Funeraliile parintelui Ioan Besleaga la Iugani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Funeraliile părintelui Ioan Beșleagă la Iugani

[2023-09-22]
foto: Ercis.ro
Joi, 21 septembrie 2023, în parohia Iugani a avut loc înmormântarea pr. Ioan Beșleagă. Părintele a trecut la cele veșnice în seara zilei de 18 septembrie, conform fișei medicale, în urma unui stop cardio-respirator. Părintele se afla de mai mult timp la Focșani, acolo unde a ales să își trăiască anii de pensie, împreună cu un alt coleg preot. Marți, 19 septembrie, după un requiem făcut de către preoții din parohie, trupul neînsuflețit al părintelui Ioan a fost adus și depus în biserica din Iugani, comunitatea sa natală. De-a lungul zilelor care au precedat înmormântarea s-au perindat pe la sicriul cu trupul neînsuflețit credincioși din Iugani, din Oțeleni, Butea și Izvoare, localități învecinate, unde părintele a slujit de-a lungul timpului.

Joi, 21 septembrie, în sărbătoarea Sfântului Matei, apostol și evanghelist, în prezența PS Iosif Păuleț, Episcop de Iași, a IPS Ioan Robu, Arhiepiscop emerit de București și coleg cu părintele răposat, a PS Petru Gherghel, Episcop emerit de Iași, a pr. Petru Beșleagă, fratele părintelui Ioan, precum și a unui mare număr de preoți și a multor credincioși adunați din parohiile unde a activat pr. Ioan de-a lungul timpului, a avut loc înmormântarea în cimitirul satului Iugani. În cadrul omiliei, pr. Mihai Enășel, colegul părintelui Beșleagă și cel care l-a însoțit de-a lungul ultimilor ani, l-a preamărit pe Dumnezeu pentru cel care a fost „colegul nostru”. „Părintele Ioan”, spunea părintele coleg la predică, „a înțeles și a aplicat cu multă seriozitate cuvintele Mântuitorului: «Dacă cineva vrea să vină după Mine, să renunțe la sine, să își ia crucea și să mă urmeze!» (Mt 16,24). Timp de 50 de ani, să mergi în două cârje și să nu te plângi că viața e grea, aceasta înseamnă să îți asumi crucea vieții!”
Pornind de la cele trei părți ale Sfintei Liturghii: Liturgia cuvântului, Liturgia euharistică și Împărtășania, a explicat cum și pr. Beșleagă s-a pregătit și a pregătit poporul lui Dumnezeu prin predică și cateheză, a celebrat Euharistia și a împărțit-o credincioșilor participanți, făcând din viața sa o Euharistie continua. „I-a permis lui Isus să predice, nu doar prin cuvintele sale, cât mai ales prin viața sa plină de suferință. Simon din Cirene care l-a ajutat pe drumul crucii pe Isus a fost pentru pr. Beșleagă reprezentat de către cele două cârje pe care le-a folosit întreaga viața pentru a se deplasa. Domnul să îi dăruiască răsplata slujitorului credincios!”
La finalul Sfintei Liturghii un reprezentat al parohiei Oțeleni i-a mulțumit părintelui Ioan pentru slujirea sa în această parohie. De asemenea, și o reprezentată a parohiei Iugani i-a mulțumit părintelui răposat pentru că a purtat cu cinste pe unde a slujit numele comunității de origine. La rândul său, și pr. Petru Beșleagă, fratele părintelui defunct, a mulțumit tuturor celor care i-au fost alături fratelui său de-a lungul timpului: Episcopilor, preoților, dar mai ales Petronelei Tamaș, cea care i-a fost alături părintelui Beșleagă și l-a îngrijit cu o dăruire maternă rară, timp de treizeci de ani.
Ultimul care a avut cuvântul a fost PS Iosif Păuleț, care i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru preotul care a slujit atâția ani în Dieceza de Iași, a mulțumit familiei care l-a oferit Bisericii, comunității din Iugani, dar și celorlalte comunități unde a slujit. Părintele Ioan așteaptă acum învierea din morți în cimitirul din Iugani, iar noi, cei care l-am însoțit pe ultimul drum sau l-am cunoscut de-a lungul vieții, îl încredințăm milostivirii lui Dumnezeu și Fiului Său, Marele și Veșnicul Preot, să îl invite la banchetul ceresc împreună cu sfinții și îngerii săi. Dă-i, Doamne, odihnă veșnică! (Pr. Felician Tiba pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 50, Ultimul acces: 2023-11-29 21:07:37