Parlamentul polonez a declarat anul 2017 ca An Jubiliar - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Parlamentul polonez a declarat anul 2017 ca An Jubiliar

[2017-01-18]
18.01.2017, Varșovia (Catholica) - Guvernul polonez a adoptat rezoluții multiple prin care declară 2017 ca An Jubiliar pentru țară, în amintirea primei încoronări canonice a celebrei icoane a Fecioarei de la Czestochowa. „Seimul Poloniei, convins de importanța specială a devoțiunii mariane în patria noastr㠖 nu doar în aspectul religios, ci și social, cultural și patriotic – a declarat 2017 ca Anul celei de-a 300-a aniversări a încoronării icoanei Fecioarei de la Czestochowa”, se spune în hotărârea camerei inferioare a Parlamentului.
Peste 94% din populația poloneză fiind catolică, icoana Fecioarei de la Czestochowa, numită și „Fecioara Neagră”, are o mare valoare pentru locuitori și este venerată în întreaga Europă. Într-o rezoluție adoptată pe 15 decembrie 2016, Parlamentul polonez a numit „icoana Maicii lui Dumnezeu de la Jasna Góra… (ca) una dintre cele mai importante comori religioase și naționale”. Deși icoana a fost încoronată Regină și Protectoare a Poloniei de Regele Ioan al II-lea Cazimir în 1652, prima încoronare canonică a fost făcută de Papa Clement al XI-lea, pe 8 septembrie 1717, care este data aniversării. Încoronări ulterioare au fost făcute de Sf. Papă Pius al X-lea în 1910, și de Sf. Papă Ioan Paul al II-lea în 2005. Încoronarea canonică este un act prin care Papa, printr-un document, desemnează o coroană sau un nimb cu stele de adăugat unei imagini mariane, sub un titlu devoțional specific, într-o zonă sau Dieceză anume. Încoronarea Fecioarei de la Czestochowa a fost prima ce a avut loc în afara Romei.
Pentru Jubileu, Conferința Episcopală Poloneză a creat o aplicație gratuită pentru mobile care trimite un „gând marian” în fiecare zi, înainte de 9PM, ora „apelului de la Jasna Góra”, o rugăciune specială de mijlocire folosită de polonezi. Credincioșii sunt încurajați să participe la Jubileu oferind „daruri spirituale” Mariei, precum angajamentul de a spune anumite rugăciuni, revenirea la Sacramentul Spovezii, renunțarea la o dependență, precum pornografia. Pentru inaugurarea Anului Jubiliar, Arhiepiscopul Stanislaw Gadecki de Poznan a celebrat Liturghia pe 8 septembrie anul trecut la mănăstirea de la Jasna Góra, sanctuar unde se află icoana. Pe situl dedicat aniversării, există un contor ce numără zilele până pe 26 august, ziua de sărbătorire a icoanei.
Pr. Marian Waligóra, priorul mănăstirii, a afirmat că decizia senatului și a seimului recunoaște „realizările acestui loc în istoria întregii noastre țări, importanța Jasna Górei ca loc în istoria noastră și centru religios pentru întreaga Biserică și pentru toți catolicii”, informează agenția catolică poloneză KAI. Rezoluția dă strălucire Jubileului, a mai spus pr. Waligóra, deoarece ne amintește că importanța Fecioarei de la Czestochowa merge dincolo de simpla importanță religioasă sau spirituală pentru polonezi – categoric un factor esențial -, dat fiind că icoana este întrețesută în întreaga istorie a Poloniei.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 632, Ultimul acces: 2021-04-08 23:50:21