Invierea lui Hristos ne vindeca de intristare, a spus Patriarhul de Pasti. Cum putem aduce bucurie altora? - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Învierea lui Hristos ne vindecă de întristare, a spus Patriarhul de Paști. Cum putem aduce bucurie altora?

[2021-05-02]
de Gheorghe Anghel

Patriarhul Daniel a vorbit în predica de la Patriarhie, din noaptea de Paști, despre bucuria și pacea pe care ni le oferă Învierea lui Hristos, alungându-ne, astfel, tristețea și mâhnirea. „Învierea”, a spus Patriarhul, „este pentru noi vindecare de întristare”.
Preafericirea Sa a insistat asupra acestei tămăduiri pe care o primim de la Hristos Domnul prin Învierea Sa și a făcut referire la pandemia de coronavirus care a adus multă suferință și întristare în lume.
„Sunt o mulțime de familii îndoliate care au tristețe și multă durere în suflet, în casele lor, pentru că au pierdut pe cei dragi, care au murit în spitale sau în casele lor proprii, nu numai din cauza pandemiei, unii au murit și din cauza altor boli, dar, în special pandemia aceasta a adus multă întristare. Și, de asemenea, există mulți oameni care de teamă și din cauza incertitudinii și, mai ales, a singurătății sunt triști”.
„Avem din ce în ce mai multe semnale că există multă depresie. O mulțime de oameni au nevoie de încurajare, de un dram de bucurie în suflet și, mai ales, de pace în suflet. De aceea, vin foarte mulți și se spovedesc și cer sfat preotului și, mai ales, cer rugăciune. Deci, învierea Mântuitorului Iisus Hristos este pentru noi vindecare de întristare așa cum spune una dintre cântările din noaptea aceasta: Paștile Domnului, izbăvirea de întristare”, a spus Preafericirea Sa.
Să aducem bucurie din bucuria lui Hristos
Patriarhul României a îndemnat în aceste zile să aducem „bucurie prin cuvânt și prin faptă, prin daruri, prin vizite, printr-o convorbire telefonică, printr-un semn de prețuire celor care sunt îndoliați, întristați, însingurați, dezorientați, celor care sunt într-o stare confuză”.
„Să aducem bucurie din bucuria lui Hristos și să aducem pace în sufletele celor care sunt tulburați, dezorientați și, în același timp, sunt copleșiți de incertitudine. Prin aceasta noi arătăm că împărtășim pacea și bucuria lui Hristos devenind vestitori ai Învierii lui Hristos”.
Cine primește bucuria și pacea Sa?
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a reamintit că primele cuvinte pe care Mântuitorul Iisus Hristos le-a adresat după Învierea Sa au fost „Bucurați-v㔠(femeilor mironosițe) și „Pace vou㔠(ucenicilor și Apostolilor).
„În dimineața Învierii Sale le-a spus femeilor mironosițe „Bucurați-vă, nu vă temeți”, iar în seara Învierii Sale a trecut prin ușile încuiate, a stat în mijlocul ucenicilor și le-a spus „Pace vouă”. Astfel El a adus bucurie în locul întristării femeilor mironosițe la mormânt, și a adus pace în suflet ucenicilor care se temeau și se tulburau din cauza fricii că vor fi prigoniți de iudei. Această bucurie dăruită femeilor mironosiție și această pace dăruită ucenicilor Săi, El le oferă tuturor celor care cred în El, îl iubesc pe El și împlinesc voia Lui în viața lor”.
Pacea și bucuria adevărată se primesc numai în Biserica lui Hristos, a amintit Patriarhul făcând referire la cuvintele Sfântului Maxim Mărturisitorul care a numit Biserica „laborator al Învierii”.
