Papa Francisc catre autoritatile portugheze - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc către autoritățile portugheze

[2023-08-02]
foto: Vatican Media
Adresându-se autorităților civile și corpului diplomatic din Portugalia, Papa Francisc a împărtășit „visele” sale pentru o Europă mai pașnică și mai incluzivă și i-a îndemnat pe tinerii care participă la Ziua Mondială a Tineretului să îi inspire pe ceilalți să construiască împreună un viitor mai bun în fața multiplelor crize cu care se confruntă lumea de astăzi. La sosirea sa la Lisabona, miercuri, 2 august 2023, Papa Francisc a pledat pentru ca Europa să reînsuflețească idealurile fondatorilor săi și să caute să construiască punți de pace, fraternitate și incluziune cu „creativitate” într-o lume incapabilă să facă faț㠄în mod unitar” problemelor larg răspândite.

„Visez la o Europă, inima Occidentului, care își folosește imensele ei talente pentru a rezolva conflicte și a aprinde lămpi de speranță; o Europă capabilă să își recupereze inima tânără, privind la măreția întregului și dincolo de nevoile sale imediate; o Europă incluzivă pentru popoare și persoane, fără a alerga după ideologii și forme de colonizare ideologică”, a spus el adresându-se autorităților, societății civile și corpului diplomatic la Centro Cultural de Belém din Lisabona. Papa Francisc și-a început primul discurs public din călătoria sa apostolică pornind de la imaginea oceanului, care se afl㠄în inima fiecărui portughez”. Observând c㠄oceanul nu leagă doar popoare și țări, ci și pământuri și continente”, a remarcat că Lisabona, ca oraș oceanic, „ne amintește de importanța întregului, de a gândi frontierele ca locuri de contact, nu ca granițe care separă”.
Prin urmare, ea poate sugera „o cale diferit㔠de aceea urmată în lumea noastră divizată în care suntem incapabili să confruntăm împreun㠄ceea ce ne amenință pe noi toți”, incluzând „nedreptatea planetară, războaiele, criza climatică și a imigrației”. Pontiful a amintit în mod semnificativ că Lisabona a găzduit semnarea Tratatului pentru reforma Uniunii Europene în 2007, prin care UE se angajează să contribuie activ la pace, securitate, dezvoltare sustenabilă, solidaritate și respect reciproc între popoare, comerț liber și just, eradicarea sărăciei și protecția drepturilor omului. Acestea nu au fost cuvinte goale, a spus el, ci repere pe calea Comunității Europene, care reflectă același „spirit de unitate, inspirat de visul european al unui multilateralism mai larg decât cel al Occidentului”.
Prin urmare, Papa Francisc și-a exprimat speranța că Ziua Mondială a Tineretului din „capitala cea mai vestică a Europei continentale” poate fi, pentru „bătrânul continent”, un „impuls spre deschiderea universală”, deoarece lumea „are nevoie de rolul Europei ca punte și făcătoare de pace în partea sa estică, în Mediterana, în Africa și în Orientul Mijlociu”. Cu toate acestea, în discursul său dens, Sfântu Părinte a pus sub semnul întrebării direcția pe care Europa – și, în general, Occidentul – a luat-o pentru a aduce efectiv pacea în lume, începând cu Ucraina devastată de război. El a menționat în mod special investițiile sporite în arme sofisticate, care reprezint㠄o reducere a capitalului său uman autentic: cel al educației, al sănătății, al ajutorului social”. „Este îngrijorător când citim că în multe locuri se continuă să se investească fonduri în arme mai degrabă decât în viitorul tinerilor”.
