Presedintele Maltei: Prefer sa demisionez decat sa semnez legea avortului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Președintele Maltei: Prefer să demisionez decât să semnez legea avortului

[2021-05-21]
George Vella
Președintele Maltei a declarat săptămâna aceasta că va demisiona mai degrabă decât să semneze un proiect de lege care decriminalizează avortul. George Vella, medic care a slujit ca președinte al țării din 2019, a făcut afirmația pentru NETnews pe 17 mai. „Nu voi semna niciodată un proiect de lege care implică autorizarea crimei”, a spus Vella, potrivit publicației Times din Malta. „Nu pot opri executivul să decid㠖 aceasta ține de Parlament. Dar am libertatea, dacă nu sunt de acord cu un proiect de lege, să demisionez și să plec acasă, iar eu nu am nici o problemă să fac așa.”

Vella a vorbit după ce parlamentarul independent Marlene Farrugia a introdus un proiect de lege în Parlament, pe 12 mai, încercând să decriminalizeze avortul, prima inițiativă de acest gen din țara mediteraneeană. Proiectul de lege propune eliminarea a trei articole din Codul penal al Maltei, conform cărora oricine care caută sau care ajută la un avort poate fi condamnat până la trei ani de închisoare, deși urmăririle legale sunt rare. Întrebat dacă crede că există cazuri în care avortul ar trebui să fie admisibil, președintele de 79 de ani a spus: „Fie ai ucis, fie nu ai ucis; nu poate fi moarte pe jumătate. Sunt foarte categoric: nu exist㠑dac㒠și ‘atunci când’.”
Cele două partide principale din Malta, arhipelag din Marea Mediterană, cu o populație de o jumătate de milion de oameni, au semnalat opoziția față de proiectul privat de lege. Partidul Laburist a spus că este deschis să discute decriminalizarea, dar nu a vrut să pună problema într-un vot în Parlament. Partidul Naționalist a spus că nu va favoriza niciodată decriminalizarea, deoarece susține dreptul la viață de la concepție și până la moarte. În 1990, regele Baudouin, șeful de stat din Belgia, a declarat că nu va semna un proiect de lege care liberalizează legile privind avortul. În data de 4 aprilie a acelui an, a demisionat în contextul în care membrii guvernului au semnat proiectul de lege, reluându-l din nou 36 de ore mai târziu.
Mai mult de 90% din populația Maltei este botezată catolică. Arhiepiscopul Charles Scicluna de Malta a spus pe 13 mai că decriminalizarea avortului ar fi un pas înapoi. „Pântecul unei mame este ceva drag și sfânt, este locul unde viața umană poate crește. Să ne rugăm ca pântecele să rămână un loc al vieții, nu un loc în care se petrece uciderea”, a spus el, pentru publicația Times din Malta.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 706, Ultimul acces: 2024-03-25 04:57:08