Pr. Ioan Sauca a vorbit la Barlad despre cele patru provocari fundamentale la adresa credintei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pr. Ioan Sauca a vorbit la Bârlad despre cele patru provocări fundamentale la adresa credinței

[2023-09-22]
de Diac. Iulian Dumitrașcu

Pr. prof. Ioan Sauca a fost joi invitatul conferinței semestriale a preoților din Protopopiatele Vaslui, Bârlad și Huși ale Eparhiei Hușilor.
Evenimentul s-a desfășurat, în prezența Episcopului Ignatie, în sala mare a Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad.
Invitatul a susținut o prelegere pe tema „Mărturia Ortodoxă în contextul provocărilor din vremea noastră”, în care a vorbit despre cele patru provocări fundamentale la adresa credinței.
„Prima dintre acestea – a crede fără a aparține de ceva. Consecința este subminarea autorității tradiției, (omul crede că nu are nevoie de o instituție care îi împărtășește și îl îndeamnă la tot ceea ce ține de tradiție, de rădăcini)”.
„A doua provocare este duhul apocaliptic, consecința fiind distorsionarea adevărului, pentru că se axează, de cele mai multe ori, pe superstiții și fake-news”.
„A treia provocare o reprezintă instrumentalizarea credinței, adică transformarea acesteia în ideologie sau suprimarea experienței”.
A patra provocare este secularizarea, care are drept consecință evacuarea lui Dumnezeu din spațiul public sau suprimarea mărturisirii”, se menționează pe site-ul Eparhiei.
În partea de final a întâlnirii, Pr. Ioan Sauca a răspuns la întrebările venite de la participanți.
Părintele Ioan Sauca
Părintele Sauca s-a alăturat Consiliului Mondial al Bisericilor în 1994 și, începând din 2014, a devenit Secretar general asociat pentru educație și formare al acestei organizații. El a fost și profesor de Misiologie la Institutul Ecumenic din Bossey (Elveția), pe care l-a condus din 2001 până în 2022. În trecut, părintele Ioan Sauca a predat Misiologie și Ecumenism la Facultatea de Teologie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, ulterior devenind consilier patriarhal la Sectorul Relații Interbisericești al Patriarhiei Române.
A studiat la Facultatea de Teologie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din cadrul Universității din București și are un doctorat de la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie), cu o teză despre implicațiile misionare ale eclesiologiei ortodoxe.
Părintele Ioan Sauca este primul român și primul ortodox, care a ocupat o funcție înaltă în Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB). A fost Secretar General al Consiliului Mondial al Bisericilor din 1 aprilie 2020 până în 2022.
De curând, a fost numit noul paroh al comunității românești de la Chambésy.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 48, Ultimul acces: 2023-11-29 21:07:48