„Cu profundă iubire pentru Europa și în spiritul de dialog care distinge acest continent, am putea să o întrebăm: «Încotro navighezi, dacă nu arăți lumii căi de pace, căi creative pentru a pune capăt războiului din Ucraina și multor altor conflicte care provoacă atâta vărsare de sânge?»” Papa Francisc a mai deplâns „derivele utilitariste care folosesc viața și o abandonează”: viața copiilor nenăscuți, a persoanelor în vârstă, a migranților și cea a atâtor familii „cărora le este greu să aducă pe lume copii și să îi crească”. „Unde navigați, Europa și Occidentule, cu abandonarea bătrânilor, cu zidurile de sârmă ghimpată, cu numărul masiv de morți pe mare și cu leagănele goale? Unde navigați dacă, în fața suferințelor vieții, oferiți remedii rapide, dar greșite, precum accesul ușor la moarte, un răspuns comod care pare «dulce», dar care este de fapt mai amar decât apele mării?”
În fața acestor elemente negative, Papa a remarcat că miile de tineri care se revarsă spre Lisabona de pe cele cinci continente pentru a împărtăși Evanghelia unității, a păcii și a fraternității, oferă un motiv de speranță. „Tinerii din întreaga lume, care tânjesc după unitate, pace și fraternitate, ne îndeamnă să facem ca visele lor bune să devină realitate. Ei ies în stradă, nu pentru a striga de furie, ci pentru a împărtăși speranța Evangheliei.” Ziua Mondială a Tineretului reprezintă, prin urmare, o oportunitate „de a construi împreună”, a spus Sfântul Părinte, deoarece „reînvie dorința noastră de a realiza ceva nou și diferit” și „de a naviga împreună spre viitor”.
Papa Francisc a continuat prin a sugera trei „șantiere ale speranței”. Primul este protejarea creației, casa noastră comună care se confruntă cu amenințările schimbărilor climatice și ale poluării nerușinate care afectează și oceanele. „Cum putem pretinde că credem în tineri, dacă nu le oferim spații sănătoase în care să își construiască viitorul?”, a întrebat el. Al doilea șantier al speranței a fost viitorul. „Tinerii sunt viitorul”, a spus el, însă ei suferă din cauza lipsei locurilor de muncă, a ritmului amețitor al vieții contemporane, a creșterii costului vieții, a dificultății de a găsi o locuință și de a întemeia o familie. În Europa și, în general, în Occident, toate acestea au dus la un declin demografic „îngrijorător”, care nu poate fi contracarat decât prin politici prevăzătoare „care să corecteze dezechilibrele unei economii de piață care produce bogăție, dar nu o distribuie, lipsind oamenii de resurse și de securitate”.
Papa Francisc a făcut din nou apel la solidaritate între generații care să creeze legături între tineri și bătrâni, vorbind despre saudade, care în cultura portugheză semnifică o nostalgie ce se naște din contactul cu rădăcinile noastre. „Viața politică este provocată să se vadă pe sine ca generatoare de viață și de grijă pentru ceilalți. Este chemată să dea dovadă de previziune investind în viitor, în familii și în copii și promovând alianțe între generații care nu anulează trecutul, ci plăsmuiesc legături între tineri și bătrâni.” În acest sens, Papa Francisc a mai evidențiat importanța crucială a unei educații care „nu transmite doar cunoștințe tehnice orientate spre creșterea economică”, ci „urmărește să îi facă pe tineri să devină parte a unei istorii, să valorifice dimensiunea și nevoile noastre religioase și să favorizeze prietenia socială”.
În fine, al treilea șantier al speranței despre care a vorbit Papa a fost cel al fraternității, pe care creștinii o învață de la Cristos. Într-o lume globalizat㠄care ne apropie, dar nu reușește să creeze o apropiere fraternă”, a spus el, „toți suntem provocați să cultivăm un simț al comunității”, un simț al apropierii și al solidarității care poate fi încă întâlnit în multe părți ale Portugaliei. El a amintit Missăo País, un proiect promovat de studenți ai Universității Catolice portugheze care împărtășesc experiențe de solidaritate misionară la periferii, ajungând și la persoanele în vârstă care trăiesc singure. În timp ce le-a mulțumit pentru munca lor și i-a încurajat pe toți cei din societatea portugheză care manifestă preocupare pentru ceilalți, Papa Francisc a încheiat prin a le cere autorităților „să dea speranț㔠Portugaliei și lumii.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 164, Ultimul acces: 2023-11-30 01:54:25