Patriarhul Daniel a primit tunderea in monahism in urma cu 36 de ani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Daniel a primit tunderea în monahism în urmă cu 36 de ani

[2023-08-06]
de Sorin Ionițe

În urmă cu 36 de ani, la vârsta de 36 de ani, actualul Patriarh al României primea tunderea în monahism sub mantia Părintelui Cleopa Ilie, marele duhovnic propus spre canonizare Sfântului Sinod.
„Rugăciunea este cea dintâi îndeletnicire a monahului”, spunea Patriarhul Daniel la o sinaxă recentă, lucru care a stat la baza tuturor deciziilor Preafericirii Sale.
„Prioritățile sunt multiple, dar, în primul rând, trebuie să ne gândim la viața spirituală”, a fost gândul cu care venise la conducerea Bisericii Ortodoxe Române Patriarhul Daniel, moment în care avea deja 17 ani de slujire arhierească.
„Dacă dezvoltăm o operă socială fără un suport duhovnicesc, riscăm să ne secularizăm, deși intenția operei sociale este una pozitivă. Nu trebuie să despărțim Liturghia de filantropie și filantropia de Liturghie, sau opera socială de viața duhovnicească”.
Rugăciunea și viața spirituală, nevăzute și necuantificabile, reprezintă motorul care pune în mișcare și întreține zi de zi multiple acțiuni văzute, concrete ale Bisericii spre slava lui Dumnezeu și în beneficiul semenilor: milioane de euro investiți în filantropie, eforturi uriașe mobilizate în construirea și renovarea de lăcașuri de cult, în carte religioasă, în școli teologice, formare, educație și cateheză.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești, județul Timiș. A fost al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea, născut pe 22 iulie 1951.
„De mici am fost obișnuiți cu munca, dar aveam și bucuria roadelor”, își amintește Patriarhul care a copilărit în epoca stalinistă, când munca țăranilor era spoliată, iar religia era oprimată. Tatăl său muncea la câmp trei-patru ore în zori, apoi, de la 08:00 mergea la școală, fiind învățător în sat. „De la mama am primit credința vie care se arată prin rugăciune și prin postire, prin ducerea la Biserică și, mai ales, din copilărie ne-a învățat să mergem la mănăstire, la hramuri, să mergem în pelerinaje, deși era o vreme dificilă”.
După ce a absolvit studii doctorale de teologie sub coordonarea Părintelui Dumitru Stăniloae la București și apoi sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi la Strasbourg, Dan-Ilie Ciobotea intra în monahism cu numele Daniel, avându-l ca naș de călugărie pe Părintele Cleopa Ilie, în 1987.
După trei ani a fost hirotonit arhiereu și a slujit timp de câteva luni ca Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, devenind din 7 iunie 1990 Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
La Iași, a avut numeroase inițiative de succes atât pe plan pastoral și administrativ, dar și academic. Printre acestea se numără demersurile pentru consolidarea și restaurarea Catedralei mitropolitane din Iași, fondarea Centrului de Diagnostic și Tratament Providența care a devenit primul spital al Bisericii cu o structură avizată de Ministerul Sănătății de 102 paturi.
Din septembrie 2007 este Patriarhul României.
În această perioadă, Biserica a cunoscut schimbări menite a păstra nealterat duhul de rugăciune și în același timp a îmbunătăți viața tuturor. Cea mai cunoscută dintre realizările actualului conducător al Bisericii noastre este împlinirea unui vechi deziderat al românilor: Catedrala Națională care a fost sfințită la o sută de ani de la Marea Unire.
Părintele Patriarh Daniel a acordat o atenție deosebită predecesorilor, martirilor și sfinților români. În timpul patriarhatului său au fost canonizați peste 30 de sfinți români. Catedrala Mântuirii Neamului este închinată tuturor eroilor neamului, avându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
Printre primele inițiative de la București se numără înființarea Centrului de Presă Basilica. De asemenea, Patriarhul Daniel manifestă o grijă deosebită pentru românii din Diaspora, fapt pentru care, la propunerea Preafericirii Sale, Sfântul Sinod a hotărât în anul 2009 adoptarea unei zile dedicate migranților români.
Părintele Patriarh a încurajat în mod deosebit activitatea socială în acești ani, Biserica Ortodoxă Română devenind cel mai mare filantrop și având în subordine peste 800 de instituții cu profil filantropic.
Biografia completă a Patriarhului României poate fi consultată aici.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 171, Ultimul acces: 2023-12-01 01:33:31