Episcopii si tinerii trebuie sa construiasca impreuna o Biserica mai tanara si proaspata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopii și tinerii trebuie să construiască împreună o Biserică mai tânără și proaspătă

[2017-01-14]
14.01.2017, Vatican (Catholica) - La conferința de presă de ieri, de prezentare a documentului pregătitor pentru următorul Sinod al Episcopilor, din octombrie 2018, pe tema „Tinerii, credința și discernământul vocațional”, au luat cuvântul și doi tineri din parohia Sf. Thomas Morus, din Roma. Potrivit materialului publicat pe Ercis.ro în traducerea pr. Mihai Pătrașcu, Elvis Do Ceu, în vârstă de 21 de ani, originar din Capul Verde, studiază arte și științe ale spectacolului la Facultatea de Litere de la Universitatea Sapienza. În parohia Sf. Thomas Morus este catehet al unui grup de tineri adolescenți, „realitate entuziasmantă care-mi permite să fiu ‘frate mai mare’ în credință al adolescenților care-l caută pe Cristos, însoțiți de cel care crede și pariază pe potențialitățile care fac unic proiectul de viață al fiecăruia dintre ei”.
Federica Ceci, în vârstă de 24 de ani, este aproape de licența în jurisprudență la același Ateneu, implicată și ea în parohia Sf. Thomas Morus, „care în teritoriul său cuprinde tocmai sediul Universității Sapienza, cel mai mare Ateneu din Europa. Aceasta favorizează participarea la viața parohială a unui mare număr de tineri: nu numai studenți universitari, dintre care mulți străini, ci și atâția tineri muncitori din zonă”. Ea este responsabilă cu școala parohială de formare socială și politică, pe urmele Sf. Thomas, patron al guvernanților și al politicienilor, școală care „implică de peste doi ani circa șaizeci de universitari. Parcursul nostru de creștere, bazat pe Doctrina Socială a Bisericii, este menit pentru formarea unei conștiințe politice care să ne permit㠑să ne murdărim mâinile’, trăind în societate nu ca spectatori ci ca protagoniști activi și conștienți.”
Cei doi tineri și-au exprimat vineri, 13 ianuarie 2017, recunoștința pentru alegerea acestei teme pentru Sinod. „Dorim să-i mulțumim din inimă Papei Francisc care, primind propunerile Episcopilor din toată lumea, a decis să convoace următoarea Adunare Generală Ordinară a Sinodului pe tema tinerilor și îndeosebi a credinței lor și a discernământului vocațional. Deja am simțit cu putere atenția Episcopilor față de familiile noastre cu ocazia celor două Sinoade precedente, și acum cu atât mai mult ne bucurăm pentru că păstorii noștri doresc să ne vorbească direct nouă, tinerilor, făcându-ne interlocutori privilegiați ai unei Biserici în ieșire și în dialog cu noile generații”.
„În momentul în care este încredințat tuturor Bisericilor din lume documentul pregătitor al următorului Sinod, suntem convinși că Episcopii se vor pune în ascultarea tinerilor din Diecezele lor, și a celor care trăiesc mai departe de lumea eclezială dar care oricum sunt foarte dornici de atenție și de răspunsuri cu sens. Suntem siguri că vor ști ‘să piardă timp’ cu noi tinerii, nu numai pentru a vorbi ci și pentru a asculta ceea ce avem de spus, cu obiectivul de a construi împreună o Biserică mai ‘tânără și proaspătă’, deschisă la confruntare și la întâlnire.”
Cei doi tineri s-au adresat și „inimilor celor de vârsta noastră din toată lumea, invitându-i să nu se închidă ci, dimpotrivă, să primească oportunitățile pe care Biserica ni le oferă cu următoarea Adunare sinodală. În sfârșit, dorim să lansăm un apel organelor de presă: vă cerem să dedicați spații mai mari lumii tineretului, scoțându-i în evidență multele aspecte de pozitivitate și nu numai elementele de slăbiciune și turbulență. Ajutați-ne și voi, cu instrumentele de care dispuneți, să devenim protagoniști nu numai ai unui viitor care încă trebuie să vină, ci și mai ales ai unui prezent care ne cheamă deja astăzi să construim civilizația iubirii, făcând să rodească talentele noastre în locurile în care suntem chemați să trăim.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 562, Ultimul acces: 2021-04-23 03:47:53