Funeraliile pr. Sergio Dall’Antonia SDB - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Funeraliile pr. Sergio Dall’Antonia SDB

[2023-02-28]
foto: Ercis.ro
„Eu deja sunt oferit ca jertfă și timpul plecării mele a sosit. Am luptat lupta cea bună, am ajuns la capătul alergării, mi-am păstrat credința”, sunt cuvintele Sfântului Paul pe care pr. Sergio Bergamin SDB le-a găsit atât de potrivite pentru a se referi la pr. Sergio Dall’Antonia SDB, la predica de la Liturghia de înmormântare a părintelui, sâmbătă, 25 februarie 2023, în biserica „Fericitul Ieremia” din Bacău.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de PS Petru Sescu, Episcop auxiliar, concelebrând pr. Benone Lucaci, decan de Bacău Centru, pr. Igino Biffi SDB, inspector al Inspectoriei Saleziene Italia Nord-Est, pr. Iosif Ilieș SDB, superiorul salezienilor din Bacău, pr. Eduard-Mihai Coșa, parohul comunității „Fericitul Ieremia” din Bacău, împreună cu peste 50 de preoți. Biserica, plină cu membri ai familiei saleziene, persoane consacrate, dar și persoane care l-au cunoscut pe don Sergio Dall’Antonia și au dorit să îl salute pentru ultima dată, a devenit un loc de sărbătoare, așa cum a subliniat și PS Petru Sescu, în cuvântul său introductiv, spunând că aceasta nu este o zi tristă, chiar dacă suntem triști pentru îi simțim lipsa lui don Sergio, dar a devenit un moment de sărbătoare.
Pr. Andrei Laslău SDB a prezentat apoi datele biografice ale părintelui Sergio Dall’Antonia, după care a urmat cântarea psalmilor pentru defuncți și ascultarea cuvântului Domnului. Lecturile și psalmul au fost proclamate de tineri implicați în activitățile Oratoriului „Don Bosco”. „Un om de o simplitate extraordinară, cu spirit practic, care știa cum să scoată din lucrurile obișnuite lucruri extraordinare, un om atent la cei din urmă, un om care făcea «casă», căci oricine mergea la el se simțea acasă”, spunea pr. Sergio Bergamin SDB, responsabilul Oratoriului de la Chișinău, în predica sa, vorbind despre don Sergio, alături de care sosea în România, în 1996, pentru a da naștere operei saleziene în România. A povestit și despre aceste începuturi, amintind de activitatea sa în comunitatea din Constanța și în cea din Bacău, unde se afla din anul 2001.
Don Sergio a fost un om al rugăciunii, iar pr. Bergamin a mărturisit că l-a găsit de multe ori pe întuneric, când intra în biserică, în liniște, împreună cu Isus Euharisticul, stând în rugăciune: „Aceasta a fost puterea lui și el își găsea sensul acțiunilor sale zilnice tocmai în relația personală cu Cristos”. În cuvântul său, părintele predicator a dorit să redea și câteva cuvinte pe care un tânăr salezian din Bacău, Iosif Tulbure, le-a scris despre don Sergio: „Ochii săi vedeau invizibilul, vedea dincolo de aparențe, de condiția socială, de greutăți. Îți vedea sufletul și odată ce îl vedea se simțea chemat să îl slujească în umilință și dăruire, conștient fiind că dorința lui era să îl imite pe Cristos. Un om fericit care avea inima incendiată de iubire. Era fericit tocmai pentru că măsura iubirii sale era tocmai o iubire fără măsură, fără limite, fără condiții.”
La finalul Sfintei Liturghii, Florin Breahnă, responsabilul Cooperatorilor Salezieni, a amintit de câteva dintre multele momente petrecute împreună cu don Sergio, pe care le-a cuprins ca într-un gând de „Noapte bună”, un obicei bine-cunoscut în Oratoriile „Don Bosco”. La fel cum copacului nu îi crește doar coroana, ci și rădăcinile, la fel lui don Sergio nu i s-a albit doar părul, ci i s-au înfipt și rădăcinile, rădăcini de care atât de mulți copii și tineri au nevoie, întrucât inimile lor caută o casă, un loc pentru a-și înfige rădăcinile, spunea Florin Breahnă. „Nu voi uita niciodată ultimele cuvinte pe care le-am auzit din gura lui: «Un copil viu se educă prin bunătate și iubire», de aceea, don Sergio, îți mulțumim. Îți mulțumesc bătrânii pe care mult i-ai ascultat și de toate i-ai iertat; îți mulțumesc părinții de felul cum i-ai educat; îți mulțumesc copiii ce prin joc bomboane-au câștigat; îți mulțumim cu toții, la umbra ta ne-am dezvoltat”, a mai adăugat Florin Breahnă.
Un cuvânt de recunoștință la finalul Sfintei Liturghii a avut și pr. Igino Biffi SDB, inspector al Inspectoriei Saleziene Italia Nord-Est, de care aparține și Opera din România. Pr. Igino s-a arătat impresionat de numărul mare al celor care au dorit să fie alături de don Sergio la această Liturghie, mulțumindu-le tuturor pentru prezență și apropiere. De asemenea, a mai dorit să împărtășească o rugăciune pe care don Sergio o rostea zi de zi, de mulți ani, și pe care le-a făcut-o cunoscută confraților chiar la ultima întâlnire pe care au avut-o împreună cu cei de la Constanța și Chișinău. El o numea Rugăciunea fericirii: „Eu iubesc ceea ce sunt, Eu iubesc locul în care trăiesc, Eu îi iubesc pe cei cu care trăiesc, Eu iubesc misiunea pe care am ales-o din ascultare. Eu mă simt bine aici cu tine Isus. Eu mă îndrept către tine, Cu Maria, mama ta Și cu Sfântul Iosif care atât de mult te-a iubit. Amin! Mulțumesc Isus!”
A luat cuvântul și pr. Eduard-Mihai Coșa, parohul comunității „Fericitul Ieremia” din Bacău, care a dorit să mulțumească încă o dată pentru cei 22 de ani în care don Sergio Dall’Antonia, alături de ceilalți salezieni, a fost o prezență constantă și un real ajutor pentru parohie, fiind mereu disponibil la scaunul de spovadă, dar și la celelalte activități și momente comunitare. După binecuvântarea finală dată de PS Petru Sescu, sicriul cu trupul neînsuflețit al pr. Sergio Dall’Antonia a fost purtat până la ieșirea din biserică, de unde a luat drumul Italiei, până la Mogliano Veneto (TV). Acolo, înmormântarea a fost prezidată de pr. Igino Biffi luni, 27 februarie 2023, Sfânta Liturghia având loc în capela Colegiului Salezian Astori din Mogliano Veneto. „Don Sergio, tată, maestru și prieten, de acum ajută-ne din cer!” Odihna veșnică dă-i-o lui, Doamne, și lumina fără de sfârșit să îi strălucească. Să se odihnească în pace. Amin. (Alexandra Măriuț pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 370, Ultimul acces: 2024-04-18 04:00:43