Cardinalul Wyszynski si maica Czacka au fost beatificati in Polonia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Wyszynski și maica Czacka au fost beatificați în Polonia

[2021-09-12]
Un Cardinal de la Vatican a beatificat duminică două figuri de frunte ale catolicismului polonez din secolul XX. Cardinalul Marcello Semeraro, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, i-a declarat Fericiți pe Cardinalul Stefan Wyszyński și pe maica Elżbieta Róża Czacka, în cadrul Liturghiei celebrate la Templul Providenței Divine din capitala Poloniei, Varșovia. Prelatul i-a lăudat pe Mons. Wyszyński, Întâistătătorul Poloniei, care a condus rezistența Bisericii în contextul comunismului, și pe maica Czacka, o călugăriță oarbă care a revoluționat îngrijirea persoanelor cu deficiențe de vedere, pentru că au oferit un „model de slujire”. „Noii Fericiți de astăzi au primit de la acest neam binele inestimabil al credinței și vitalitatea tradiției vechi de secole a iubirii de Dumnezeu”, a spus Cardinalul la Liturghia din 12 septembrie, sărbătoarea Preasfântului nume al Fecioarei Maria.

„Ce au oferit poporului în schimb? Au oferit siguranța fermă a primatului lui Dumnezeu („Soli Deo” – „Numai lui Dumnezeu”, motoul episcopal al Cardinalului Wyszyński), capabilă să redea omului demnitatea sa. Au dat mărturie despre o viață fidelă Evangheliei, cu orice preț. Au lăsat un model de slujire a persoanei aflate în nevoie, chiar și atunci când nimănui nu îi pasă de ea și când indiferența pare să prevaleze.” Participarea la ceremonie a fost limitată din cauza pandemiei de coronavirus. Episcopii Poloniei i-au încurajat pe catolici să participe la celebrările locale și să urmărească beatificarea la televizor și online. Ceremonia a avut loc în același timp cu Liturghia de încheiere a Congresului Euharistic Internațional de la Budapesta, Ungaria, celebrată de Papa Francisc.
În alocuțiunea dinaintea rugăciunii „Îngerul Domnului”, de după Liturghia celebrată în Budapesta, Sfântul Părinte a spus: „Astăzi, nu departe de aici, la Varșovia, sunt proclamați fericiți doi martori ai Evangheliei: Cardinalul Stefan Wyszyński și maica Elisabeta Czacka, fondatoare a Surorilor Franciscane Slujitoare ale Crucii. Două figuri care au cunoscut de aproape crucea: primatul Poloniei, arestat și izolat, a fost mereu păstor curajos după inima lui Cristos, mesager al libertății și al demnității omului; sora Elisabeta, care și-a pierdut vederea când era foarte tânără, și-a dedicat toată viața ca să îi ajute pe orbi. Exemplul noilor Fericiți să ne stimuleze să transformăm întunericul în lumină cu forța iubirii.”
La ceremonie au luat parte beneficiarii minunilor care au deschis calea beatificărilor. Karolina Gawrych, de 18 ani, a purtat moaștele maicii Czacka, prin mijlocirea căreia și-a revenit după un accident foarte grav. Moaștele Cardinalului Wyszyński au fost duse la altar de sr. Nulla, care și-a revenit după o tumoare de 5cm la gât, după ce membrele comunității ei călugărești au cerut mijlocirea Cardinalului. În cadrul ceremoniei, s-a anunțat că memorialul maicii Czacka a fost fixat pe 19 mai, iar cel al Cardinalului Wyszyński pe 28 mai. la Liturghie au luat parte 80 de Episcopi din Polonia, 45 de Episcopi din străinătate și 600 de preoți. Au fost prezenți și președintele Poloniei, Andrzej Duda, prim-ministrul Mateusz Morawiecki și vice-premierul Jarosław Kaczyński. Printre Cardinalii prezenți s-au numărat Konrad Krajewski, Dominik Duka, Kazimierz Nycz de Varșovia și Stanislaw Dziwisz, secretarul personal al Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. Circa 7.000 de oameni au participat la beatificare, jumătate în interiorul bisericii și jumătate afară, sub un cer acoperit de nori.
