PS Iustin a instalat un nou staret la Manastiriea Rohia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Iustin a instalat un nou stareț la Mănăstiriea Rohia

[2017-01-16]
de Sorin Ionițe

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat duminică, 15 ianuarie 2017, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfânta Ana Rohia. În aceeași zi a hirotesit și instalat pe Arhimanditul Macarie Motogna ca stareț al obștii monahale, informează site-ul oficial al eparhiei.
În cuvântul rostit, ierarhul a vorbit despre recunoștința pe care oamenii trebuie s-o aibă față de Dumnezeu și de semeni.
După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Iustin a hirotesit și instalat cel de-al doisprezecelea stareț al Mănăstirii Sfânta Ana din Rohia, în persoana Arhimandritului Macarie Motogna.
Preasfințitul Părinte Iustin, i-a înmânat Părintelui Macarie Motogna Decizia și toiagul de stareț și l-a prezentat obștii și credincioșilor ca întâistătător al Mănăstirii și părinte al lor. Pentru activitatea culturală desfășurată, Preasfințitul Părinte Iustin i-a conferit starețului mănăstirii distincția Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul.
La final a fost oficiată o slujbă de pomenire în cadrul căreia au fost pomeniți Arhiepiscopul Justinian, foștii stareți ai mănăstirii, dar și poetul Mihai Eminescu.
***
Arhimandritul Macarie Motogna s-a născut la 4 august 1974 în localitatea Breaza, județul Bistrița-Năsăud, într-o familie cu șapte copii. Este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea și doctor în istorie la Institutul George Barițiu din Cluj-Napoca.
La vârsta de 15 ani a intrat în obștea Mănăstirii Rohia, fiind primit de către ieromonahul Iustin Hodea, actualul Episcop al Maramureșului și Sătmarului. În data de 19 septembrie 1993 a fost hirotonit diacon, în 8 mai 1994 preot, iar în 28 iunie 1994 a fost tuns în monahism primind numele de Macarie. În 2001 a fost hirotesit Protosinghel, iar în 12 aprilie 2009 a primit rangul de Arhimandrit. A trecut prin toate ascultările monahale, iar în data de 11 ianuarie 2011 a fost numit egumen al Mănăstirii Sfânta Ana Rohia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 12093, Ultimul acces: 2023-09-21 07:58:10