PS Timotei Prahoveanul: Ar trebui sa ramanem aici zile si saptamani la rand sa vorbim despre Sfintii Trei Ierarhi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Timotei Prahoveanul: Ar trebui să rămânem aici zile și săptămâni la rând să vorbim despre Sfinții Trei Ierarhi

[2017-01-30]
de Sorin Ionițe

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat luni, 30 ianuarie 2017, Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou din Capitală.
În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a vorbit despre activitatea celor Trei Mari Ierarhi, evidențiind calitățile și principalele lor învățături, transmite TV Trinitas.
În prima parte a predicii, ierarhul a istorisit cum a fost înființată această sărbătoare comună a Sfinților Trei Ierarhi, în urma unei minuni. Apoi a explicat cum de sunt acești ierarhi ocrotitorii instituțiilor de învățământ teologice, în urma unei hotărâri a Congresului de Teologie din Atena (1936), pentru ca toți cei care se află pe băncile acestor școli să-și însușească viața și frumoasa lor trecere prin lume, învățătura pe care au avut-o, dar mai ales pilda slujirii Mântuitorului Hristos.
Trecând la expunerea activității celor trei sfinți, Preasfințitul Părinte a menționat cât de greu este a face aceasta în puține cuvinte, pentru că, spune ierarhul, ar trebui drept-măritori creștini, să rămânem aici zile și săptămâni la rând ca să vorbim despre acești mari părinți, ori ca să le lecturăm opera, pentru că opera lor strălucitoare de teologie a rămas actuală, în pofida trecerii timpului.
Astfel, aflăm din omilia Părintelui Preasfințit principalele trăsături ale fiecăruia din cei trei sfinți sărbătoriți astăzi de Biserică, după cum urmează:
Sfântul Vasile cel Mare a trăit puțin, după unii 49 de ani, după alții 50, și a fost Arhiepiscop al Cezareei Capadociei vreme de nouă ani, dar în cei nouă ani de păstorire a făcut cât nu fac alții într-o viață întreagă, mărturisește Preasfinția Sa. Caracteristicile dominante ale vieții Sfântului Vasile sunt dragostea lui față de adevărul credinței și grija lui pentru săraci și suferinzi, grijă din care a rezultat înființarea spitalelor bisericești ce i-au purtat numele – Vasiliade – care, amintește ierarhul, erau adevărate orașe în care se tratau bolnavii.
Sfântul Grigorie Teologul, spune Preasfințitul Părinte Timotei, este unul dintre cei trei Sfinți ai Bisericii care au primit acest titlu, pentru adâncimea teologiei lor: A mai fost înaintea sa Sfântul Ioan, Evanghelistul iubirii și Simeon Noul Teolog, care a trăit cu 6-7 veacuri mai târziu.
Despre activitatea sa ca Episcop al Constantinopolului aflăm din cuvintele Preasfinției Sale:
Sfântul Grigorie a venit la Constantinopol într-o perioadă foarte grea, când în cetatea aceasta nu mai exista nicio biserică ortodoxă. Toate deveniseră ariene, iar creștinii adevărați, foarte puțini ca număr, erau persecutați. În loc să fie primit cu flori așa cum se cuvine să fie primit un episcop într-o cetate, el a fost primit cu pietre. El însă și-a păstrat nădejdea în Dumnezeu și a început să predice într-un mic paraclis cu hramul „Învierea Domnului”. Acolo au fost rostite celebrele cuvântări teologice, cinci la număr, unde vorbește despre Persoanele Sfintei Treimi. În scurta sa activitate de păstor al Bisericii Constantinopolului, i-a adus pe toți cei rătăciți pe calea cea dreaptă.
Sfântul Ioan Gură de Aur a fost unul dintre cei mai străluciți ierarhi din întreaga istorie a Bisericii. El a scris cel mai mult dintre ierarhii pomeniți pe 30 ianuarie.
Cuvintele lui, subliniază PS Timotei, au frumusețea florilor dintr-o poiană de munte, cu o mireasmă care nu este pământească. Această mireasmă a adunat-o Sfântul prin multa rugăciune, prin priveghere și căutare a sensului cuvintelor Sfintei Scripturi.
În ultima parte a cuvântului, ierarhul a subliniat cele două mari virtuți pe care trebuie să le luăm exemplu de la Sfinții Trei Ierarhi: dragostea fără margini și curajul mărturisirii lui Hristos în orice circumstanțe.
La finalul slujbei Preasfinția Sa a binecuvântat pe credincioșii prezenți în Catedrala Sfântul Spiridon.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1012, Ultimul acces: 2024-04-15 11:34:18