PS Timotei Prahoveanul despre procesiunea de la Icoanei: Pune in lumina faptul ca sunt multi oameni care doresc sa traiasca vesnic - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Timotei Prahoveanul despre procesiunea de la Icoanei: Pune în lumină faptul că sunt mulți oameni care doresc să trăiască veșnic

[2019-03-17]
de Gheorghe Anghel

Episcopul vicar Timotei Parhoveanul a elogiat duminică manifestările organizate la Biserica Icoanei în prima duminică din Postul Mare și a spus că procesiunea cu sfintele icoane „pune în lumină faptul că sunt mulți oameni care doresc să trăiască veșnic”.
Mii de credincioși în procesiune
Clerici, autorități locale și mii de credincioși cu icoane în mâini au mers în procesiune în Duminica Ortodoxiei, potrivit tradiției stabilite de peste un deceniu, de la Biserica Icoanei la parcul cu același nume din Sectorul 2 al Capitalei.
Procesiunea a avut loc după Liturghie.
În parcul Icoanei, pe o scenă special amenajată a fost susținut un concert de cântări bizantine, apoi delegatul Părintelui Patriarh Daniel la eveniment a rostit un scurt cuvânt catehetic.
Părintele Episcop Timotei Prahoveanul a vorbit despre însemnătatea sfintelor icoane și a apreciat faptul că de 12 ani, „în acest loc, într-o cetate care trece prin bucurii și tristeți, sunt cinstite în mod deosebit icoanele”.
El a spus că Parcul Icoanei „devine un loc unde creștinii se pot aduna și pregusta bucuria și slava pe care credincioșii din Constantinopol o aveau în trecute vremuri când Biserica nu era tulburată așa cum a fost în vremea iconoclasmului”.
„Si pentru că simțeau această bucurie și doreau să fie aproape de Dumnezeu, cântări negrăite, aproape îngerești, s-au auzit și se mai aud încă în diferite locuri ale lumii și ele vorbesc despre slava lui Dumnezeu, despre ceea ce noi putem vedea într-o mică măsură și simți după slabele noastre puteri, dar mai ales toate acestea vorbesc ca și procesiunea de astăzi despre nădejdea că într-o zi ne vom bucura în Împrăția lui Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.
Ortodoxia înseamnă dreapta credință și dreapta viețuire
Manifestările liturgice de la Biserica Icoanei din Duminica Ortodoxiei au început cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în curtea lăcașului de cult de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
În omilia de la slujbă, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a spus miilor de credinicioși prezenți c㠄Ortodoxia înseamnă dreapta credință și dreapta viețuire”.
După ce a prezentat un scurt istoric al sărbătorii, ierarhul a afirmat că această duminic㠄ne îndeamnă pe toți la schimbarea vieții noastre, la schimbarea felului nostru de a fi și de a gândi, dar și la mărturisirea dreptei credințe”.
El a spus despre dreapta credință că este mântuitoare și a numit-o „cel mai important tezaur pe care îl purtăm împreună cu noi și cel mai mare dar pe care l-am primit de la Sfântul Botez”.
„Dacă avem această dreaptă credință rămâne ca fiecare dintre noi să fim oameni ai faptelor celor drepte, oameni ai pocăinței așa cum ne îndeamnă în această perioadă cântările și lecturile rostite din Postul Mare care ne amintesc că toți avem nevoie de pocăință”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, pr. Mihai Aurel, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei.
Procesiune – împreună călătorie cu sfinții
La Biserica Icoanei slujesc: pr. Ioan Popescu (paroh), pr. Liviu Nechita și pr. Marcel Stavără.
„Aș putea să definesc această zi, precum și tot programul legat de Duminica Ortodoxiei, printr-un singur cuvânt: bucurie”, a spus părintele paroh Ion Popescu.
De asemenea, părintele Ioan a făcut referire la procesiune și a explicat că miile de oameni care au mers cu icoane în mâini au călătorit de fapt cu sfinții pe același drum.
„Acesta trebuie să fie drumul credincioșilor ortodocși: împreună cu sfinții pe calea sfințeniei”, a remarcat părintele paroh Ioan.
Parohia Icoanei din Capitală organizează de 12 ani, în preajma primei Duminici din Postul Mare mai multe manifestări culturale și liturgice intitulate: Icoana – fereastră spre Dumnezeu.
Binecuvântarea Patriarhului Daniel
Anul acesta, comunitatea bucureșteană s-a bucurat, în ajunul sărbătorii, de prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care a apreciat activitatea misionară desfășurată la parohia Icoanei.
Cei care au participat la sfintele slujbe oficiate la biserica din sectorul 2 al Capitalei au avut ocazia să aducă cinstire icoanei Maicii Domnului Iordănița adusă de la Ierusalim de Arhim. Teofil Anăstăsoaie, superiorul așezămintelor românești de la locurile sfinte, dar și unui fragment din moaștele Sfântului Efrem cel Nou de la Reședința Patriarhală.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2605, Ultimul acces: 2020-06-03 12:27:29