Implicarea tinerilor in pregatirea Sinodului care va vorbi despre ei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Implicarea tinerilor în pregătirea Sinodului care va vorbi despre ei

[2017-01-13]
Mons. Fabio Fabene
13.01.2017, Vatican (Catholica) - Tinerii vor fi puternic implicați în faza pregătitoare pentru Sinodul Episcopilor din 2018, pe tema vocației, prin intermediul unui sit web pregătit să adune informații despre așteptările lor și despre viața lor. Mons. Fabio Fabene, sub-secretar al Sinodului Episcopilor, a explicat motivul acestei alegeri, în cadrul conferinței de presă care a avut loc în dimineața zilei de vineri, 13 ianuarie 2017, în Sala de Presă a Vaticanului. Inițiativele din cadrul acestui drum de pregătire „vor să-i implice pe tineri în itinerarul sinodal, și în același timp să evidențieze realitatea lumii tineretului în diversitatea socială și culturală din diferitele părți ale lumii, pentru ca tinerii să poată fi inserați realmente în ea”, aflăm din materialul de pe Ercis.ro, în traducerea pr. Mihai Pătrașcu.
„Următorul Sinod nu dorește numai să se întrebe despre modul de a-i însoți pe tineri în discernământul alegerii lor de viață în lumina Evangheliei, ci dorește să se pună și în ascultarea dorințelor, proiectelor, viselor pe care le au tinerii pentru viața lor, precum și a dificultăților pe care le întâlnesc pentru a realiza proiectul lor în slujba societății, în care cer să fie protagoniști activi”. Ascultarea tinerilor face parte din tradiția Bisericii, a explicat Mons. Fabio, amintind între altele cuvintele adresate de Sf. Ioan Paul al II-lea tinerilor: „Nu este deloc important ceea ce vă voi spune: important este ceea ce-mi veți spune voi. Dar veți spune aceasta nu în mod necesar cu cuvintele, ci îmi veți spune cu prezența voastră, cu cântarea voastră, poate și cu dansul vostru, cu reprezentările voastre, în sfârșit cu entuziasmul vostru” (Milano 1994).
Secretariatul General al Sinodului „va crea un sit internet pentru a-i consulta pe tineri printr-un chestionar despre așteptările lor și viața lor. Întrebările se vor referi la toți tinerii… Răspunsurile la chestionar vor fi baza pentru elaborarea lui instrumentum laboris, împreună cu contribuțiile care vor veni de la organismele interesate. Prin situl internet, tinerii vor putea urmări și diferitele faze de pregătire a Sinodului, intervențiile Papei cu privire la tineri și vor putea împărtăși reflecții și experiențe despre tema Sinodului”.
Ca inițiative pregătitoare pentru Sinod, Mons. Fabio Fabene a amintit Întâlnirea internațională cu tema „De la Cracovia la Panama. Sinodul în drum cu tinerii”, din perioada 5-8 aprilie, în preajma Duminicii Floriilor. „Cu acea ocazie va fi prezentat responsabililor pastorației tineretului din Conferințele Episcopale documentul pregătitor și dinamica consultării în Bisericile particulare”. În seara zilei de vineri 7 aprilie, în Sala Sinopoli din Auditorium „Parco della Musica”, din Roma, va avea loc un concert al GEN Rosso și Verde, unde vor fi incluse și mărturii ale tinerilor din diferite părți ale lumii.
Sâmbătă, 8 aprilie, „tinerii se vor reuni în Bazilica Santa Maria Maggiore pentru o Veghe de Rugăciune ca pregătire pentru Liturghia din Ziua Mondială a Tineretului, care, anul acesta ca și anul viitor, va fi celebrată la nivel diecezan. Bazilica Liberiană a fost aleasă pentru a evidenția conotația mariană a drumului spre ZMT din Panama din 2019… Cântările de la celebrarea din Piața San Pietro vor fi încredințate corului Diecezei de Roma împreună cu reprezentanții altor coruri care provin din diferite Dieceze italiene.”
Conform primei părți a documentului pregătitor al Sinodului: „Tinerii în lumea de astăzi”, se dorește și promovarea „unei reflecții asupra realității tineretului în lumea contemporană”. Pentru aceasta, în luna septembrie, va avea loc „un seminar de studii, la care vor fi invitați specialiști din diferite țări, dar care va fi deschis pentru toți cei care vor dori să participe… Dorim să ne întrebăm cu privire la datoria pe care o avem față de tineri, să ne gândim cum să ne asumăm responsabilitatea față de tinerele generații și să proiectăm itinerarii educative, locuri și spații pentru ca să fie inserați realmente în societate, animând prezentul și contribuind la realizarea viselor lor pentru un viitor mai drept și uman”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1269, Ultimul acces: 2024-03-29 01:42:18