Papa Francisc: Maria ne ofera un model de credinta matura - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Maria ne oferă un model de credință matură

[2022-01-02]
01.01.2022, Vatican (Catholica) - Prima apariție publică pe 2022 a Papei Francisc a fost, cum era de așteptat, la Liturghia celebrată în sărbătoarea Sfintei Maria, Născătoare de Dumnezeu. Celebrarea a avut loc în Bazilica San Pietro, în ziua în care la nivelul Bisericii Catolice este marcată și Ziua Mondială a Păcii, care în acest an a avut ca tem㠄Dialogul între generații, educația și locul de muncă: instrumente pentru a edifica o pace durabilă”.
La predică, Sfântul Părinte a subliniat „scandalul ieslei”, resimțit direct de Maria, care primește vestea că Fiul ei va primi tronul lui David, după care se naște într-o iesle. „Cum să înțeleagă tronul regelui și ieslea săracă laolaltă? Cum să concilieze gloria Celui Preaînalt și mizeria unui grajd? Să ne gândim la suferința Născătoarei de Dumnezeu. Ce este mai dur pentru o mamă care vede propriul copil suferind mizeria?” A subliniat că Maria nu s-a descurajat. În loc să se plângă, ea „păstra toate aceste cuvinte, meditându-le în inima ei” (Lc 2,19). Aici Pontiful a făcut o paralelă între păstori și Maria. Primii exponenți au unei credințe la început, pe când „atitudinea meditatoare a Mariei este exprimarea unei credințe mature, adulte, nu de la începuturi.”
A explicat și de ce: „Pentru că rodnicia spirituală trece prin încercare. De la liniștea din Nazaret și de la promisiunile triumfătoare primite de la înger – începutul său – Maria se află acum în grajdul întunecat din Betleem. Dar acolo îl dăruiește pe Dumnezeu lumii. Și în timp ce alții, în fața scandalului ieslei, ar fi fost cuprinși de descurajare, ea nu: păstrează meditând. Să învățăm de la Născătoarea de Dumnezeu această atitudine: a păstra meditând.” A subliniat de ce este important așa ceva: pentru că și noi vom experimenta anumite „scandaluri ale ieslei”. „Ne urăm ca totul să meargă bine și apoi vine, ca un fulger din senin, o problemă neașteptată. Și se creează o ciocnire dureroasă între așteptări și realitate.”
În fața unor astfel de situații, cheia ne-o dă Maria, care a păstrat și a meditat. „Înainte de toate Maria păstrează, adică nu risipește. Nu respinge ceea ce se întâmplă. Păstrează în inimă toate, tot ceea ce a văzut și a auzit. Lucrurile frumoase, precum ceea ce i-a spus îngerul și ceea ce i-au povestit păstorii. […] Și apoi este a doua atitudine. Cum păstrează Maria? Păstrează meditând. Verbul folosit de Evanghelie evocă împletirea între lucruri: Maria pune în confruntare experiențe diferite, găsind firele ascunse pe care le leagă. În inima sa, în rugăciunea sa face această operațiune extraordinară: leagă lucrurile frumoase și cele urâte; nu le ține separate, ci le unește. Și pentru aceasta Maria este Mama catolicității. Putem spune, forțând limbajul, că pentru aceasta Maria este catolică, pentru că unește, nu separă.”
La final, Papa Francisc a subliniat că anul începe sub semnul Mamei, de aici invitând la protejarea mamelor. „Să ne străduim toți pentru a promova mamele și a proteja femeile. Câtă violență există față de femei! Ajunge! A răni o femeie înseamnă a-l insulta pe Dumnezeu.” Și a invitat apoi: „Să ne punem sub ocrotirea acestei femei, a Sfintei Născătoare de Dumnezeu, care este mama noastră. Să ne ajute să păstrăm și să medităm toate, fără a ne teme încercările, având certitudinea bucuroasă că Domnul este fidel și știe să transforme crucile în învieri.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1444, Ultimul acces: 2024-04-19 06:34:28