Queensland aproba legea care cere incalcarea sigiliului Spovezii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Queensland aprobă legea care cere încălcarea sigiliului Spovezii

[2020-09-09]
Legislatura statului australian Queensland a adoptat marți o lege prin care preoții trebuie să violeze sigiliul Spovezii pentru a raporta abuzurile sexuale asupra copiilor, cunoscute sau suspectate. Nerespectarea acestei norme va fi pedepsită cu trei ani de închisoare. Legea a fost adoptată de Adunarea legislativă din Queensland, pe 8 septembrie, cu sprijinul Partidului Național Liberal din Queensland, partid de opoziție. Arhiepiscopul Mark Coleridge de Brisbane a declarat că o astfel de cerință de raportare „nu va avea un impact pentru siguranța copiilor” și că proiectul de lege se bazează pe o „slabă cunoaștere a modului în care funcționează de fapt Sacramentul în practică”.

Săptămâna trecută, Episcopii australieni au furnizat guvernului federal observațiile Sfântului Scaun cu privire la 12 recomandări legate de un raport din 2017 despre abuzarea sexuală a copiilor în instituțiile țării. Ca răspuns la o recomandare despre sigiliul Spovezii, Sfântul Scaun a reiterat inviolabilitatea sigiliului și că dezlegarea nu poate fi condiționată de acțiuni viitoare în forul extern. Comisia Regală pentru Răspunsurile Instituționale la Abuzurile Sexuale asupra Copilului a recomandat să se clarifice dac㠄informațiile primite de la un copil în timpul Sacramentului Spovezii despre faptul că a fost abuzat sexual sunt acoperite de sigiliul Spovezi” și „dacă atunci când o persoană mărturisește în timpul Sacramentul Spovezii săvârșirea abuzului sexual asupra unui copil, dezlegarea poate și ar trebui să fie refuzată până când acest fapt este raportat autorităților civile”.
Mark Ryan, din guvernarea statului Queensland și membru al Partidului Laburist din Australia, a spus c㠄cerința și, sincer, obligația morală de a raporta comportamentele față de copii se aplică tuturor celor din această comunitate” și „nici un grup sau ocupație nu este vizat în mod special”. Stephen Andrew, singurul deputat din Queensland al partidului One Nation, a spus c㠄proiectul de lege reprezintă un pericol real pentru încrederea și coeziunea publică în comunitatea noastr㔠și a întrebat: „Cât de încrezători pot fi oamenii din Queensland că trăiesc într-o democrație liberă și deschisă, guvernată de statul de drept, dacă statul își închide Episcopii?” Arhiepiscopul Coleridge a spus la rândul său că legea va face preoții „mai puțin slujitori al lui Dumnezeu și mai mult agenți ai statului” și va ridica „întrebări majore despre libertatea religioasă”.
Victoria, Tasmania, Australia de Sud și Teritoriul Capitalei Australiene au adoptat similar legi care obligă preoții să violeze sigiliul Spovezii, în timp ce New South Wales și Australia de Vest îl apără. Procurorii generali din guvernele federale și de stat din Australia au convenit în noiembrie 2019 cu privire la standardele de raportare, care ar impune preoților să încalce sigiliul sacramental sau să încalce regulile obligatorii de raportare a abuzurilor din Australia. Mai mult, preoții nu ar putea folosi ca apărare principiul comunicărilor privilegiate în sigiliul Spovezii pentru a evita să depună mărturii împotriva unei terțe părți în proceduri penale sau civile.
Arhiepiscopul Coleridge de Brisbane a comentat pe 4 septembrie că Episcopii din Australia „sunt dornici să susțină dezbaterea publică în curs despre politici, practici și protocoale care vor asigura că copiii și alte persoane cu risc sunt în siguranță în comunitățile noastre”. Sfântul Scaun le-a spus Episcopilor australieni la începutul acestui an că sigiliul Spovezii este inviolabil și că include toate păcatele cunoscute din Spovadă, atât ale penitenților, cât și ale altora. Sfântul Scaun a adăugat că aceasta este „învățătura îndelungată și constantă a Bisericii cu privire la inviolabilitatea peceții sacramentale, drept ceva cerut de natura Sacramentului în sine și deci derivând din Legea divină”. Se mai spune că preotul confesor „cu siguranță ar putea, și într-adevăr, în anumite cazuri, ar trebui să încurajeze victima să caute ajutor în afara confesionalului sau, după caz, să raporteze autorităților un caz de abuz”.
Sfântul Scaun a mai spus c㠄confesionalul oferă o oportunitate – poate singura – pentru cei care au comis abuzuri sexuale să recunoască acest fapt. În acel moment, se creează posibilitatea pentru confesor să consilieze și cu adevărat să admonesteze penitentul, îndemnându-l la căință, la schimbarea vieții și la refacerea dreptății. Dacă va deveni însă practică, cumva, ca preoții confesori să îi denunțe pe cei care mărturisesc abuzuri sexuale asupra copiilor, nici un astfel de penitent nu s-ar mai apropia vreodată de Sacrament și s-ar pierde astfel o prețioasă oportunitate de pocăință și schimbare.” Se mai adăugă c㠄e de o importanță capitală ca programele de formare pentru confesori să includă o analiză detaliată a dreptului bisericesc, inclusiv nota Penitențeriei Apostolice, împreună cu exemple practice de instruire a preoților cu privire la întrebările și situațiile dificile care pot apărea. Acestea ar putea include, de exemplu, principiile pentru tipul de dialog pe care un confesor ar trebui să îl aibă cu un tânăr care a fost abuzat sau pare vulnerabil la abuz, precum și cu oricine mărturisește că a abuzat un minor.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 841, Ultimul acces: 2024-04-16 07:22:48