile pr. Gheorghe Antal OFMConv, care a fost chemat în casa Tatălui ceresc în ziua de 28 decembrie a.c., în spitalul din Roman, jud. Neamț, unde fusese internat în urma unor complicații cardio-respiratorii. Sicriul cu trupul părintelui a fost adus și așezat în biserica din satul său natal, Faraoani, în după-amiaza zile de 29 decembrie, când părintele paroh împreună cu un număr mare de credincioși l-au întâmpinat în centrul satului și l-au condus în biserică, unde la ora 17.00 pr. Adrian-Sorin Giurgi, vicar provincial, împreună cu alți preoți au celebrat Sfânta Liturghie.
Vineri, 30 decembrie, începând cu ora 10.00, pr. Teofil Petrișor, ministru provincial, împreună cu circa 60 de preoți, au celebrat Sfânta Liturghie și ritul înmormântării părintelui decedat. Celebrarea a început cu procesiunea din casa parohială spre biserică, unde corul împreună cu credincioșii adunați în număr mare în biserică, cu seminariștii și persoanele consacrate, intonau cântecul de intrare, slăvind și lăudând pe Dumnezeu, creatorul și dătătorul vieții. Imediat după începerea Sfintei Liturghii și cuvântul de salut al ministrului provincial, fr. Virgil Blaj, secretar provincial, a dat citire biografiei părintelui Gheorghe Antal, punctând principalele evenimente din viața sa, activitățile pe care le-a desfășurat cu mult zel în cadrul provinciei și a Bisericii locale, precum și calitățile și virtuțile care l-au caracterizat și care l-au făcut să fie stimat și admirat de confrații săi, de preoți și credincioși.
După proclamarea Cuvântului lui Dumnezeu din sărbătoarea Sfintei Familii, pr. Mihai Afrențoae, care a rostit cuvântul de învățătură, plecând de la exemplul sfântului Iosif, omul „viselor”, care s-a deschis „visului” lui Dumnezeu și l-a împlinit cu multă credință și generozitate în viața sa, a evidențiat că și părintele Antal, în felul său și după chemarea primită, a știut să urmeze până la capăt, cu determinare și dăruire, visul pe care Dumnezeu l-a avut cu el, în ciuda multor încercări prin care a trebuit să treacă. La sfârșitul Sfintei Liturghii, ministrul provincial a mulțumit tuturor acelora care în ultimii ani și mai ales în ultimele zile s-au îngrijit de părintele Gheorghe, în special comunitatea fraților conventului „Sf. Francisc din Assisi” din Roman, acolo unde a trăit și slujit părintele din anul 1992, mai întâi ca secretar, format și director spiritual la Seminarul minor, apoi ca responsabil al tipăririi și distribuirii cărților cu caracter spiritual și devoțional, ca și a obiectelor religioase, activitatea ce a pus bazele Editurii „Serafica”, prin care astăzi frații mai tineri duc mai departe lucrarea începută de părintele răposat.
Ministrul provincial a ținut să își exprime recunoștința și față de surorilor franciscane care au colaborat foarte mult cu părintele Antal. De asemenea, i-a mulțumit părintelui paroh care s-a ocupat cu multă grijă și implicare pentru pregătirea și buna desfășurare a funeraliilor părintelui răposat, și, nu în ultimului rând, a mulțumit corului și credincioșilor parohiei Faraoani, care au arătat prin prezența, cântările și rugăciunile lor cât de mult l-au prețuit pe părintele și cât de apropiați sunt de preoții pe care Dumnezeu i-a rânduit să îi slujească. Deși PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, nu a putut participa la această celebrare, a trimis atât ministrului provincial cât și fraților provinciei franciscane, precum și rudelor părintelui Antal, un mesaj în care și-a exprimat condoleanțele și apropierea spirituală prin rugăciune „cu dorința de odihnă și fericire veșnică de la Domnul vieții și al răsplății” pentru pr. Antal, „un om tăcut și dăruit rugăciunii și persoanelor consacrate”.
După Sfânta Liturghie s-a format procesiunea spre cimitir, acolo unde a fost condus în rugăciune și depus pentru mult așteptata zi a învierii, sicriul cu trupul părintelui răposat. Cei prezenți au primit la ieșirea din biserică și din cimitir un mic dar și o amintire întru odihna veșnică a părintelui Gheorghe Antal, iar preoții, seminariștii și persoanele consacrate s-au adunat în oratoriul parohiei unde au servit prânzul oferit de provincia franciscană. Pentru tot exemplul bun pe care ni l-a dat părintele Antal, îi mulțumim lui Dumnezeu și îl rugăm să îl primească asemenea slujitorului credincios în rândul sfinților și aleșilor săi, iar nouă să ne de-a harul de a-i imita credința și virtuțile. (fr. Virgil Blaj OFMConv pentru OFMConv.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 539, Ultimul acces: 2021-04-23 02:13:00