Ziua Culturii Nationale marcata la Academia Romana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua Culturii Naționale marcată la Academia Română

[2017-01-15]
de Iulian Dumitrascu

Ziua Culturii Naționale a fost marcată duminică, 15 ianuarie 2017, și la Academia Română. Anul acesta tema discuțiilor a fost identitatea românească.
În deschidere, Președintele instituției, Ionel-Valentin Vlad, a vorbit despre rolul pe care l-au avut credința și limba în dezvoltarea identității naționale, după cum informează Radio Trinitas.
De-a lungul veacurilor credința noastră creștină de aproape două milenii și limba română au reprezentat cei doi stâlpi ai dăinuirii poporului român, ai culturii noastre și în același timp elementele esențiale prin care ne-am integrat în cultura și civilizația europeană. În primii 800 ani de la ocupația romană s-a format limba română într-un proces de amestec al latinei vulgare cu limba localnicilor cu alte limbi ale unor popoare migratoare asemănător formării tuturor limbilor romanice.
Președintele Academiei Române a evidențiat și rolul poetului național Mihai Eminescu în cultura românească.
Moștenirea lăsată de Mihai Eminescu este normă. Frumusețea limbii românești, profunzimea gândirii, dragostea de patrie, de trecutul și de tradițiile poporului român, toate se regăsesc în opera lui poetică de prozator și de publicist care a văzut lumina tiparului, dar și în manuscrisele rămase adevărate exemple de trudă intelectuală.
În continuare, mesajul Președintelui României Klaus Iohannis a fost prezentat de Consilierul Prezidențial Sergiu Nistor.
Recunoaștem culturii nu doar rolul de izvor al solidarității naționale și de resursă a identității colective, ci și cel de magistru în educarea tinerelor generații, în spiritul valorilor cetățeniei demovcratice europene. Educația umanistă și încurajarea dialogului inter-cultural sunt mijloacele cele mai eficiente în respingerea urii și a manifestărilor de xenofobie, antisemitism, rasism și intoleranță. În ziua în care îl omagiem pe Luceafărul Culturii Naționale, reafirm determinarea mea de a fi, cu instrumentele și prerogativele de șef al statului, primul ocrotitor al spiritului și valorilor culturii naționale și cel dintâi garant al respectării libertății creatorilor și drepturilor culturale consacrate de Constituție.
De Ziua Culturii Naționale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis mesajul Cultura populară a colindelor – tradiție și înnoire care a fost prezentat de Părintele Florin Șerbănescu, Consilier Patriarhal la Sectorul Cultură și patrimoniu religios al Patriarhiei Române.
Colindele sunt lucrare misionară comună a clerului și mirenilor pentru păstrarea și promovarea culturii românești. Obiceiul de a colinda, de a merge pe la casele oamenilor pentru a vesti prin cântare Nașterea Pruncului Iisus în peștera din Betleem se păstrează și astăzi în viața românilor, atât în țară, cât și în diaspora română prin comunitățile bisericești din ea. Deși în mediul urban unele vechi datini și tradiții au dispărut, totuși obiceiul de a colinda a rămas o componentă a sărbătorii, o bucurie mare a copiilor, tinerilor și adulților care colindă, dar și a celor care primesc cu bucurie pe colindători și răsplătesc cu daruri osteneala lor. Această tradiție frumoasă este, de fapt, o reînnoire a chemării fiecărui creștin de a fi asemenea îngerilor și păstorilor de la Betleem, adică vestitor sau apostol al iubirii milostive a lui Hristos în lume. De aceea, Biserica ne îndeamnă pe toți să devenim colindători, martori și vestitori ai venirii lui Hristos – Mesia în lume, pentru a dărui lumii pace și bucurie, mântuire și viață eternă!
Au mai vorbit reprezentantul Bisericii Catolice, miniștrii Culturii și Educației, Ioan Vulpescu și Pavel Năstase, precum și academicieni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 559, Ultimul acces: 2021-04-09 18:13:02