Papa Francisc: Pierderea unui copil si gasirea sperantei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Pierderea unui copil și găsirea speranței

[2017-01-05]
Papa Francisc
05.01.2017, Vatican (Catholica) - În timp ce nu există cuvinte sau gesturi care să fie suficiente pentru a aduce mângâiere celor care suferă după pierderea unui copil, Papa Francisc a afirmat că răspunsul lui Dumnezeu la lacrimile noastre este să ofere speranț㠖 speranța în promisiunea vieții veșnice. Reflectând asupra Rahelei, figură a Vechiului Testament, care este pomenită în cartea lui Ieremia, plângând „pentru fiii ei, căci nu mai sunt”, Sfântul Părinte și-a dedicat audiența generală din 4 ianuarie răspunsului lui Dumnezeu la această situație.
„Dumnezeu, cu delicatețea sa și iubirea Sa, răspunde la plânsul Rahelei cu cuvinte adevărate, nu prefăcute”, a spus Papa, amintind apoi de cuvintele Domnului scrise de Ieremia: „Oprește-ți glasul din plâns și ochii din lacrimi, pentru că este o răsplată pentru lucrările tale și ei se vor întoarce din țara dușmanului! Există o speranță pentru viitorul tău și fiii tăi se vor întoarce între hotarele tale” (Ier 31,16-17). Durerea Rahelei la pierderea copiilor ei „cuprinde în sine durerea tuturor mamelor din lume, din orice timp, și lacrimile oricărei ființe umane care plânge pierderi ireparabile”. Refuzul Rahelei să fie consolată arată profunzimea durerii ei – „o durere proporțională cu iubirea”.
„Orice mamă știe toate acestea; și sunt atâtea, și astăzi, mamele care plâng, care nu se resemnează cu pierderea unui fiu, nemângâiate în fața unei morți imposibil de acceptat”, a continuat Pontiful. „Acest refuz al Rahelei care nu vrea să fie mângâiată ne învață și câtă delicatețe ne este cerută în fața durerii celuilalt. Pentru a vorbi despre speranță celui care este disperat trebuie împărtășită disperarea sa; pentru a șterge o lacrimă de pe fața celui care suferă, trebuie unit plânsul nostru cu al său. Numai așa cuvintele noastre pot să fie realmente capabile să dea un pic de speranță. Și dacă nu pot să spun astfel de cuvinte, cu plâns, cu durere, mai bine tăcerea; mângâierea, gestul și niciun cuvânt.”
Dacă numele Rahelei ne este cunoscut multora este pentru că evanghelistul Matei face referire la ea în contextul uciderii pruncilor nevinovați (vezi Matei 2,16-18). „Un text care ne pune în fața tragediei uciderii de ființe umane lipsite de apărare, a ororii puterii care disprețuiește și suprimă viața. Pruncii din Betleem au murit din cauza lui Isus. Și El, Miel nevinovat, avea să moară după aceea, la rândul său, pentru noi toți. Fiul lui Dumnezeu a intrat în durerea oamenilor. Nu trebuie uitat acest lucru. Când cineva mi se adresează și îmi pune întrebări dificile, de exemplu: ‘Spuneți-mi, părinte: de ce suferă copiii?’, cu adevărat eu nu știu ce să răspund. Spun numai: ‘Privește Răstignitul: Dumnezeu ni l-a dat pe Fiul său, El a suferit, și poate că acolo vei găsi un răspuns.'”
Indicând cu mâna spre cap a încheiat: „răspunsuri de aici nu există. Numai privind iubirea lui Dumnezeu care îl dă pe Fiul său care își oferă viața pentru noi poate indica vreun drum de mângâiere. Și pentru aceasta spunem că Fiul lui Dumnezeu a intrat în durerea oamenilor; a împărtășit și a primit moartea; Cuvântul Său este în mod definitiv cuvânt de mângâiere, pentru că se naște din plâns. Și pe cruce El, Fiul muribund, va fi cel care va dărui o nouă rodnicie mamei Sale, încredințându-i-l pe discipolul Ioan și făcând-o mamă a poporului celor care cred. Moartea este învinsă și astfel ajunge la împlinire profeția lui Ieremia. Și lacrimile Mariei, ca acelea ale Rahelei, au generat speranță și viață nouă.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1180, Ultimul acces: 2024-03-26 04:32:09