Cei doi noi Fericiți s-au întâlnit pentru prima dată în 1926, în Laski, un sat aflat la aproximativ 16 km vest de Varșovia, unde sora religioasă a co-fondat un centru de sprijinire a nevăzătorilor. În timpul Revoltei din Varșovia, din 1944, Czacka și Wyszyński au ajutat la organizarea unui spital de campanie pentru răniții din Laski. Cardinalul Semeraro și-a început predica în italiană, înainte de a-i preda cuvântul Episcopului auxiliar de Varșovia, Mons. Piotr Jarecki, care a continuat să citească textul Cardinalului în limba poloneză. Prelatul a spus că în timpul revoltei împotriva ocupanților germani naziști, Wyszyński a găsit o bucată de hârtie în flăcări în ruinele carbonizate ale capitalei. „Pe ea a citit aceste cuvinte: «Vei iubi»”, a spus Cardinalul italian. „Wyszyński, profund emoționat de cele citite, a dus bucata de hârtie la capelă, a arătat-o surorilor și a spus: «Acesta este cea mai sfântă chemare la luptă, pentru noi și pentru întreaga lume. Un apel și un testament: Vei iubi». El și-a trăit slujirea ca păstor și Episcop ca răspuns la acest apel și testament.”
După război, Wyszyński a fost numit Arhiepiscop de Gniezno și Varșovia, devenind Întâistătătorul Poloniei. În 1953, a fost pus în arest la domiciliu după ce a refuzat să subordoneze Biserica autorităților comuniste. „În această perioadă complicată din punct de vedere politic și social, a condus cu curaj, cu sârguință și cu hotărâre barca Bisericii din Polonia, sfidând ideologia care dezumaniza și îndepărta oamenii de plinătatea vieții, de adevărul conținut în Evanghelia lui Cristos”, a spus Cardinalul Semeraro. „În lupta pentru apărarea libertății polonezilor, a repetat adesea: «Oricine urăște, a pierdut deja». Nu s-a cruțat pe sine; a suportat toată umilința și suferința, care au culminat cu trei ani de închisoare, din 1953 până în 1956.”
Mons. Wyszyński este cunoscut ca „Primatul Mileniului”, deoarece a coordonat un program de pregătire de nouă ani, culminând cu o celebrare la nivel național a mileniului de la Botezul Poloniei în 1966. A contribuit, de asemenea, la asigurarea aprobării lui Karol Wojtyła ca Arhiepiscop de Cracovia în 1964, ceea ce a dus în cele din urmă la alegerea lui Wojtyła ca Papă în 1978. Într-o scrisoare adresată polonezilor după alegerea sa, a subliniat Cardinalul Semeraro, Papa Ioan Paul al II-lea i-a adus un omagiu Mons. Wyszyński: „Acest Papă polonez, care astăzi, plin de frica de Dumnezeu, dar și de încredere, începe un nou pontificat, nu ar fi pe scaunul lui Petru dacă nu ar fi fost credința voastră, care nu a dat înapoi în fața închisorii și a suferinței; dacă nu ar fi fost nădejdea Dvs eroică, încrederea Dvs nelimitată în Maica Bisericii!”
Cardinalul Semeraro a vorbit apoi despre Czacka, care s-a născut într-o familie aristocratică din Ucraina actuală și și-a pierdut vederea la vârsta de 22 de ani. După ce eforturile disperate ale familiei sale de a-i restabili vederea au eșuat, un medic a sfătuit-o să își dedice viața slujirii persoanelor fără vedere din Polonia. Ea a fondat Societatea pentru Îngrijirea Nevăzătorilor, precum și Congregația Surorilor Franciscane Slujitoare ale Crucii, și a adaptat alfabetul Braille la limba poloneză. „Prin sârguința și dedicarea ei extraordinare, Fericita Elżbieta Róża ne arată că nu există obstacole pentru cei care vor să îl iubească pe Dumnezeu și iubesc așa cum iubește El”, a observat Cardinalul Semeraro. Reamintind legătura strânsă dintre cei doi fericiți, Cardinalul a spus că de la prima lor întâlnire au fost uniți „într-o comuniune de credință, în iubirea pentru Dumnezeu și pentru ființele umane nevoiașe și fără apărare”.
„Amândoi au știut să se umple reciproc cu forță, răbdare și curaj. El s-a implicat personal în a-i ajuta pe toți cei care au experimentat abuzuri și limitări în practicarea libertății lor și în mărturisirea credinței lor; ea, oarbă printre cei orbi din punct de vedere fizic și spiritual, i-a ajutat pe toți cei care erau abandonați și lăsați la marginea societății”, a spus el. Cardinalul Semeraro a menționat că atunci când Cardinalul Wyszyński a prezidat înmormântarea Fericitei Elżbieta Róża în 1961, Cardinalul polonez a descris-o drept „o persoană care a stat în mod constant în fața bunului Dumnezeu. De aceea a reușit să dăruiască și să hrănească atât de mulți oameni din jurul ei cu iubire.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 475, Ultimul acces: 2024-04-17 14:25:39