Papa Francisc: Idolii ne dezamagesc intotdeauna, Dumnezeu niciodata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Idolii ne dezamăgesc întotdeauna, Dumnezeu niciodată

[2017-01-11]
Papa Francisc
11.01.2017, Vatican (Catholica) - În cadrul audienței generale din ziua de miercuri, 11 ianuarie 2017, Papa Francisc a criticat cultul adus idolilor, avertizând împotriva speranței false pe care o pot da frumusețea, bogăția și puterea – care conduc o persoană la a se încrede în promisiuni false mai degrabă decât în Domnul. „Este urât să auzi și provoacă durere sufletului ceea ce odată, în urmă cu mulți ani, am auzit în Dieceza de Buenos Aires: o femeie bună, foarte frumoasă, se lăuda cu frumusețea, și comenta, ca și cum ar fi natural: ‘Eh, da, a trebuit să avortez pentru că silueta mea este foarte importantă’. Aceștia sunt idolii, și te duc pe drumul greșit, nu-ți dau fericirea.”
Papa Francisc s-a adresat credincioșilor prezenți în Aula Paul al VI-lea din Vatican, continuând seria sa de cateheze despre speranța creștină. În timp ce până acum s-a concentrat pe semnificația și izvorul speranței, în cadrul audienței generale de săptămâna aceasta a evidențiat mai multe tipuri de speranțe false care pot pune în pericol relația cuiva cu Dumnezeu. În discursul său, Sfântul Părinte a spus că speranța este „o necesitate primară a omului: a spera în viitor, a crede în viață, așa-numita ‘gândire pozitivă'”, dar a atras atenția c㠄este important ca această speranță să fie pusă în ceea ce poate ajuta cu adevărat să trăim și să dăm sens existenței noastre”.
Sfânta Scriptură ne avertizeaz㠄cu privire la speranțele false pe care lumea ni le prezintă, demascând inutilitatea lor și arătându-le nesocotința. Și face aceasta în diferite moduri, dar mai ales denunțând falsitatea idolilor în care omul este tentat încontinuu să-și pună încrederea, făcând din ei obiectul speranței sale”. „Cine are credință, se încrede în Dumnezeu, însă vine momentul în care, ciocnindu-se cu dificultățile vieții, omul experimentează fragilitatea acelei încrederi și simte nevoia de certitudini diferite, de siguranțe tangibile, concrete… Atunci suntem tentați să căutăm mângâieri chiar și efemere, care par să umple golul singurătății și să aline truda de a crede. Și credem că le putem găsi în siguranța pe care poate s-o dea banul, în alianțele cu cei puternici, în mondenitate, în ideologiile false.”
„Uneori le căutăm într-un dumnezeu care să se poată conforma cererilor noastre și să intervină în mod magic pentru a schimba realitatea și a o face așa cum o vrem noi; un idol, întocmai, care ca atare nu poate să facă nimic, neputincios și mincinos. Însă nouă ne plac idolii, ne plac mult!” Papa Francisc a amintit de prezicătorii pe care i-a văzut într-un parc din Buenos Aires: „A merge la prezicător sau la prezicătoare care citesc cărțile: acesta este un idol! Acesta este idolul, și când noi suntem atât de alipiți de el, cumpărăm speranțe false. În timp ce în aceea care este speranța gratuității, pe care ne-a adus-o Isus Cristos, dându-și viața pentru noi gratuit, în aceea uneori nu ne încredem mult.”
Pontiful a arătat că idolii nu sunt întotdeauna făcuți din metal sau din alt material, ci există și unii construiți „cu mintea noastră”, „când ne încredem în realități limitate pe care le transformăm în absolute, sau când îl reducem pe Dumnezeu la schemele noastre și la ideile noastre de divinitate; un dumnezeu care ni se aseamănă, comprehensibil, previzibil… Omul, imagine a lui Dumnezeu, își fabrică un dumnezeu după propria sa imagine, și este și o imagine nereușită: nu aude, nu acționează și mai ales nu poate să vorbească. Însă noi suntem mai mulțumiți să mergem la idoli decât să mergem la Domnul. Suntem de atâtea ori mai mulțumiți cu speranța efemeră pe care ne-o dă un idol fals decât marea speranță sigură pe care ne-o dă Domnul.”
„Ideologiile cu pretenția lor de absolut, bogățiile – și acesta este un mare idol -, puterea și succesul, vanitatea, cu iluzia lor de veșnicie și de atotputernicie, valori precum frumusețea fizică și sănătatea, când devin idoli cărora să se jertfească orice lucru, toate sunt realități care zăpăcesc mintea și inima, și în loc să favorizeze viața conduc la moarte.” Papa a citat din cuvintele psalmistului: „Domnul își amintește de noi și ne binecuvânteaz㔠(Psalmul 115,12), încurajând: „Întotdeauna Domnul își amintește. Chiar și în momentele urâte El își amintește de noi. Și aceasta este speranța noastră. Și speranța nu dezamăgește. Niciodată. Niciodată. Idolii dezamăgesc mereu: sunt fantezii, nu sunt realități”.
„Iată realitatea minunată a speranței: încrezându-ne în Domnul, devenim asemenea Lui, binecuvântarea Sa ne transformă în fii ai Săi, care împărtășesc viața Sa. Speranța în Dumnezeu ne face să intrăm, ca să spunem așa, în raza de acțiune a amintirii Sale, a memoriei Sale care ne binecuvântează și ne mântuiește. Și atunci poate să apară acel Aleluia, lauda adusă Dumnezeului viu și adevărat, care pentru noi s-a născut din Maria, a murit pe cruce și a înviat în glorie. Și în acest Dumnezeu noi avem speranță, și acest Dumnezeu – care nu este un idol – nu dezamăgește niciodată.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 644, Ultimul acces: 2021-04-21 00:54:18