Biserica si tinerii: a fost prezentat documentul pregatitor pentru Sinodul Episcopilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica și tinerii: a fost prezentat documentul pregătitor pentru Sinodul Episcopilor

[2017-01-13]
Cardinalul Lorenzo Baldisseri
13.01.2017, Vatican (Catholica) - În Sala de Presă a Vaticanului, a fost prezentat în dimineața zilei de vineri, 13 ianuarie 2017, documentul pregătitor pentru următorul Sinod al Episcopilor, care își propune să identifice cele mai bune modalități de a însoți tinerii pentru a-și recunoaște și a primi chemarea la viața în plinătate și pentru a le vesti mai eficient Evanghelia. Documentul inițiază faza de consultare a întreg Poporului lui Dumnezeu: este adresat Conferințelor Episcopale, Consiliilor Ierarhilor Bisericilor Catolice Răsăritene, dicasterelor Curiei Romane și Uniunii Superiorilor Generali. Este prevăzută în plus o consultare a tinerilor înșiși, prin intermediul unui sit web, citim în materialul de pe Ercis.ro, în traducerea pr. Mihai Pătrașcu.
Cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor, a deschis întâlnirea cu jurnaliștii prezentând structura documentului care are scopul de a strânge informații despre actuala condiție socio-culturală a tinerilor cu vârstele între 16 și 29 de ani, „în contextele variate în care ei trăiesc, pentru a o putea discerne în mod corespunzător în vederea elaborării unui instrumentum laboris„. Textul se împarte în trei părți: „În prima invită să ne punem în ascultarea realității. A doua evidențiază importanța discernământului în lumina credinței pentru a ajunge să se facă alegeri de viață care să corespundă realmente voinței lui Dumnezeu și binelui persoanei. A treia își concentrează atenția asupra acțiunii pastorale a comunității eclesiale”.
Astfel, în primul capitol, intitulat „Tinerii în lumea de astăzi”, „se ține cont de unele rezultate ale cercetărilor în domeniul social utile pentru a trata tema discernământului vocațional, precum și de provocările multiple care se referă la cultura ‘scientistă’, la nesiguranță, la șomaj, la corupție, precum și la fenomenele alcoolismului, jocurilor de noroc și dependenței de droguri”. Referitor la capitolul al doilea, „Credință, discernământ, vocație”, Cardinalul a explicat: „Numai un discernământ corect va permite tânărului să găsească într-adevăr personalul, unicul, irepetabilul său drum în viață. Acest parcurs este inspirat de cele trei verbe utilizate deja în Evangelii gaudium 51: a recunoaște (ceea ce are loc în propria lume interioară), a interpreta (ceea ce s-a recunoscut) și a decide (ca exercitare autentică a libertății umane și a responsabilității personale)”.
Cardinalul Baldisseri a clarificat că termenul „vocație” „se referă la întreaga gamă vastă de posibilități de realizare concretă a propriei vieți în bucuria iubirii și în plinătatea care derivă din dăruirea de sine lui Dumnezeu și celorlalți. Este vorba de a găsi forma concretă în care această realizare deplină poate să aibă loc printr-o serie de alegeri, care articulează starea de viață (căsătorie, slujire primită prin hirotonire, viața consacrată etc.), profesia, modalitatea de angajare socială și politică, stilul de viață, gestionarea timpului și a banilor etc.”
Al treilea capitol, intitulat „Acțiunea pastorală”, „pune accentul pe semnificația pe care o are pentru Biserică însoțirea tinerilor ca să primească bucuria Evangheliei, într-un timp, ca al nostru, marcat de incertitudine, de precaritate, de nesiguranță”. Subiecții acțiunii pastorale sunt tinerii înșiși, ca protagoniști și ca receptori. „Biserica le cere să o ajute să identifice modalitățile mai eficace astăzi pentru a anunța Vestea Bună”. Este nevoie apoi de persoane de referință: „în primul rând părinții, apoi păstorii, consacrații, profesorii și alte figuri educative… autoritari, cu o identitate umană clară, o apartenență eclezială solidă, o calitate spirituală vizibilă, o pasiune educativă viguroasă și o capacitate profundă de discernământ”. Se acordă atenție și rolului și responsabilității întregii comunități a credincioșilor.
Chestionarul, parte integrantă a documentului, „se împarte tot în trei părți. Prima se referă la adunarea de date statistice. A doua este compusă din întrebări. Noutatea este constituită din faptul că la întrebările generale propuse tuturor fără deosebire (în număr de 15), se adaugă 3 întrebări specifice pentru fiecare zonă geografică, la care se cere răspunsul numai al apartenenților la continentul interesat. A treia parte are ca obiect ‘împărtășirea practicilor’, după modalități care sunt expuse clar. Scopul acestei părți, și ea o noutate, este acela de a îmbogăți toată Biserica aducând la cunoștință experiențele, adesea de mare interes, care se desfășoară în diferitele regiuni din lume pentru ca să poată fi de ajutor pentru toți”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1267, Ultimul acces: 2024-03-24 09:31:42