Au fost serbate centenarul Manastirii Rohia si cinci decenii de la venirea Pr. Nicolae Steinhardt la asezamantul monahal - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Au fost serbate centenarul Mănăstirii Rohia și cinci decenii de la venirea Pr. Nicolae Steinhardt la așezământul monahal

[2023-08-01]
de Diac. Iulian Dumitrașcu

La Mănăstirea „Sfânta Ana” – Rohia au fost organizate „Zilele Rohiei” în perioada 30-31 iulie.
Manifestările dedicate evenimentului, aflat la a 24-a ediție, au cuprins serbarea centenarului „Sfânta Ana” – Rohia, precum și a împlinirii a cinci decenii de la venirea la așezământul monahal a Părintelui Nicolae Steinhardt.
Cu această ocazie a fost cinstit și ctitorul Mănăstirii Rohia, părintele Nicolae Gherman din Rohia.
Evenimentele au început duminică cu o expoziție de icoane icoane realizate de pictori consacrați din Transilvania în perioada 20 iulie-30 iulie 2023, în tabăra tradițională de la această mănăstire.
Vernisajul a continuat cu masa rotundă cu tema „Monahul Nicolae Steinhardt: 50 de ani de la aflarea Rohiei” la care au participat membri ai Fundației „N. Steinhardt”, monahi, preoți, scriitori și iubitori ai operei Părintelui Nicolae Steinhardt.
În expunerea sa, Conf. George Ardeleanu de la Facultatea de Litere a Universității din București, biograful cel mai autorizat al vieții lui Nicolae Steinhardt și exeget al operei sale, a vorbit despre operă, despre urmărirea de către securitate, care nu-l scăpa din ochi, mai ales după ce s-a stabilit la mănăstire, despre trăirea exemplară a vieții monahale, despre editarea volumelor de scrisori și munca titanică ce s-a depus pentru editarea operei sale.
A doua zi a fost organizat simpozionul „Un secol de la întemeierea Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia. Monahul Nicolae Steinhardt: 50 de ani de la aflarea Rohiei” cu participarea Episcopului Iustin, fost apropiat și stareț al marelui om de cultură Nicolae Steinhardt, a mai multor oameni de cultură, scriitori, preoți, cadre universitare, monahi, precum și pictori iconari din tabăra de la Mănăstirea Rohița.
Printre vorbitori s-a aflat și Conf. Florian Roatiș care a relatat despre lucruri care l-au determinat pe marele eseist să se bucure de aflarea Mănăstirii Rohia, lucru de care s-a entuzismat în tot restul vieții sale ca monah smerit și model pentru toți călugării de acolo.
În cuvântul său, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a evidențiat c㠄tot ce aniversăm noi aici face parte din imposibilul devenit posibil”.
„Că doar atunci e miracol când imposibilul devine posibil. Așa cum Dumnezeu a făcut imposibilul posibil ca din starea aproape de dispariție, disoluție a României, să ne dăruiască România Mare. Imposibilul devenit posibil. Și să nu uităm niciodată când vorbim de România Mare, de fapt de Regatul României Mari, comuniștii ne-au spălat pe creier și-am uitat de Rege, Regele Ferdinand și Regina Maria. Tot vorbim de marii bărbați. Păi, marii bărbați se certau și atunci cum se ceartă acum. Cu bățul prin gard. Nu știau ei care sunt mai mari”.
„Dacă nu aveam Familia Regală, Regele Ferdinand cu Regina Maria, această femeie de geniu care a definitivat Unirea și a făcut posibilă recunoașterea ei pe plan internațional, a devenit un ambasador al românilor, Unirea nu ar fi fost recunoscută. Am făcut Unirea, dar nu a fost recunoscută. Regina Maria a creat-o, prin notorietatea ei, prin noblețea ei, prin frumusețea ei, prin mintea ei de geniu și vița ei nobilă a reușit să deschidă ușile și să convingă cancelariile internaționale, europene în primul rând, și s-a desăvârșit Unirea”.
La final, a fost oficiată o slujbă de comemorare la mormântul Părintelui Nicolae Staeinhardt din Cimitirul Mănăstirii Rohia.
Manifestările prilejuite de cele două mari evenimente au fost organizate de Episcopia Maramureșului și Sătmarului, Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia și Fundația „Nicolae Steinhardt”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 148, Ultimul acces: 2023-11-29 07:18:54