„Cum este laboratorul Învierii? Prin faptul că ne dăruiește bucurie din bucuria lui Hristos și pace din pacea lui Hristos. Când omul păcătuiește se află într-un fel de război cu Dumnezeu și cu semenii, când se împacă cu Dumnezeu prin pocăință și cu semenii prin iertarea lor atunci el dobândește bucurie și pace din pacea lui Hristos”.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a afirmat că sărbătoarea Paștelui oferă sens universului și a explicat de ce, la începutul slujbei, proclamarea Învierii Domnului se face nu în interiorul lăcașului de cult, ci în exterior: deoarece Învierea lui Hristos este începătură a învierii tuturor oamenilor la sfârșitul veacurilor.
Învierea Domnului, o trecere dincolo de moarte
Preafericirea Sa vorbit despre diferența dintre Învierea lui Hristos și învierea lui Lazăr și a precizat că Învierea Mântuitorului reprezintă începutul vieții veșnice, fiind începutul trecerii spre viața cerească.
„Învierea Domnului nu este reanimarea unui cadavru, nu este revenirea la viața pământească așa cum a fost învierea lui Lazăr, ci Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este o trecere, un paște (aceasta înseamnă cuvântul pesah în ebraic㠖 trecere) este o trecere dincolo de moarte, nu o revenire la viața pământească amestecată cu moartea. De aceea, în cântările din această noapte se spune: prăznuim omorârea morții, sfărâmarea iadului și începutul unei alte vieți – viața veșnică”.
„Această viață nouă, veșnică”, a spus Patriarhul, este dăruită nouă în Biserică de Hristos în Sfânta Euharistie în modul cel mai intens”.
Învierea: darul exclusiv al iubirii lui Dumnezeu pentru oameni
Părintele Patriarh a subliniat că biruința lui Hristos asupra iadului, păcatului și asupra morții este o dovadă că Mântuitorul este cu adevărat liber și ne dăruiește și nouă libertatea adevărată. „De aceea, Învierea lui Hristos nu privește doar psihicul omului, ci și trupul omului și întreg universul pentru că Învierea lui Hristos îndreaptă întreaga creație, întreaga umanitate, pe toți oamenii, indiferent dacă ei cred în Dumnezeu sau nu. Ei toți vor învia. După cum toți în Adam mor, în Hristos toți vor învia”.
Patriarhul României a evidențiat c㠄învierea este darul exclusiv al iubirii lui Dumnezeu pentru toți oamenii”, dar „existența fericită sau nefericită, după învierea universală, depinde de voința oamenilor, de libertatea lor”.
„Cei care l-au iubit pe Dumnezeu și pe semenii lor se vor bucura veșnic cu Dumnezeu cel milostiv în Împărăția Cerurilor. Cei care nu l-au iubit pe Dumnezeu și nici pe semenii lor, nu se pot bucura împreună cu Dumnezeu cel Milostiv pentru că ei nu au fost milostivi”.
Patriarhul a mulțumit pelerinilor
Alături de Patriarhul Daniel au slujit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar Patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Sfânta Liturghie a fost oficiată în aer liber, în pridvorul Reședinței Patriarhale.
Pelerinii care au asistat la slujbă au primit din partea voluntarilor pachețele cu pâine sfințită stropită cu vin (Paști). Pentru respectarea normelor trasate de autorități, pe Dealul Patriarhiei au fost așezate 500 de scaune, astfel încât distanțarea socială să fie respectată de cei care au participat la Sfânta Liturghie.
Sfânta Lumină a fost împărțită de preoți și diaconi, astfel încât să fie evitată orice aglomerație.
La final, Preafericirea Sa i-a felicitat pentru modul exemplar în care au participat la această slujbă sfântă și mare.
„Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, cel Înviat din morți, să vă dăruiască bucuria pe care a dăruit-o femeilor mironosițe în dimineața Învierii Sale și pacea pe care a dăruit-o Sfinților Săi ucenici și Apostoli în seara Învierii Sale”, a spus patriarhul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 630, Ultimul acces: 2024-03-28 20:16:02