Dieceza de Chisinau prezenta la Congresul Familiilor Poloneze - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Dieceza de Chișinău prezentă la Congresul Familiilor Poloneze

[2023-09-22]
foto: CatolicMoldmd
În perioada 15-17 septembrie 2023, la Gdańsk a avut loc cel de-al 6-lea Congres al Familiilor Poloneze, cu tema: „Investiți în căsătorie. Investiți în familie”. Aproximativ 500 de participanți din 28 de țări s-au adunat la Polsat Plus Arena. La congres a participat și familia Klimovici, Stanislav și Tatiana și cei trei copii ai lor, din Chișinău, precum și sr. Anna Maria și sr. Paula Malciuc, responsabile de pastorația familiilor din cadrul Diecezei de Chișinău.

Congresul a început cu Sfânta Liturghie, la parohia „Sfinții Ioachim și Ana”, prezidată de Arhiepiscopul Stanislav Gondetzky. La Liturghie au fost prezenți și Arhiepiscopul Tadeusz Wojda, Mitropolitul de Gdańsk, și Episcopul Piotr Turzyński. Această întâlnire a fost foarte prețioasă pentru fiecare dintre noi. „Familia și căsătoria sunt mari valori care nu pot fi pierdute, ci trebuie dezvoltate cu atenție”, a spus Episcopul Piotr Turzyński în cuvântul său de salut adresat participanților la congres. „Alege căsătoria și familia” a fost tema primei zile a congresului. Numeroși vorbitori cunoscuți și persoane implicate în ajutorarea zilnică a soților și a familiilor au fost invitați să participe la diferite ateliere și conferințe.
Reverendul profesor dr. Robert Skrzypczak, de la Academia Catolică din Varșovia, a vorbit despre problemele și provocările cu care se confruntă familiile în prezent. Dr. Jacek Pulikowski, de la Serviciul pentru Pastorația Familiei din Poznań, a ținut o prelegere pe tema „Copiii – o investiție și o sursă de fericire în familie”. Sr. dr. Maria Kwek a vorbit despre construirea unei relații cu un copil. Cum să ai grijă de relația maritală? La ce trebuie să fii atent când crești copiii și ce să faci în situații de criză? Acestea sunt doar câteva dintre problemele care au fost ridicate de vorbitori.
Organizatorii au încercat să arate amploarea problemelor familiale și provocările cu care se confruntă familia în prezent. Master-class-urile susținute de specialiști au stârnit un mare interes în fiecare dintre noi. În discursul său, dr. Jacek Pulikowski a remarcat că ceea ce este cel mai necesar în creșterea copiilor este iubirea: iubirea maternă și paternă. De asemenea, a atras atenția asupra unui aspect atât de important precum iubirea dintre soți, care le oferă copiilor un sentiment de siguranță. În cele din urmă, a subliniat importanța conștientizării iubirii lui Dumnezeu.
Tema celei de-a doua zile a congresului a fost „Eliberarea puterilor binelui”, în cadrul căreia vorbitorii au reflectat asupra principalelor aspecte ale schimbărilor din familiile moderne, familiile în criză, fenomenul de singurătate în familie, precum și o importantă reflecție asupra tinerilor de astăzi, generația născută și crescută în era digitală. Programul congresului a fost foarte bogat și divers. A existat posibilitatea de a asculta conferințe, de a participa la ateliere de lucru, de a participa la discuții și, de asemenea, de a profita de consiliere familială. Toate acestea mi-au dat mult de gândit. Am întâlnit oameni, specialiști, profesioniști cu care cred că este necesar să ținem legătura și să cooperăm.
La congres au participat și misionari polonezi din Ruanda, care au vorbit despre aparițiile mariane din Kibeho și au transmis participanților salutul ultimei martore în viață. Episcopul Piotr Turzynski a subliniat faptul că toate cuvintele despre convertire, rugăciune și împlinirea voinței lui Dumnezeu rostite de Maria în timpul aparițiilor se adresează fiecăruia dintre noi. La finalul congresului, în ultima zi, am participat la un pelerinaj de 10 km până la Sanctuarul Sfintei Fecioare Maria Însărcinată din Gdańsk Matembłowo, unde a fost celebrată liturghia duminicală de închidere. (Sr. Paula Malciuc, referent pastoral, pentru CatolicMold.md)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 50, Ultimul acces: 2023-11-29 21:07:30