Hirotonire de preot in Catedrala Lugojului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hirotonire de preot în Catedrala Lugojului

[2017-01-11]
11.01.2017, Lugoj (Catholica) - Cu învoirea și binecuvântarea Prea Fericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, PS Claudiu Pop, Episcop al curiei Arhiepiscopale Majore a BRU, a efectuat în duminica de după botezul Domnului, la 8 ianuarie, o vizită în Eparhia de Lugoj, la invitația PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, unde cadrul Sfintei Liturghii celebrate în Catedrala „Coborârea Spiritului Sfânt”, a conferit diaconului Valentin Gheorghe Martin taina Sfintei Preoții. Tânărul neo hirotonit a primit treapta diaconiei la 12 decembrie 2015, în Catedrala Lugojului, de la PS Alexandru Mesian. Din motive temporare de sănătate, PS Alexandru a luat parte doar la al doilea moment al sărbătorii: agapa fraternă de la palatul episcopal.
La Sfânta Liturghie alături de PS Claudiu au concelebrat Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, pr. consilier eparhial Nicolae Teodorescu – protopop de Timișoara, pr. dr. Marius Petru Pop – consilier eparhial și secretar episcopal, pr. Ionel Jurja – Odoreu (protopopiatul de Satu Mare), pr. prot. on. Ioan Pop – parohul Catedralei, pr. Narcis Ardelean – administrator probleme de patrimoniu. Răspunsurile liturgice au fost date cu multă măiestrie de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de prof. Olimpia Drăgan și de corul parohiei „Sf. Iosif” din Timișoara, dirijat de Doina Boșca. Cuvântul de învățătură al PS Claudiu a fost concentrat asupra Evangheliei zilei dar mai ales asupra rolului preotului în Biserica și societatea noastră. „Există o legătură profundă între Episcopi, preoți și credincioși”, a spus el. „Preoții, Episcopii au nevoie de rugăciunile voastre, și voi aveți nevoie de rugăciunile preoților și a Episcopilor. În felul acesta putem să ne redescoperim cu adevărat ca o familie, nu ca o instituție; ca o familie în care fiecare dintre noi avem o misiune și un mod de a ne apropia de Dumnezeu. Modul nostru trebuie să lumineze pe cel de lângă noi și noi să fim la rândul nostru luminați de el. În felul acesta cu siguranță, lumina noastră a tuturor va alunga întunericul din sufletele noastre, din viețile noastre, din locurile în care trăim.”
Părintele nou hirotonit Valentin Gheorghe Martin a mulțumit în primul rând bunului Dumnezeu pentru chemarea la preoție, în al doilea rând PS Claudiu. De-asemenea a mulțumit PS Alexandru, care l-a primit în rândul clerului Eparhiei de Lugoj. Un gând aparte de mulțumită și recunoștință a avut pentru părinți și cei apropiați. De asemenea părintele a mulțumit tuturor celor care au contribuit la formarea lui preoțească: formatori și îndrumători spirituali. Nu în ultimul rând a mulțumit celor două coruri care au contribuit la solemnitatea acestui eveniment. Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, a mulțumit – în numele PS Alexandru și întregii Eparhii – PS Claudiu Pop pentru vizita în Eparhia de Lugoj și pentru săvârșirea hirotonirii noului preot. Evenimentul s-a încheiat cu binecuvântarea personală pe care acesta a acordat-o, începând cu PS Claudiu și continuând cu preoții și toți credincioșii prezenți.
La final, oaspeții invitați au continuat bucuria la palatul episcopal printr-o agapă frățească. În cadrul agapei, Preasfințitul Alexandru a mulțumit Preafericitului Părinte Cardinal Lucian și Preasfințitului Claudiu care, într-o situație excepțională, a acordat taina Sfintei Preoții în calitate de delegat. PS Alexandru l-a felicitat pe părintele nou hirotonit și l-a încurajat să slujească în curăție sufletească și trupească, privind mereu spre Domnul Isus. Preasfinția Sa a subliniat nevoia de preoți din ziua de astăzi, dar mai ales nevoia de a avea preoți sfinți, cu o viață de rugăciune și o dedicare totală lui Dumnezeu și oamenilor. (Raimondo-Mario Rupp pentru BRU.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4105, Ultimul acces: 2021-04-17 19:04:24